Результати міжнародної взаємодії у «Вінницяміськтеплоенерго»: скільки коштів вдалося заощадити

Дизельні генератори для автономної роботи котелень, екскаватори для прокладання та роботи на мережах, економайзери для більшої енергоефективності та зменшення викидів в повітря, а також нова котельня та когенераційні установки для власної електрогенерації торік отримало КП «Вінницяміськтеплоенерго» в якості допомоги від міжнародної донорів. Основними партнерами підприємства були USAID, Міжнародна організація з міграції (МОМ ООН) та GIZ-SECO.

Керівництво підприємства активно співпрацює з потенційними іноземними донорськими організаціями, відвідує міжнародні заходи та шукає можливі інвестиції в будь-якому вигляді (технічна безповоротна та гуманітарна допомога у вигляді матеріалів та обладнання, а також залучення та ціленаправлене використання грантових коштів).

Загальна сума отриманої міжнародної технічної допомоги протягом 2023 року склала понад 200 мільйонів гривень.

 Генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик

«Залучення інвестицій та співпраця з міжнародними партнерами – є досить важливим напрямом робити нашого підприємства, – зазначив генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик під час апаратної наради у міськраді. – Наприклад, досить плідна співпраця з МОМ ООН дала нам можливість встановити економайзери – конденсаційні утилізатори тепла на двох котельнях нашого міста. Це обладнання дозволяє скоротити використання природного газу і зменшити шкідливі викиди в повітря».

Економічний ефект від цих заходів за поточний опалювальний період склав близько 1,2 мільйона гривень. Це обладнання дозволяє отримати додаткову теплову енергію з відпрацьованих газів.

«Фактично тепло, яке раніше втрачалось тепер спрямовується до споживача», – зазначає очільник підприємства.

Плідно співпрацює підприємство і з USAID. Загальна вартість допомоги від цього донора, складає майже 160 мільйонів гривень. Це матеріали аварійного запасу, генераторне обладнання, модульну котельню та спецтехніку на 32 мільйони гривень, а також когенераційні установки та кабельну продукцію на суму 126 мільйонів гривень.

 Новітнє обладнання однієї з котелень. Фото: Вежа

«Це досить значна та важлива технічна допомога, яка допомогла нам стабільно пройти опалювальний сезон», – каже Максим Білик.

Також завдяки співпраці з USAID підприємство встановило на вулиці Синьоводській блочно-модульну котельню потужністю 1,6 МВт та вартістю майже 5,2 млн грн. Вона є резервною та обслуговуватиме, зокрема, мережу місцевих медичних та навчальних закладів. Завдяки допомозі  міжнародних донорів підприємство отримало дороговартісне технологічне обладнання для забезпечення котелень власною генерацією електричноенергії.

 Котельня на Синьоводські. Фото: Укрінформ

«Після завершення проєкту та введення в експлуатацію всіх когенераційних установок ми зможемо повністю забезпечити себе електроенергією, – зазначає Максим Білик. – Це дуже важливий проєкт, який дозволить не просто генерувати електроенергію, а й направляти її туди, де вона потрібна. Це позитивно вплине на стабільність проходження опалювального сезону в майбутньому. Фактично найбільші наші котельні будуть працювати як своєрідний енергетичний острів, забезпечуючи стабільність надання послуг, незалежно від стану енергосистеми країни. Ба більше, ми рухаємось далі у цьому напрямі й в межах цього проєкту, аби профіцит електроенергії, який у нас утвориться, ми могли б направляти для інших підприємств критичної інфраструктури нашого міста».

Джерело: ВМР



Переглядів: 368
Поширень: 0

Останні новини