11 березня - початок Масниці: історія свята та традиції на кожен день святкування

У сучасних слов'ян свято Масниці є популярним як серед дорослих, так і серед дітей. Цього року ми святкуватимемо Масницю з 11 березня по 17 березня. Це одне з найвеселіших старослов'янських свят, що розпочинається за тиждень перед Великим постом і триває сім днів. Цей період також відомий як Сирний тиждень, оскільки він характеризується вживанням молочних продуктів, зокрема, сирів, але відмовою від м'яса.

Дати святкування у 2024 році

У 2024 році Масний тиждень розпочнеться 11 березня (у понеділок) і завершиться 17 березня. Після Масниці, 18 березня, розпочнеться  Великий піст. Це свято є символом проводів Зими та зустрічі Весни. Воно не має фіксованої дати, оскільки святкування залежить від Великодня і починається перед Великим постом. Українці протягом семи днів святкування Масниці готують традиційні страви, такі як млинці, вареники з різноманітними начинками та кашу, зокрема, банош.

Кожен день Сирного тижня має своє особливе значення та відзначається за певними традиціями.

У понеділок - зустріч Масниці

Це час, коли родина збиралася вдома, пекла млинці та ліпила вареники з різноманітною начинкою. Також цього дня дозволялося відвідувати гостей або приймати рідних. На головній площі міста встановлювалося опудало Зими.

У вівторок - Заграші

Це день, коли батьки поспішали посватати дітей до початку Великого посту. Також проводились гуляння та оглядини.

У середу - Тещині млинці

Зять йшов у гості до своєї тещі, а вона пекла йому млинці. За кількістю та якістю частування можна було сказати, наскільки хорошими були стосунки у сім'ї. Вважалося, чим щасливішою цього дня буде теща, тим краще буде жити подружжя.

У четвер - широка Масниця, Розгуляй

Люди виходили на народні гуляння, завершували всі господарські справи та насолоджувались розвагами.

У п'ятницю - Тещині вечірки

Теща відвідує зятя. Часто вона брала з собою родичів та подруг, а зять опікується гостями, частуючи їх смаколиками.

У суботу - Зовицині посиденьки

Заміжні жінки запрошували молодих дівчат, вручали подарунки та гостинно пригощали млинцями.

У неділю - Проводи Масниці

Це свято ще називається Прощеною неділею. Згідно з традицією люди, зустрівшись, говорять один одному "Пробач мені", а відповісти потрібно "Бог простить і я прощаю". Святкування закінчувалися спалюванням опудала Зими на вулиці та поминками покійників.


Теги: свята

Переглядів: 456
Поширень: 0

Останні новини