Вінницькі бакалаври обіймають високі посади, історія успіху ВТЕК

Vivat Academia! Vivant professores! Коледжі та училища, технікуми та університети відкривають двері для абітурієнтів у Вінниці.

Здебільшого батьки ламають голови над одвічним питанням: що вигідніше - здобути професію чи мати освіту? Ми вирішили дізнатися на прикладі успішних вінничан, в якому навчальному закладі вони зачитали клятву студента. До того ж, ми поспілкувалися з мамами учнів 8 та 9 класів і взнали, які міфи існують серед школярів та їх батьків, щодо коледжів та училищ у Вінниці. В нашій статті ми спробуємо їх зруйнувати та на прикладі Вінницького Торговельно-Економічного Коледжу КНТЕУ розкажемо, яке майбутнє чекає на бакалаврів, яким є студентське сьогодення та чому саме коледж навчає колишніх школярів “розправляти крила”.

Студентські роки є найвідповідальнішими в житті людини. Ми зазвичай не цінуємо всіх переваг того періоду, проте дарма. Якщо згадати кожного студента та його “перехідний період” між школою та дорослим життям, можна побачити, що максимальну кількість знань, умінь та основних рис характеру набуто саме в студентські роки. Однак, сьогодні безліч батьків не можуть визначитись із майбутнім власної дитини. Спірне питання коледжів постійно пантеличить й майбутніх абітурієнтів. Більшість випускників шкіл мріють про інститут та нервують через ЗНО, натомість батьки воліють, щоб дитина отримала насамперед якісну освіту. Тому, ми вирішили розповісти вінничанам про всі переваги навчання в коледжах та розвіяти всі міфи навколо здобуття середньої освіти.

Ласкаво просимо до Вінницького Торгово-Економічного Коледжу. Як і до багатьох інших закладів середньої освіти, сюди щоосені приходять нові студенти. Зазвичай всі вони гонорові та нестримні у бажанні підкорювати цей світ. Та за три роки навчання, з підлітків зростають справжні лідери: вправні працівники торгівлі та видатні кухарі, компетентні менеджери й такі необхідні кожному підприємству бухгалтери. Студенти коледжу не просто отримують спеціальність - за три роки вони дорослішають, стають свідомими, а насамперед — вчаться бути людьми. Може в це важко повірити, але Вінницький Торговельно - Економічний Коледж змінює людські долі. Кожен випускник, покидаючи його стіни розуміє, що успіх треба здобувати власною працею.

Міф перший “до коледжу та бурси йдуть невдахи” - учениця 8 класу Катя, 14 років

Чомусь у суспільстві склався певний стереотип, що випускники коледжів та училищ ніколи нічого не можуть досягти у житті. Хоча факти говорять про протилежне. Варто зазначити, що кожному навчальному закладу є ким пишатись. У ВТЕ Коледжі зоряних випускників дуже багато, серед них політики, ресторатори, підприємці, керівники провідних компаній, письменники та журналісти. Ми вирішили зробити невеличку добірку випускників цього коледжу, які досягли певних успіхів в житті:

Олена Откаленко закінчила коледж о 2001 році спеціальність “Бухгалтерський облік”, працювала за сумісництвом старшим викладачем обліку та оподаткування Вінницького Торговельно-Економічного Інституту. Активна громадська діячка, здійснює наукові дослідження з питань формування фінансових ресурсів вищих навчальних закладів державного сектору.

Алла Власюк закінчила 1991 “бухгалтерський облік”. Зараз вона фінансовий директор промислової групи “ViОil”, з 2015 року стала радником голови обласної державної адміністрації з питань взаємодії з банківськими установами та інвестиційними фондами. Депутатка Вінницької міської ради 7 скликання.

Олександр Міняйло з 2015 року отримав вчене звання доцента, з 2017 очолює факультет економіки менеджменту та психології. Сфера наукових інтересів: фінансові аспекти, державне регулювання економіки, фіскальна політика.

Леся Арнольд 2007 закінчила коледж за спеціальністю "Бухгалтерський облік". Зараз проживає в США працює у сфері ІТ технологій, Indigo IT рекрутмент- консультант.

Анастасія Ланова закінчила "Бухгалтерський облік" 2013, з 2014 займається моніторингом діяльності органів місцевого самоврядування та органів влади. Проводить громадські розслідування у сфері державних закупівель та благодійності банківських колективів у загальноосвітніх закладах.

Марія Лісецька закінчила у 2008 році. У 2016 працювала у ТОВ “Шик і Блиск” аналітиком у відділі ціноутворення та контролю. Закінчила Жіночу Академію Політичного Лідерства. Успішно закінчила проєкт ЖАР (Жіночий Антикорупційний Рух). Засновниця та голова молодіжної організації "Право молоді". Засновниця обласної газети "Заможна громада".

