Вінниччина, яку ви ще не бачили: топ-5 місць, куди можна вирушити на вихідні

Команда видання MyVin підготувала 5 захопливих місць Вінницької області, які нікого не залишать байдужими. Відвідавши хоч декілька з цих місць, ви обов'язково відкриєте для себе Вінниччину зовсім з іншого боку. Краса природи, велич історії та пригодницький дух - ці відчуття супроводжуватимуть вас неодмінно, як тільки ви вирушите у подорож. Оберіть те місце, яке вам найбільше відгукнеться, а відвідавши, залиште відгук - це допоможе іншим більше дізнатись про Подільський край. Отож, поїхали...

Каоліновий кар’єр

Середня оцінка в Google 4,7/5

У Глухівцях, Вінницької області, знаходиться кар'єр, відомий як "Каолінова долина". Це місце славиться своїм видобутком «білої глини». 

Цей процес розпочався у 1901 році підприємцем з Німеччини  і триває й донині. Зараз цей кар'єр вважається одним з найбільших в Європі. Загалом в Україні  зосереджено близько 10% світових запасів каоліну.  По кількості запасів цієї сировини вона поступається тільки США, Великобританії і Китаю.

Цей матеріал широко використовується в косметології, особливо в скрабах та масках, оскільки він м'яко очищує шкіру, знімає забруднення та допомагає вивести токсини. 

Як відвідати кар’єр

Координати: 49.76213333129355, 28.750235741188582
Адреса: 22130, Глухівці, Вінницька область, Україна.
Відстань з Вінниці: 74,8 км.
Кар’єр відчинений цілодобово. Відвідування безкоштовне. Проте найкраще приїхати сюди у вихідні дні. У зв’язку з тим, що кар’єр діючий, у будні дні тут працює техніка та “кипить життя”. Через це прохід обмежений, піднімається пил та де-не-де щось висипається з проїжджаючих повз авто.

Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир

Середня оцінка в Google 4,8/5

Монастир розташований на крутому схилі над Дністром та вбудований у крейдяні відклади. Унікальні печери, що знаходяться в глибині твердої породи, вражають своєю старовинністю та неповторною атмосферою. Хоч їх кількість невелика, вони виглядають дуже давніми та намоленими.

На території монастиря розташовані відносно нові, але привабливі будівлі храмів та келій з пісковика. На вершині пагорба, що знаходиться над обителлю, видно нову дзвіницю, яка, хоч і сучасна, але виконана в колоритному стилі з пісковика. Ця будівля привертає увагу сотень туристів, охочих насолодитися видовищним краєвидом на Дністер.

Як відвідати монастир

Координати: 48.48485571168387, 27.607994670297185
Адреса: Лядова, Вінницька область, Україна.
Відстань з Вінниці: 132 км.
Монастир відчинений цілодобово. Відвідування безкоштовне.

Черепашинський кар’єр

Середня оцінка в Google 4,5/5

Це місце ще називають “загубленим раєм”, “Вінницькими Мальдівами” та “блакитною лагуною України”. Черепашинський кар'єр (іноді його ще називають Черепашинецький) - дійсно вражає своєю красою та затишком. Описуючи його, важко не відзначити чистоту його води. Вона має надзвичайно прозорий блакитний колір, що нагадує лагуну. Глибина кар'єру досягає до 100 метрів, що, ймовірно, призводить до такого особливого забарвлення.

А скелясті береги та хвойна рослинність створюють тут незвичайні для України пейзажі. 

Кар'єр розташований поруч із селом Черепашинці. Раніше це місце було звичайним болотом, де водилися численні черепахи, що й послужило причиною для такої назви. Після закриття кар'єру у 90-х роках його швидко затопило. Так і  утворилось озеро.

Завдяки навколишній рослинності та хвойним деревам, повітря тут чисте та свіже. Деякі рослини ростуть прямо з води. Береги озера вкриті глиняними та піщаними урвищами висотою до 7-8 метрів, а також є невеликий пляж, де можна відпочити у спекотні дні.

Як відвідати кар’єр

Координати:49.65560170520796, 28.595738347218504
Адреса: Україна, Вінницька область, село Черепашинці.
Відстань з Вінниці: 43,9 км.
Прохід до кар’єру безкоштовний.

Історико-культурний заповідник Буша

Середня оцінка в Google 4,8/5

Державний історико-культурний заповідник "Буша" є визначною національною пам'яткою, яка вражає своїм розмаїттям археологічних об'єктів, легендами і таємницями, що оточують цю місцевість.

