У Вінниці встановили національний рекорд за наймасовіше змагання з шахів

3 липня у Вінниці, в ТРЦ «Мегамолл», урочисто відкрили перший міжнародний дитячий шаховий фестиваль «Золота молодь». Всіх учасників пригостили ласощами, провели для них концерт та лотерею з призами.

Умови проведення турніру виявилися цілком європейськими. Приміром, перед кожним туром гравці отримують пляшечки із питною водою, а їхні батьки зручно розташовуються на трибунах.

Але головою родзинкою першого дня ігор стала присутність експерта Національного реєстру рекордів України Павла Горішевського. Коли діти сіли за шахівниці, він почав ходити по рядах і методично перераховувати гравців. Як і прогнозувалося, Вінниця встановила рекорд країни – 648 учасників! Серед них близько 250 спортсменів – вінничани, переважно вихованці місцевої МДЮСШ № 6. Близько 70 шахістів – з інших країн.

Диплом, який підтверджує встановлення рекорду, було урочисто вручено головному організатору змагання «Золота молодь», голові Вінницької обласної шахової федерації. Міжнародному гросмейстеру Аркадію Найдічу. Відповідні сертифікати отримає й кожний учасник заходу.

"Сьогодні встановлено рекорд України в номінації «Наймасовіший міжнародний дитячий турнір з шахів». Ми зафіксували 648 учасників, дітей від 6 до 14 років. – розповів Павло Горішевський. – Раніше був встановлений рекорд у Харкові – 556 учасників. Це була одночасна масова гра в шахи. У Вінниці ми бачимо інше. На цей турнір зібралися юні професіонали, серед яких є кандидати у майстри і майстри спорту, що мають значні досягнення".

"Турнір ми назвали «Золота молодь», адже практично всі шахові таланти України зараз знаходяться у Вінниці. Ми раді тому, що на наше змагання завітали спортсмени Ізраїлю, Білорусі, Молдови, Шотландії, Угорщини, Чехії, Швеції та інших країн. Турнір, де грають понад 600 спортсменів одночасно, запам’ятається дітям. Це великі емоції і хвилювання, – каже Аркадій Найдіч. – Шахи – це елітний вид спорту, який є дуже популярним в багатьох європейських країнах. Їх включають до шкільної програми тощо. Взагалі шахи – одна з найбільш популярних настільних ігор. В Україні шахи завжди перебували на високому рівні, недарма збірна цієї країни здобувала медалі на Олімпіадах, а в індивідуальному заліку українці були чемпіонами світу".

До організаційної підтримки рекордного турніру залучилися представники влади.

"Шахи – інтелектуальна гра, яка розвиває дітей і цілому та їхні математичні здібності. Тому чудово, коли школярі займаються цією грою, навіть якщо вони не стануть гросмейстерами. В житті такі навички їм обов’язково стануть у нагоді. В цьому році ми підтримуємо турнір «Золота молодь» лише організаційно. Сподіваємося, що він стане традиційним, і міська рада підтримуватиме цей захід ресурсно. Дякуємо за гарну ініціативу Вінницькій обласній федерації шахів", – прокоментувала заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.

За підсумками турніру будуть вручені 210 призів – це не лише Кубки і грамоти, а й грошові суми та шахова продукція. Загальний призовий фонд складає понад 0,5 млн. грн. Змагання триватиме до сьомого липня включно.
 




Переглядів: 4107
Поширень: 2

Останні новини