У світі поширюється найсмертоносніший вірус, що передається через дихання: що говорять вчені

Найсмертоносніший у світі вірус, який передається через дихання, поширюється зі зростанням кількості випадків захворювання. Дослідники попереджають, що підхопити хворобу може бути легше, ніж ми собі уявляли. Про це повідомляє Mirror.
Вчені виявили, що люди, які не мають жодних ознак туберкульозу, як-от кашель, який колись вважався ключовим симптомом, можуть передавати мікобактерію-вбивцю.

Вчені з Нідерландів вважають, що навіть ті, хто не має жодних ознак хвороби, можуть передавати її далі. Вважалося, що мікроби туберкульозу (TB) передаються під час кашлю, сміху, чхання або навіть під час розмови чи співу. Але нове дослідження виявило, що чотири з п'яти людей не страждають від кашлю, який колись вважався симптомом туберкульозу.

Як виглядає туберкульозна інфекція на рентгенівському знімку грудної клітки

І навіть ті, хто не кашляє, несуть мікобактерію в слині, яка може поширюватися в повітрі під час розмови або дихання. Це означає, що люди можуть підхопити інфекцію, дихаючи поруч з інфікованою людиною, яка не має явних ознак хвороби.
Професор Франк Кобеленс, автор дослідження, з Глобального центру охорони здоров'я при Медичному центрі Амстердамського університету, сказав в журналі "Ланцет":

"Постійний кашель часто є відправною точкою для постановки діагнозу, але якщо у 80% хворих на туберкульоз його немає, це означає, що діагноз буде поставлений пізніше, а, можливо, після того, як інфекція вже передалася багатьом людям, або не буде поставлений взагалі".

Опубліковане дослідження використало дані понад 600 000 людей з десятка країн Африки та Азії, серед яких були люди, хворі на туберкульоз. Близько 82,8% хворих на туберкульоз не мали постійного кашлю, а 62,5% не мали його взагалі. Ті, хто не кашляв, мали небезпечні бактерії в слині і були "ймовірно, дуже інфекційними".

Професор Кобеленс закликає медиків звернути увагу на нові засоби діагностики, щоб уникнути пропущених випадків. Його слова наводить The Sun:

"Коли ми беремо до уваги всі ці фактори, стає зрозуміло, що нам потрібно по-справжньому переосмислити важливі аспекти того, як ми виявляємо людей, хворих на туберкульоз. Очевидно, що нинішня практика, особливо в умовах нестачі ресурсів, призведе до того, що велику кількість хворих на туберкульоз буде пропущено".



Переглядів: 458
Поширень: 0

Останні новини