На XVIІ Міжнародний фестиваль імені П. І. Чайковського та Н. Ф. фон Мекк завітали нащадки баронеси

Відкриття  фестивалю відбулось учора, 13 травня, в приміщенні обласної філармонії імені М.Леонтовича.

Знаковою подією в історії фестивалю стала участь у ньому прямих нащадків баронеси Надії Філаретівни фон Мекк,  які проживають у Нідерландах: прапраправнучка— Надя Віллемс, її чоловік Коллін та батьки: Елізабет Раадсен-Тіленіус Краутхофф (праправнучка баронеси) та Бертолд Раадсен. Надя приїхала до Вінниці зі своїми однодумцями-музикантами.  Тож в рамках фестивалю 12 травня у сімейній садибі фон Мекк у Браїлові глядачі мали можливість побачити колекцію фотопортретів Наді Віллемс (яка є голландською фотохудожницею), та почути музично-літературний перфоманс у виконанні музикантів з Нідерландів, випускників Петербурзької, Гаазької та Амстердамської консерваторій: Вікторії Панкратової (сопрано), Харрі-Імре Дяйкстра (кларнет) та Ірини Парфьонової (фортепіано).

Цьогорічний XVII Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк  радуватиме глядачів протягом шести днів: з 12 до 17 травня, концерти проходитимуть у Вінниці, Жмеринці, Браїлові. Географія фестивалю розширюється  та руйнує жанрові рамки: традиційні вечори симфонічної та камерної музики поєднуватимуться у фестивальній програмі із сучасними музичними напрямками та свіжими тенденціями.

Майже два десятиріччя фестиваль проходить під патронатом перших осіб області та міста, за підтримки міжнародних товариств та постійних меценатів.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій підкреслив: «Уже 17 років ми з гордістю спостерігаємо за тим, як Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк розширює свої кордони, перетворюючись на одну із мистецьких візитівок міста, що формують його імідж. Цьогоріч у фестивалі представлені кращі виконавці, гості з 5 країн. Більше 200 учасників фестивалю візьмуть участь у 20 концертах. 14 районів області задіяні у фестивально-концертних програмахТо ж давайте разом об’єднаємо наші зусилля заради миру в державі, її розвитку та процвітання культурної спадщини!»,- зазначив  очільник області.

Особливі вітання Валерій Коровій передав почесним гостям фестивалю- нащадкам баронеси Надії Філаретівни фон Мекк Наді Віллемс(названої на її честь) та її батькам Елізабет Раадсен-Тіленіус Краутхофф (праправнучці баронеси) та Бертолду Раадсену.

Протягом майже двох десятиліть існування цього музичного форуму мешканці більшості районів Вінницької області тепло приймають митців сцени з Білорусі, Польщі, Франції, Китаю, Швейцарії, Японії, Вірменії, Грузії, Німеччини, Іспанії, Італії, США, Ізраїлю, Угорщини, Молдови, а також із різних міст України.

Цього року на фестивалі виступатимуть артисти з України, Литви, Польщі, Аргентини та Нідерландів.

«Чайковський та Дебюссі — таємниця дому фон Мекк» -  саме під таким гаслом 13 травня,  на сцені в обласної філармонії ім. М. Леонтовича фестиваль відкрив Симфонічний оркестр Вінницької філармонії ім. М.Леонтовича (художній керівник, заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков)  за диригентським пультом  - уже знайомий вінничанам диригент Дмітріус Злотнікас (Литва).

Інтрига вечора розгорталась навколо родини амбітної поціновувачки музичного мистецтва баронеси Надії Філаретівни фон Мекк, дім якої став свідком народження не однієї зірки на творчому небосхилі. Загальновідомим є факт багаторічної дружби Петра Чайковського та Надії фон Мекк, але мало хто знає про те, що баронеса практично відкрила світу іще одного геніального композитора — Клода Дебюссі.

В подальшій програмі  фестивалю вперше братиме участь новостворений філармонійний колектив – Подільський камерний хор «Леонтович-капела» під керівництвом Ольги Бабошиної. Насолодитись музикою фестивалю зможуть не лише вінничани та гості міста, а й жителі 14 районів області, адже там виступатимуть зі своїми програмами колективи Національної філармонії України – Квартет баяністів ім. Миколи Різоля і Квартет гітаристів «КИЇВ».

