Аудитори Вінниччини виявили неефективне використання бюджету Барського району

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провели державний фінансовий аудит бюджету Барського району Вінницької області за період з 01.01.2015 по 31.12.2018.

Через низку негативних чинників діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування бюджетами району недоотримано коштів на суму понад 29 млн грн.

Зокрема, використання земельних ділянок за відсутності договірних відносин, невнесення змін до договорів оренди земельних ділянок в частині перегляду розміру орендної плати та надання податкових пільг суб’єктам господарювання зумовило недоотримання коштів на суму майже 6,8 млнгрн плати за землю.

Окрім того, непроведення коригування орендної плати на індекс інфляції та нездійснення перегляду чинних договорів оренди позбавило місцеві бюджети можливості отримати коштів на суму понад 880 тис. грн доходів та надання в оренду комунального майна за заниженими ставками.

Через неврахування Барською районною радою положень чинного законодавства щодо застосування єдиних методологічних засад при здійсненні розподілу плати за оренду майна об’єктів спільної комунальної власності територіальних громад району районним бюджетомнедоотримано коштів на суму більше як 660 тис. грн.

Водночас втрачено можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів коштів на суму майже 6 млн грн через невикористання органами місцевого самоврядування права на розміщення тимчасово вільних коштів на депозитних рахунках в установах банків.

Окрім того, наповненню бюджету району коштів на суму більш як 1,2 млн сприяло б використання на договірних умовах наявних земель запасу, резервного фонду та невитребуваних часток (паїв).

Поряд із значними обсягами недоотриманих доходів аудитори встановили факти здійснення непродуктивних і неефективних витрат коштів на суму понад 23 млн грн.

Наявна мережа загальноосвітніх навчальних закладів району не сприяла ефективному та раціональному використанню 15 млн грн бюджетних коштів, натомість оптимізація мережі шляхом реорганізації малокомплектних загальнонавчальних закладів району, в яких навчається від 17 до 40 учнів, дасть змогу заощадити коштів на суму  2,8 млн грн.

При недостатньому фінансуванні заходів районних програм, спрямованих на розв’язання найактуальніших економічних та соціально-культурних проблем розвитку району, у межах окремих районних програм здійснювалося фінансування бюджетних установ, що утримуються із державного бюджету, на суму понад 5,3 млн грн.

Нездійснення Барською міською радою належного рівня контролю за управлінням майном, переданим у розпорядження КП «Бар-благоустрій», призвело до неефективного його використання, а отже, до відволіканнябюджетних ресурсів коштів на суму  2,5 млн грн.

З огляду на результати державного фінансового аудиту, з метою усунення дії наведених чинників та поліпшення ефективності використання бюджетних коштів Управління надало обґрунтовані пропозиції Барській районній державній адміністрації та органам місцевого самоврядування району.

Повідомляємо, що зателефонувавши на «телефон довіри», який функціонує щодня, крім вихідних та святкових днів, з 09.00 до 18.00, а в п’ятницю з 09.00 до 16.45, кожен громадянин може повідомити про факти незаконного використання посадовими особами підприємств, установ та організацій бюджетних коштів. («Телефони довіри»: (044) 484-69-45 – апарат Північного офісу Держаудитслужби, (0432) 66-28-96 – Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області).

Крім того, в управлінні за номером (0432) 66-14-56 діє пряма «антикорупційна лінія», за якою можна повідомити про випадки зловживання посадовими особами Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області службовим становищем.



Переглядів: 3680
Поширень: 0

Останні новини