Діана Медведчук з 2015 по 2019 навчалася на факультеті “Туристичне обслуговування", директор офісу, старший менеджер з туризму туристичної фірми "Верона Тур".

Валентина Сторожук закінчила в 1984 році бухгалтерське відділення. Стала членом Національної спілки письменників та Національної спілки журналістів України.

Григорій Третьяков технолог приготування їжі. Закінчив коледж у 2000. Зараз проживає в ОАЄ м. Дубаї, працює шеф-кухарем в найвідомішій світовій мережі готелів ресторанів "Hyatt". У 2016 році представив українську кухню на конкурсі в Болгарії, де посів перше та третє місце.

Руслан Шелест ресторатор, власник ресторанно-готельного комплексу "Шахерезада". Випускник 1999 року. Технолог харчування.

Оксана Байдацька директор супермаркету "Еко Маркет". Випускниця 2007 за спеціальністю "Технологія Харчування".

Міський голова міста Шаргород Ігор Винокур вивчав "Технологію приготування їжі".

Перелік успішних випускників можна продовжувати дуже довго. Кожного року коледж випускає багато спеціалістів, які згодом обіймають високі посади. Для кожного випускника, знання та отриманий досвід під час навчання, щодня стає у пригоді.

Міф другий: “Моя дитина, після 9 класу ще встигне подорослішати, хай вчиться в школі, а потім одразу в інститут” - батько трьох дітей Юрій, 37 років

Студентське життя вчить бути самостійним. У всьому світі, учні шкіл мріють про вступ до коледжу. Саме в коледжі найбезпечніше проходить період дорослішання. На зміну амбіціям та примхам, в життя підлітка приходить відповідальність та можливість реалізації свого потенціалу. Однак, більшість батьків настільки переживають, що їх дитина зазнає невдачі чи попаде в погану компанію, що воліють, аби їх дитина була довше біля рідного дому. На додачу університети постійно нарікають на втрачені роки й середню освіту. Проте, після коледжу студент може вступити на третій курс університету, у такий спосіб учень економить рік навчання та заощаджує чималі кошти. За три роки випускник має в руках не лише диплом, а й професію, тож може вчитися заочно та працювати за фахом. Крім того, студентське життя є настільки активним, що гаяти час просто не виходить. Щоб остаточно розвінчати другий міф, варто прислухатися до думки відомої у Вінниці дослідниці “Подільської Кухні” та гастрогіда — Олени Павлової. Свого часу, її діти закінчили вінницькі коледжі. Одна з дочок вчилась у ВТЕК:

Технікуми та училища це ті заклади, де людина отримує знання, — висловлює власну думку Олена Павлова. — Технікуми та училища — це ті заклади які дають саме професію! Якщо людина хоче отримати вищу освіту, маючи знання вона сміливо може вступати до університету. До речі, Чехов колись дуже класно сказав, що університет розвиває в людині всі здібності, в тому числі й тупість. Так от, з власного прикладу можу сказати, що я навчалася в педагогічному коледжі, отримавши знання вступила до інституту і їх закріпила. Технікуми та коледжі вчать професії. Вони дають базові, необхідні знання, які завжди зможуть тебе прогодувати. Хоча, чесно кажучи, маючи вищу освіту та безліч дипломів, в житті мені набагато частіше приходилося використовувати саме знання”.

Старша донька Олени Павлової вчилася на факультеті технології приготування їжі, зараз Анна Катаріна працює в гастромаркеті Wine Time, до цього працювала на круїзному лайнері кухарем кондитером. Стажувалась у кращих закладах Хмельницького та Києва в таких закладах, як “Кондитерська Панна” та “Ресторація Шпігеля”.

Міф третій “В дівчат студентів самі хлопці на думці, а не навчання” - бабуся випускниці Олена Вікторівна, 57 років

Насправді, саме за студентських років можна зустріти справжнє щире кохання. Як не дивно, але коли людина закохана, їй набагато легше досягти успіху чи опанувати знання. У коледжі є гарна традиція, розповідати історії кохання, які по закінченню переросли у міцні стосунки. Чому студентське кохання має продовження? Напевно тому, що саме в коледжі людина починає більш свідомо сприймати світ, відтак до стосунків починають відноситися більш серйозно. Цьогоріч в коледжі ввели нову традицію, прикрашати стіни закладу світлинами пар, що знайшли своє кохання саме в коледжі. В соцмережах студенти виклали невеличке відео про щасливі історії кохання випускників.

