В.Скальський: "Необхідно робити дороги не там, де легше, а там, де вони потрібні для розвитку ОТГ"

10 жовтня у Гайсинському  районі, голова облдержадміністрації Владислав Скальський проінспектував хід ремонтних робіт на дорогах загального користування місцевого значення. Зокрема, перевірив  роботи з поточного середнього ремонту автомобільної дороги О-02-03-05 Вороновиця-Тиврів-Шаргород (на ділянці смт. Вороновиця – с. Калнишівка, протяжністю 3,049 км) та С-02-04-23 Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам'янка (с. Михайлівка, протяжністю 1,7 км).

«Якщо ми говоримо про стратегію комплексного підходу до ремонту місцевих доріг,то, в першу чергу, необхідно враховувати потреби об’єднаних територіальних громад: яким чином будуть підвозити дітей до школи, як люди добиратимуться до місця надання медичних послуг тощо, - підкреслив Владислав Скальський.- Конкретно до цієї дороги (смт. Вороновиця – с. Калнишівка): нам потрібно робити місцеві дороги не там, де їх легше зробити,а там, де вони найбільш потрібні для розвитку ОТГ. Наше завдання – забезпечити процес децентралізації ефективними дорогами. Бо з доріг усе й починається».

Замовником робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О-02-03-05 Вороновиця-Тиврів-Шаргород, протяжністю 3,049 км (смт. Вороновиця – с. Калнишівка) виступає Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних робіт у Вінницькій області» (директор - Володимир Костенко).

«Це сама складна ділянка дороги,цих 3 кілометри, де стара бруківка була дуже зношена та мала багато прогинів,- зауважив начальник управління дорожнього господарства Вінницької обласної державної адміністрації Олег Бабій.- Вартість ремонту 1 км дороги  склала 10 млн грн,  тож витрачено на усю ділянку біля 30 млн грн(в результаті тендерних процедур зекономлено майже 1 млн грн). За його словами, гарантійні зобов’язання діятимуть  6 років, тобто – протягом  6 років підрядник зобов’язаний власним коштом усувати будь-які пошкодження. На наступний рік заплановано  відремонтувати ще майже 5 км цієї дороги.

Голова облдержадміністрації акцентував увагу на тому, наскільки важливо забезпечити дієвий ваговий контроль, для того, щоб відремонтовані дороги не руйнувалися, а також дав доручення управлінню дорожнього господарства Вінницької ОДА враховувати при співпраці з ОТГ виділення земельних ділянок під вагові комплекси, щоб не було можливості їх обминути, уникнувши вагового контролю. «Це є дуже нормальна практика, коли враховуються інтереси обох сторін і роботи виконуються в комплексі, передбачаючи у громадах певне співфінансування на підготовчі роботи: розчистку узбіч, територій, прилеглих до господарств фізичних осіб - членів громади, освітлення і подальше утримання,- підкреслив  очільник ОДА.- Додам, що цього року практика співфінансування місцевих доріг  50 / 50%  коли половина коштів іде на їх ремонт, а друга половина -  на утримання».

Директор ДП «Служба місцевих автомобільних робіт у Вінницькій області» Володимир Костенко прокоментував хід ремонтних робіт на другому об’єкті,  С-02-04-23 Стрий - Тернопіль - Кропивницький - Знам'янка (с. Михайлівка): «Ця ділянка, яка зараз в ремонті, має протяжність 1,7 км і має бути завершена до кінця місяця. На її ремонт передбачено 16 млн грн бюджетних коштів із дорожнього фонду.  Зараз іде укріплення узбіч щебеневими сумішами та влаштування горизонтальної розмітки. Цього року нами укладено більше 60 договорів про співфінансування з місцевими громадами на суму майже 12 млн грн,  здебільшого – це кошти, які передбачаються не експлуатаційне утримання доріг»,- зазначив Володимир Костенко

За інформацією начальника управління дорожнього господарства Вінницької обласної державної адміністрації Олега Бабія, на місцеві дороги в поточному році виділено 840 млн грн, з яких 400 млн було спрямовано на середній поточний ремонт 10 ділянок  доріг, а 5% від суми – 42 млн грн було спрямовано на ремонт штучних споруд. 3 споруди знаходяться  в капітальному ремонті, тож ремонтуються за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток. Загальна мережа доріг у Вінницькій області забезпечена експлуатаційним утриманням, для цих потреб виділено 398 млн грн.

Олег Бабій зазначив,що усі об’єкти, заплановані до ремонту в 2019 році будуть завершені вчасно, фінансування для них є. Тривогу викликає лише ділянка дороги Білопілля – Вівсяники, яка є в дуже поганому стані, але на сьогоднішній день процедура торгів заблокована. Тож у поточному році неможливо виконати її ремонт.

Для довідки:

Вінницькою обласною державною адміністрацією було видане розпорядження від 04 вересня 2018 року № 690 «Про передачу автомобільних доріг загального користування місцевого значення»,відповідно до якого автомобільні дороги загального користування місцевого значення передані з балансу Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації  на баланс Державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області».                              

У 2018 році створено Державний дорожній фонд як гарантоване джерело фінансування розвитку та утримання автомобільних доріг. Підприємство за рахунок джерел фінансування, виділених з державного та місцевого бюджетів, утримує дороги Вінницької області в належному стані та здійснює ремонти на ділянках доріг.                                                                      

На балансі Підприємства перебуває 880 доріг загального користування місцевого значення, загальною протяжністю 7520,6 тисяч кілометрів та 631 штучна споруда загальною протяжністю 9631,27 м. п.                                       

За рахунок джерел фінансування (державного та місцевого бюджетів) на 2019 рік було заплановано виконання робіт з поточного середнього ремонту 13 автомобільних доріг, на які виділено фінансування в розмірі 398 млн. грн.

Загалом, за період роботи Державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Вінницькій області», проведено експлуатаційне утримання 227 доріг загального користування місцевого значення, з яких районних 131 шт., обласних 96 шт. Здійснювались постійні роботи з ремонту та експлуатаційного утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення загальною протяжністю 1620 км.




Переглядів: 5512
Поширень: 1

Останні новини