«13 шефів»: з кроликом до казки та казкових смаків

Передостання вечеря вінницько-хмельницької частини проекту «13 шефів» відбулась у вінницькому ресторані «Гості», що на третьому поверсі ТРЦ «Мегамолл». Як стало відомо ще з анонсу вечері, за основу антуражу було вирішено взяти фразу «Кто ходит в «Гости» по утрам…» з відомого радянського мультика про Вінні Пуха. Отже, можна було очікувати в ресторані окрім шеф-кухара Богдана Кордиманенка, появи казкових героїв, натомість гостей-шефів вітав похмуро-серйозний «Кролик» без вух, але з морквою у зубах.

«Розумієте, кролики з віком стають різкими, а я, до того ж, не звичайний кролик, адже я зміг перетворити свою нору у сучасний ресторан і цим дуже пишаюся», – справді Кролик виглядав задавакою, але й похвалитись було чим. «Гості» – затишна місцинка, витримана у стилістиці 1960-1970-х років минулого століття. Тут годують справді домашніми стравами за помірну ціну.

Починає звучати фортепіано, що стоїть у кутку і атмосфера стає теплою і дружньою, не зважаючи на вдавано-суворий тон пана «Кролика». Нарешті його місце на авансцені займає шеф Богдан. Його кулінарний стаж – 7 років і він вважає що всі великі перемоги, розпочинаються з перемоги над собою. А для сьогоднішньої вечері запропонує гостям «Гостей» все виключно смачне і зрозуміле: «Це буде моє власне бачення подільської кухні з використанням виключно локальних і сезонних продуктів».

На столах лежать корзинки з жовтуватим гарбузовим хлібом. А у якості холодної закуски виносять паштет з качиної печінки, сервірований грибочками в конфітюрі і запеченою цибулею. Одразу ж виходить бармен закладу Олександр Єфименко і розповідає про зеленкувато-жовтавий «Трав’яний коктейль», що подають у високих бокалах з кружечком лайму: «Напій поєднує трав’яні нотки, а також нотки меду і зеленого яблука. Він ідеально пасує до нашої першої закуски».

А далі був дуже незвичний овочевий салат, а у ньому: запечені томати, яблука, топінамбур («Його вирощує моя бабуся», – зізнається шеф-кухар «Гості»), гарбуз і морква; з додаванням рослинних олій, гарбузової і обліпихової. Та з кнелями з домашнього сиру і з тим таки топінамбуром. Плюс соус на основі яблучного пюре (з сіллю і медом) та, знову, «земляної груші». Богдан розповідає, що довго підбирав інгредієнти до цього салату. До страви виносять коктейль «Смородиновий», який саме отримав у змаганнях третє місце по Україні. А зроблено його на основі відомого «Ризького бальзаму»: «Ми хотіли подати його вам у кращому світлі, відтінивши солодкість і в’язкість його смаку», розповідає бармен.

Рибна страва – це філе судака та пюре з пастернаку. Шеф Богдан розповідає, що почав працювати над пюре з кореню пастернаку (з додаванням вершків і цибулі) та думав з чим його скомбінувати, щоб не було надто солодким. Спочатку перепробував різні види м’яса, але зупинився на рибі. І ось ми отримуємо судака на подушці з синьої капусти тушкованої у вершках та з цим самим ніжним пастернаковим пюре. І, щоб відтінити смак страви – п’янкий коктейль з соковитої грушки.

Час м’яса і кухарям презентують свинячі нирки тушковані у вині і вершках з додаванням спецій. «Нирки попередньо я випарював у молоці, щоб прибрати неприємні запахи. А потім у соєвому соусі, який надав субпродукту карамельного присмаку», – пояснює шеф. На тарілці нирки перемішані з білими грибами і ніжним соусом. Освіжаючий коктейль, що подали до страви, був зроблений на основі селери з прованськими травами.

Під час цієї невимушеної ранкової зустрічі шеф-кухарі проекту відпочивали й розважались грою у шаради. Звучала музика і щирий сміх. Дюжина вінницьких і хмельницьких кухарів весело проводили час до десерту.

І ось, солодкий сюрприз. Це манна каша, недарма ж кухар обіцяв занурити всіх у дитинство! Але виглядає десерт заманливо: «листочок» бісквіту, поверх жовтуватого морквяного морозива, а власне каша під ним, так само як і тар-тар з карамелізованої грушки. Яскравий десертний коктейль був з гарбуза з присмаком кориці.

«Для мене ця вечеря була надзвичайно важливою віхою. Я зрозумів, що багато чого можу. Хоч може і не все вдалося як задумано», - розповів Богдан Кордиманенко вже після того, як отримав відзнаку за участь у проекті «13 шефів». Неймовірно, але лишилась лише одна вечеря до кінця сезону, після якої настане урочиста мить і стануть відомі кращі вінницькі кухарі у кількох номінаціях.



Переглядів: 3541
Поширень: 0

Останні новини