Міф четвертий “В українських коледжах вчать неактуальним професіям на ринку праці” - учениця 11 класу Софія, 17 років

Зазвичай, почувши таке твердження починаєш дивуватись, звідки така інформація? За останні роки робота освітніх закладів зазнала значних змін. Деякі професії розподілили на різні напрями діяльності, згідно з попитом на ринку праці, відкрили нові факультети, оновлено матеріально-технічну базу. Зараз абітурієнтам, що закінчили 9 класів пропонують опанувати такі спеціальності, як туризм, готельно-ресторанна справа, облік і оподаткування, фінансовий аналіз і контроль, облік і оподаткування, фінанси й банківська справа та страхування, економіка та цифрова економіка, харчові технології, підприємництво, торгівля та біржова діяльність, інформаційна діяльність підприємництва, підприємництво торгівля та біржова діяльність. Випускникам 11 класів пропонують вступити на другий курс за тими ж спеціальностями плюс диплом молодшого бакалавра можна буде отримати на спеціальності філологія (освітня програма розрахована на вивчення німецької мови та літератури, англійської мови), термін навчання на цьому факультеті рік та десять місяців.

Тож отримати актуальну на сьогодні освіту, що допоможе розвиватися в майбутньому та збудувати кар’єру, цілком можливо.

Міф п’ятий: “За кордоном дитину вивчити дешевше, ніж в Україні та якісніше” - Лариса, 34 роки

Розвінчуючи цей міф, варто згадати народну мудрість “порятунок потопельника в руках самого потопельника”. Звісно, вивчити дитину за кордоном у престижному виші мріє не перше покоління батьків. Ще за часів Гетьмана Хмельницького панські вельможі намагалися вивчити своїх спадкоємців у відомих європейських університетах. Однак, не всі випускники повернувшись додому ставали до влади, чи увійшли в історію. Натомість, прикладів з успішними історіями наших спеціалістів, що досягли високих результатів завдяки освіті, що отримали на теренах нашої батьківщини чимало. Насправді, рівень знань який дають нашим студентам досить високий. Інша мова в мотивації самих студентів.

Для того, щоб учні коледжу ВТЕК отримували задоволення від навчального процесу, в коледжі активно діє студентське самоврядування. Учні обирають самі, що їм до смаку: чи займатися спортом, чи брати участь в самодіяльності, чи може опановувати певні владні процеси у самоврядуванні. Лише самими знаннями та книжками життя студента не обмежується. Процес поза навчального спілкування об’єднує молодь, налагоджує комунікацію, вчить працювати в команді та допомагає досягти разом гарних результатів. Крім того, зараз у студентів є багато можливостей поїхати на стажування за кордон.

Здебільшого такі програми для студентів безоплатні. В наш час Європа зацікавлена у співпраці з нашими спеціалістами. Стосовно українських роботодавців взагалі ситуація дуже сприятлива, якщо студенти вдало проявили себе під час проходження практики, їх залюбки візьмуть на роботу. Коледж завжди пропонує своїм студентам заклади для стажування.

Щодо оплати навчання та витрат на житло, в порівнянні з іноземними закладами освіти, українські коледжі, звісно, виграють. Крім комерційного виду навчання можна вступити на безоплатне та отримувати стипендію.

Вінницький Торговельно-Економічний Коледж вже розпочав свою вступну діяльність. Щоб зацікавити абітурієнтів, викладачі відвідують школи з цікавими проєктами. Зокрема, цього тижня в деяких школах міста випускникам 9 класів на уроках праці розповіли та продемонстрували, як можна визначити якість шоколаду, кави та інших продовольчих продуктів. Викладачі впевнені, що лише наочно показавши ту чи іншу професію можна зацікавити школярів до вступу. Учням так само такий креатив до вподоби. Взагалі інноваційність у роботі коледжу прослідковується в усьому. Навіть день відкритих дверей пройде в досить нестандартний спосіб, замість лекцій про студентське життя на гостей чекає Масляна та зустріч зі студентським активом, який до речі добрався до соціальних мереж і активно розвиває сторінку коледжу.

Тому запрошуємо всіх абітурієнтів разом з батьками побачити все вищеописане на власні очі 26 лютого. Всіх гостей будуть чекати за адресою: вулиця Київська 80. Масляна розпочнеться о 14.00. Для тих хто має намір побачити, як працює ВТЕК та поспілкуватися стосовно отримання майбутньої професії, працює гаряча лінія (0432)66 50 05, (093)487 29 53, ви можете завжди зателефонувати та домовитися про години зустрічі.



Вулиці: КИЇВСЬКА


Переглядів: 8520
Поширень: 24

Останні новини