У Вінниці відкрили другу чергу відділення легеневого туберкульозу для дорослих

Сьогодні, 17 січня, відбулось відкриття другої черги відділення легеневого туберкульозу для дорослих Вінницького обласного спеціалізованого територіального медичного об'єднання «Фтизіатрія».

Під час відкриття, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив: «У 2015 – 2016 роках тривали непрості дискусії з цього приводу. Врешті, нами було відпрацьовано чітку стратегію та здійснено перші кроки. Так, у липні 2016 року тут було відкрито першу чергу відділення. І на сьогодні результати просто вражаючі, адже рівень ефективності лікування хворих з найважчими формами туберкульозу зріс у 3,5 рази. Тож введення в експлуатацію другої черги відділення легеневого туберкульозу для дорослих є результатом комплексного підходу. Це має велике значення для збереження життя та комфортного перебування у закладі тих людей, які потребують довготривалого лікування».

Загалом, для проведення реконструкції другої черги відділення легеневого туберкульозу для дорослих було залучено кошти Державного фонду регіонального розвитку в розмірі 10,8 млн. грн., а також майже 2,5 млн. грн з обласного бюджету.

За словами Валерія Коровія, з метою подолання проблеми поширення туберкульозу, на сьогодні розроблено проектно-кошторисну документацію для створення відділення для дітей, які страждають на це захворювання.

Під час зустрічі головний лікар Олександр Служивий розповів про особливості роботи відділення другої черги: «Це відділення слугуватиме для лікування хворих з хіміорезистентною формою туберкульозу, яка на сьогодні є найбільш поширеною. Варто зазначити, що відділення побудоване за всіма вимогами інфекційного контролю, що надасть можливість знизити тягар мультирезистентного туберкульозу на теренах нашої області». За словами Олександра Служивого, фтизіатрична служба та сімейна медицина перебудовуються на пацієнт-орієнтовані моделі лікування хворих, однак, перехід на амбулаторне лікування не дає якісного результату в разі відсутності інфекційного контролю за туберкульозом в тубстаціонарі. «Наше  відділення відповідає всім вимогам щодо інфекційного контролю. Не менш важливим є те, що належні умови лікування в стаціонарі спонукають хворих на особливо небезпечні форми туберкульозу дотримуватись плану лікування, убезпечує пацієнтів від перезараження від інших захворілих, надають можливість гідного перебування в умовах лікарняної палати», - зауважив Олександр Служивий.

Голова обласної Ради Анатолій Олійник подякував усім причетним до знакової події – відкриття в області другої черги відділення легеневого туберкульозу для дорослих. У свою чергу, Людмила Грабович подякувала колективу медзакладу, акцентувавши увагу на ключових кроках реформування фтизіатрії.

Завідувач відділу координації програм лікування Центру громадського здоров’я МОЗ Яна Терлєєва також зазначила, що в обласному відділенні забезпечено високі стандарти інфекційного контролю.  «Команда нашого Центру відвідала абсолютно всі протитуберкульозні заклади, які  на сьогоднішній день є в Україні. І ми можемо з впевненістю сказати, що відділення на Вінниччині є найкращим у державі та єдиним, в якому впроваджені всі європейські підходи та усі світові стандарти інфекційного контролю. Забезпечення належних умов на стаціонарному рівні також посприяло тому, що саме Вінницький регіон одним із перших отримає безкоштовний доступ до інноваційного протитуберкульозного препарату «Бедаквіліну», який також допоможе подолати туберкульоз. Насправді протягом останніх декількох років Вінниччина демонструє справжній прорив у подоланні туберкульозу». За словами Яни Терлєєвої, у травні – на початку червня поточного року представники з 10 інших регіонів України зможуть відвідати лікувальний заклад з метою запозичення та обміну досвідом.

Загалом, функціонування такого відділення є своєрідним стоп-механізмом перезараження хворих зі стійким до ліків туберкульозом в умовах стаціонару. Цьому сприяє структура відділення: бокси на 2-3 хворих, система відеонагляду,  окремі санвузли в усіх палатах, можливість виклику медперсоналу до палати, а також окремі приміщення для консультацій, збору біоматеріалу, зустрічей з відвідувачами.

Також, це дає можливість зменшити ризики професійного хіміорезистентного туберкульозу серед медпрацівників.

Поряд із іншими заходами контролю за резистентним туберкульозом, які реалізуються в області (придбання достатньої кількості бактерицидних опромінювачів для зон високого ризику, сучасних засобів захисту органів дихання медпрацівників – респіраторів, масок для хворих)  вдалося досягти збільшення показника ефективного лікування хворих з резистентним туберкульозом  -  з  16,5%  у  2014 році  до  52%  на кінець  2018 року.

Таким чином, створення відділення хіміорезистентного туберкульозу було стратегічно важливим  рішенням та  є  втіленням одного з ключових завдань протидії мультирезистентному туберкульозу в області.




Переглядів: 5014
Поширень: 0

Останні новини