Довідково:

з 14 по 17 травня  в рамках фестивалю заплановано заходи:

ВІВТОРОК, 14 травня

18:30, зала філармонії

НАДІЯ І ПІКОВІ ДАМИ ЧАЙКОВСЬКОГО

В основі цього проекту — колекція фотопортретів Наді Віллемс, голландської фотохудожниці, яка отримала своє ім'я невипадково — її  прапрапрабабуся була ніхто інша як Надія фон Мекк, легендарна покровителька і друг П.І. Чайковського.

У цьому перфомансі музиканти продовжують портретну лінію, розкриваючи  образи реальних і вигаданих героїнь музики композитора.

Одночасно перед слухачами проходить все життя Чайковського, читаються уривки з його листів і щоденників, звучать улюблені романси, арії з опер та інструментальна музика.

У проекті бере участь сама Надя Віллемс та музиканти з Нідерландів: співачка Вікторія Панкратова, кларнетист Харрі-Імре Дяйкстра і піаністка Ірина Парфьонова.

Після виступу відбудеться фото- та автограф-сесія з почесними гостями фестивалю.

СЕРЕДА, 15 травня

18:30, зала філармонії

PROMENADE & LOST TANGO

«Прогулянка і загублене танго» —  інтригуюча назва вечора, у якому поєдналися романтика і пристрасть, класика та авангард, фантазії та реальність.

Автори програми та солісти — львівське тріо у складі відомого скрипаля-віртуоза, заслуженого артиста України Назарія Пилатюка, піаніста й педагога, доцента Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Петра Довганя та гітариста й композитора Антона Сопіги.

Господарі вечора — Академічний камерний оркестр “Арката” Вінницької філармонії (художній керівник — заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков).

Диригуватиме улюбленець вінницької публіки — маестро Раміро Аріста (Аргентина), відомий своїм артистизмом та запальним іміджем.

У програмі прозвучать твори Й. Брамса, Т.А. Віталі, М. Скорика, А. Пʼяццолли, О. Виницького, Х. А. Сімарро, Х. Родріго, А. Сопіги.

Вибуховий коктейль жанрів, почуттів та вражень іще раз засвідчує, що справжнім майстрам-віртуозам підвладна й академічна музика, і фольк, і джаз.

ЧЕТВЕР, 16 травня

18:30, зала філармонії

ACAPELLISSIMO

Експерти в жанрі а капела, провідний вокальний бренд України — Секстет ManSound — презентують вінничанам нову програму.

За свою історію ManSound взяли участь у більш ніж 70 фестивалях світу, від Аляски до Камчатки, від Гонконгу до Норильська. Колектив є засновником єдиного акапельного фестивалю на всій території колишнього СРСР – VOCAL  ZONE, серед гостей якого – музиканти з усіх континентів світу. Голоси учасників ансамблю ми чуємо в мультиплікаційних фільмах і рекламних роликах передових світових компаній.

Найсвіжіший на сьогодні альбом — «Acapellissimo» — в черговий раз довів, що ManSound є одним із найяскравіших вокальних гуртів сучасності.

П'ЯТНИЦЯ, 17 травня

18:30, ВОАМДТ ім. М. Садовського

DJAZZ CONTINUATION

Хедлайнер фестивалю — колектив, який вивів український джаз на безпрецедентно високий рівень у музичному світі — Державний академічний оркестр “РадіоБенд Олександра Фокіна”.

Унікальне явище — оркестр солістів, кращих музикантів з України та з-за кордону, один із кращих джазових оркестрів світу — спеціальний подарунок вінничанам до Дня Європи.

Музичний проект «DJAZZ» – потужне танцювальне, супер-сучасно аранжоване та виконане в стилістиці XXI століття шоу молодіжної джазової музики.

У проекті поєднано звучання різноманітних акустичних інструментів і останніх досягнень  синтезаторного звуку: електронних «лупів», унікальних електронних тембрів та DJ-сесій.

Формат концерту — дві години музики non-stop при потужному звуковому супроводі та яскравих світлових і візуальних ефектах.




Переглядів: 3899
Поширень: 0

Останні новини