Вінницьким призовникам більше не вручатимуть повістки до військкомату

В роботі Вінницького обласного військового комісаріату передбачено багато змін, пов’язаних з реформуванням. Куди зникнуть "військові комісаріати" та  які ще нововведення чекають на призовників дізнавалася наша журналіст.

Заплановано було проведення реформ, у Збройних Силах України, ще 2017 року, проте реалізовуватися в дію реформа буде лише в з 1 квітня 2020.

Що зміниться?

По перше зміниться назва військових комісаріатів, яка трохи відлякувала населення. Військові комісаріати у всій Україні перетворяться у Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки. Також зміниться концепція роботи. Ця реформа передбачає те, що робота територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки буде більше спрямована на соціальну діяльність, стане ближче до людей, до населення, більш відкритою. Хоча, якщо говорити про функції або основні завдання військових комісаріатів, стає зрозумілим що вони залишаються тими самими, але трошки зміщається акцент на обслуговування населення.

Що покращилось, які послуги тепер надаються значно швидше?

Зараз розпорядок приймання громадян сплановано два рази на тиждень, у вівторок та четвер. Починаючи з 1 квітня 2020 року, як обласний ТЦК так і районні ТЦК будуть здійснювати приймання громадян щодня, у визначені терміни, це, як правило буде з 9:00 по 18:00, за винятком передвихідних днів. Відтак буде додано ще три дні на приймання громадян. Це пов’язано з тим, що кількість населення, що хоче звернутися у військові комісаріати різко зросла протягом 6 років. У нас багато учасників АТО/ООС тому збільшилася кількість тих громадян, які потребують соціальної підтримки. В них зараз буденна необхідність, їм всім неодноразово потрібно звертатися за будь-якою довідковою роботою. Тому буде здійснюватися приймання громадян щодня, щоб люди менше перебували в чергах, щоб могли за один день прийти й тут же розв'язувати своє питання.

На цьому зміни не закінчуються, в майбутньому планується багато покращень якості надання послуг.

Специфіка роботи залишиться, а от час надання послуг зміниться зменшиться, відповідно якість надання послуг збільшиться та покращиться. Для співробітників приємним є те, що сплановано підвищення щомісячного грошового забезпечення військовослужбовців.

Чи буде після реформи програма з реабілітації військових?

Створення ефективної системи реабілітації учасників АТО/ООС є вкрай актуальним і необхідним сьогодні. Серед проблем, які стоять на перешкоді надання якісної своєчасної психологічної реабілітації у військових комісаріатах є відсутність адаптованих алгоритмів надання допомоги бійцям і їхнім родинам та брак кваліфікованих психіатрів і психологів.

Ми поставили за мету розвивати справу, яка стосується турботи про психічне здоров’я військовослужбовців учасників АТО/ООС — коментує майор, тимчасово виконуючий обов’язки заступника військового комісара Вінницького обласного військового комісаріату з морально-психологічного забезпечення начальника групи морально-психологічного забезпечення та зв’язків з громадськістю, Олександр Яцко. - демобілізованих, членів їх сімей, також членів сімей загиблих захисників України, а саме допомогти організувати психологічну підтримку. Тому військові комісаріати співпрацюють з громадськими організаціями, медико – соціальними центрами, волонтерами які залучають до надання допомоги психологів та фізичних реабілітологів, що мають напрацьовані методики та методи реабілітації. Хочеться відзначити, що низький рівень культури психологічної допомоги, плюс, спадщина Радянського Союзу, коли все, що має корінь слова “псих”, викликає панічний жах, чи асоціації із зав’язаними сорочками та заспокійливими уколами, призводить до того, що більша частина учасників бойових дій та їхніх рідних не поспішають звертатися по допомогу.”

За минулий рік на військову службу за контрактом було призвано 1506 осіб. Цьогоріч кількість має бути більшою. Як вище зазначалось, великою є кількість учасників АТО/ООС. Тож роботи для Територіальних центрів комплектування буде достатньо. Більш конкретно сказати про результати реформи, можна буде вже цієї весни, з огляду практики весняного призову.

Нагадуємо, що Відповідно Указу Президента України від 16 січня 2020 № 13/ 2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році»

Призов громадян України буде проводитися двічі на рік. Перший призов проходитиме у квітні — червні 2020 року.




Переглядів: 8263
Поширень: 52

Останні новини