Багатий святковий стіл, щедрівки та ворожіння: 13 січня українці відзначають Маланки або Щедрий вечір

Сьогодні Щедрий вечір та свято Маланки. Яка Меланка, такі й Петро з Павлом. Це одна з прикмет, пов’язаних з погодою, які примітили наші предки в цей день. Вони були певні: 13 січня має сакральний зміст.

Західний вітер — прогнозував надої та достаток риби, а східний — урожай яблук, груш та інших фруктів. Якщо погода була сухою і холодною, на грибників чекали напівпусті кошички. Крижинки ж на вікнах свідчили, що рік буде багатим на медовий врожай.

Також, наші прапращури вірили: щедрівка, яка лунатиме цього вечора в оселях, принесе щастя та достаток. Тож, готуйте гостинці та зустрічайте «Ластівочку».

Назва «Щедрий вечір» пов'язана зі звичаєм готувати багатий скоромний стіл, на відміну від Святого вечора. Сьогодні потрібно пригощати рідних м’ясом, ковбасою, холодцем, млинцями та варениками з сиром. Чим більше різномаїття страв, тим щедрішим буде новий рік.

А от на ранок «третього празника» Святого Василя чекайте засівальників, а за традицією, це мають бути лише хлопчики або чоловіки. Віддячити за посівання у перший день Старого Нового року потрібно солодощами, оскільки разом з грішми можна віддати й добробут з дому. Також в цей день не варто давати у борг. Натомість – потрібно пробачити та самим попросити пробачення.


Теги: свята

Переглядів: 10231
Поширень: 9

Останні новини