Причини алергії на котів: які алергени спричиняють негативну реакцію у людей

Обійми з котами можуть бути для деяких з нас не лише джерелом радості, але й джерелом неприємних алергічних реакцій. Алергія на шерсть  – одна з найпоширеніших форм алергії на домашніх тварин, від якої страждають мільйони людей у всьому світі [1]. Давайте розглянемо, що саме викликає алергічні реакції на чотирилапих друзів, які симптоми і як краще контролювати алергію, щоб час, проведений разом з домашніми улюбленцями, був максимально приємним і найменш проблематичним.

Причини алергії на котів

Алергія на котів – одна з найпоширеніших алергій на домашніх тварин. Найпоширенішим алергеном, що викликає алергічні реакції, є білок, відомий як "Fel d 1", який міститься в котячій слині, сечі та лусочках шкіри. Коли кішка вилизується, цей білок потрапляє на її шерсть. Потім, коли шерсть кота висихає, дрібні частинки алергену потрапляють у повітря, де алергіки можуть його вдихати [2]. Таким чином, це контактні алергени, а також алергени, що передаються повітряно-крапельним шляхом.

Симптоми алергії на котів

Симптоми алергії на котів можуть відрізнятися в залежності від індивідуальних особливостей. Зазвичай симптоми проявляються дуже швидко. У деяких людей реакція може бути слабкою і проявлятися лише легким свербінням очей або чханням. В інших симптоми можуть бути набагато серйознішими і включати в себе:

чхання та закладеність носа; почервоніння, свербіж або сльозотеча очей; висип або екзема на шкірі; респіраторні проблеми, включаючи астму; хронічний кашель [1].

Як лікується алергія на котів і що від неї допомагає?

Найкращий спосіб впоратися з алергією на котів – уникати їх. Майте на увазі, що якщо кіт залишиться навіть в одній кімнаті, це не обмежить алергени в ній [3]. Якщо ви гладите кота, завжди ретельно мийте руки з милом після цього.

Саме лікування включає в себе:

антигістамінні препарати; кортикостероїди; імунотерапію [2].

Назальні симптоми часто лікують за допомогою кортикостероїдних назальних спреїв, пероральних антигістамінних препаратів або інших пероральних ліків. Промивання носа також може полегшити алергічні реакції. Запалення очей і свербіж часто лікують антигістамінними очними краплями. Респіраторні симптоми або симптоми астми можна лікувати інгаляційними кортикостероїдами або бронхолітиками для запобігання або полегшення респіраторних симптомів [1].

Імунотерапія, як правило, є найбільш ефективною, оскільки вона поступово підвищує толерантність з плином часу за допомогою ін'єкцій все більших доз алергену. Але навіть це лікування не є 100% ефективним, і кожен реагує на нього по-різному [2].

Література

1. Кривопустова, М. В. (2021). Сенсибілізація до алергенів котів у дітей з бронхіальною астмою.

2. Зубченко, С. О., Юр’єв, С. Д., & Маруняк, С. Р. (2016). Молекулярна алергодіагностика як методдиференційного підходу до вибору алергоімунотерапії при алергії на домашніх тварин. Natural and Technical Sciences, 21.

3. Яковлєв, О. С., & Костюк, І. О. (2016). Дрібні домашні тварини, як резервенти антропозоонозних захворювань. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини, (33 (2)), 39-45.


Переглядів: 254
Поширень: 0

Останні новини