Заповідник сформовано на базі комплексу культурної спадщини. На території знаходять 2 пам'ятки національного значення: скельний храм ІІ-V-ХVІ ст., підземні ходи та оборонна фортеця ХVІ - ХVІІ ст., міська ратуша XVI ст., а також багатошарові поселення різних культур, середньовічне кладовище, Гайдамацький яр і унікальна каньйоноподібна долина.

Заповідник приваблює відвідувачів найбільшим у Європі музеєм історичних скульптур під відкритим небом, де регулярно відбуваються міжнародні пленери скульпторів-каменотесів. Це також відоме місце за своїми гранітними кар'єрами, де розташовано близько двохсот робіт з каменю і граніту на різні теми, головним чином - козаччина і релігійна тематика.

Символом "Буші" та її візитною карткою стала кам'яна вежа, що стала частиною історії України як одна з відомих подій визвольної війни 1648-1654 років під керівництвом Богдана Хмельницького.  На той час це було велике місто Брацлавщини з замками, підземними ходами та баштами, і одна з таких башт збереглася для нащадків і до наших днів.

Як відвідати заповідник

Координати: 48.33457046830879, 28.11218693114026
Адреса: вулиця Івана Богуна, 12, Буша, Вінницька область, Україна.
Відстань з Вінниці: 156 км.
Заповідник працює щодня, з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 17:00 та у суботу - неділю з 10:00 до 17:00. Також слід врахувати, що з 12:00 по 13:00 - перерва. 
Квиток для дітей коштує 40 грн, для дорослого - 80 грн. Якщо у вас виникне бажання відвідати екскурсію, це обійдеться у 300 грн (до 30 осіб).

Немирівське скіфське городище

Середня оцінка в Google 4,7/5

Немирівське городище, відоме також як Скіфські вали, є вражаючим прикладом історичної спадщини, повний древніх легенд та свідчень про велич скіфів. Це одне з найбільших міст того часу, коли скіфи панували на території сучасної України, знаходячись між річками Дністер та Дніпро.

Великі Вали розташовані приблизно в двох кілометрах від Немирова. Це городище вважається одним з найбільших населених пунктів епохи скіфів, що виникли в ранню залізну добу на території України. Воно було оточене валом та глибоким ровом, висота якого, за припущеннями, колись сягала 30 метрів. Хоча сьогодні його розміри зменшилися, становлячи всього 9 метрів у висоту та 32 у ширину при основі. Скіфське городище існує близько двох з половиною тисяч років, і всередині воно приховує залишки трипільського поселення, яке існувало приблизно чотири тисячі років тому.

Вали досі вражають своєю масштабністю. Усередині їх кола розташувалися різноманітні об'єкти, включаючи поле, ставок, долину та частину лісу. Це не дивно, оскільки загальна площа, яку охоплює насип, складає близько 100 гектарів.

Як відвідати городище

Координати: 48.94976067282385, 28.886564307918363
Адреса: Вінницька область, Україна.
Відстань з Вінниці: 51,8 км.
Відвідування є безкоштовним та цілодобовим.

На завершення, нагадаємо, у квітні розпочнеться офіційний сезон проходження Подільського шляху святого Якова — Camino Podolico. Маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар. Цей культурно-пізнавальний та паломницький маршрут, який не був офіційно відкритий через російську агресію з 2022 року, вже отримав оновлену інформацію для туристів і паломників.

 Детальний маршрут можна знайти на сайті Camino Podolico.

Організатори наголошують, що для усіх зупинок житло необхідно обов’язково бронювати заздалегідь та шукати альтернативу в разі заповнення будь-якого закладу.

Також незмінним атрибутом маршруту Camino Podolico залишається паспорт паломника, який видаватимуть у Вінниці та Барі, і в якому необхідно отримувати штампи чи відмітки у населених пунктах, що проходить мандрівник чи паломник.

Проте, для отримання головного документа – сертифіката про проходження маршруту – наявність відміток у кожній з громад не є обов’язковою.

Головне – це підтвердити неперервність маршруту: від Вінниці до Бару (сертифікат про проходження половини шляху пішки) або від Вінниці до Кам’янця-Подільського (сертифікат про проходження або долання на велосипеді всіх 250 кілометрів Camino Podolico).

Щодо питань безпеки, інформація про наявність укриття в громадах та загальні рекомендації щодо безпеки паломників буде доступна пізніше на сайті.

У цьому році також планується розширення маршруту Camino Podolico та створення альтернативних гілок. Особливим акцентом стане ділянка до єдиної діючої на Поділлі церкви і джерела святого Якова, яка знаходиться близько 30 кілометрів від Кам’янця-Подільського у селі Панівці Тернопільської області. На відкриття сезону планується колективне проходження до цих об’єктів, на яке можна буде зареєструватися в середині квітня.



Переглядів: 12043
Поширень: 0

Останні новини