Як вінничани допомагають пенсіонерам під час карантину. Фоторепортаж 

Вінницькі волонтери з ГО “Полум’я надії” здійснюють “Соціальне Патрулювання” нашим містом. Для пенсіонерів, що опинились в групі ризику, діє безкоштовна послуга закупки ліків та продуктів. Для того, щоб літні люди не покидали власних осель, містом їздять екіпажі соціальної допомоги.

Від початку тижня у Вінниці здійснюється “Соціальне Патрулювання”. Це спільний проєкт Департаменту соціальної політики та ГО “ Полум’я надії” за підтримки Вінницької міської ради. На гарячу лінію, яку було пранонсовано в ЗМІ, постійно надходять виклики від літніх людей. Для того, щоб допомогти пенсіонерам отримати необхідне не виходячи з будинку, волонтери працюватимуть без вихідних. Сьогодні разом з волонтерами на патрулювання вийшов наш журналіст, щоб на власні очі побачити, як саме здійснюється соціальний супровід людей, що знаходяться в зоні ризику.

Ми сконтактували з командою волонтерів, зателефонувавши на гарячу лінію. Куратор проєкту Андрій Жура запропонував здійснити з ним пару візитів до людей похилого віку. Озброївшись масками та рукавичками, журналістка порталу “Моя Вінниця” вийшла на патрулювання.

Під час знайомства Андрій пояснив суть роботи поставив першочергові завдання:

“Ми отримуємо дзвінки від людей в різних куточках міста. - розповідає куратор проєкту. - Щоб робота виконувалась ефективно, ми розподілили місто на зони. В нас є два транспортні екіпажі та більше десяти волонтерів, які ходять містом пішки. Ми готові до співпраці з усіма бажаючими допомогти та долучитися до нашої команди. Однак, ставимось до майбутніх волонтерів дуже обережно. Ми маємо бути впевнені, що наш волонтер здоровий, порядна людина, вміє працювати в команді, надійний та комунікабельний. Ви ж розумієте, люди які до нас звертаються нам довіряють, тому їх безпека в усіх розуміннях того слова понад усе!”

Керуючи автівкою, Андрій отримує черговий виклик: телефонує пенсіонерка, якій потрібно привезти додому продукти. Чоловік розпитує, в якому районі живе жінка та на який час зручно здійснити доставку. Дізнавшись потрібну інформацію, Андрій обіцяє, що з нею за декілька хвилин зв’яжеться волонтер. 



“Ця жінка живе на Київській, - пояснює Андрій. - Зараз я скину її контакти в нашу групу і волонтер візьме у неї заявку. Після виконання доставки, волонтер в нашу спільноту скине фотозвіт. Так ми будемо знати, що все пройшло добре. В цьому проєкті я не просто куратор, я здійснюю патрулювання Вишеньки та частково Замостя. Зараз за планом в нас допомога двом вінничанкам. Одна з них живе на Юності, а друга на Янгеля”.

Наше авто зупиняється біля АТБ на Юності. В магазині ми маємо купити молоко та сир. Андрій одразу попереджає, що літні люди мають невеликі статки, тому треба вибрати якісні продукти за помірною ціною. Людей в магазині не багато, всі вони в основному купують хліб, молоко, яйця та товари першої необхідності. На касі черги майже немає, продавчиня в масці та рукавичках. Потім крокуємо до аптеки, через дорогу. Там купуємо краплі для очей. Провізор дізнавшись, що Андрій з “Соціального Патрулювання” дарує декілька пар рукавичок. Взагалі, треба зазначити, що вінничани дуже згуртовані в плані допомоги.


Пенсіонерка, до якої ми прийшла першою - Надія Володимирівна, зустріла нас в масці та рукавичках. До оселі не пустила та постійно тримала дистанцію. Про “Соціальний Патруль” дізналась від доньки, та мешкає в іншому будинку і теж вже на пенсії. Вони обидві дотримуються карантину. Про цю послугу пані вже розповіла своїм подругам, через це одразу попередила, що дзвінків буде більше.


Наступні підопічні “Соціального Патрулювання” мама та дочка. Юлія Володимирівна - пенсіонерка, якій 74 роки, вона доглядає за своєю 101 річною мамою. Вчора жінки звернулись до волонтерів по продукти, сьогодні по ліки. Юлія Володимирівна зізнається, що у Вінниці вони з матір’ю самі, допомогти можуть лише сусіди, але й ті вже пенсійного віку.

“Ми вам дуже вдячні, що ви до нас їдете. - зі сльозами на очах говорить Юлія Володимирівна. - Зрозумійте, нам страшно. В мене старенька мати, яка потребує догляду. Ми самі з нею у Вінниці, нам немає до кого звернутись. Про вас ми дізнались від сусідки і одразу розказали про ваші послуги знайомим, бо знаєте, зараз такий час, краще побути вдома. Ми вам дуже вдячні за допомогу!”

Зі слів Андрія, для пенсіонерів така послуга дуже необхідна. Люди дізнаються про волонтерів, в основному завдяки “сарафанному радіо”. Інформація розповсюджується досить швидко. Місцеві ЗМІ, в свою чергу, теж допомагають проінформувати населення, тому останнім часом Андрій постійно дає інтерв’ю представникам преси. Під час нашого останнього візиту, ми зустріли колег з телеканалу Віта. Журналіст Ірина з оператором Дмитром готували добірку новин для вечірнього випуску, тому теж не оминули увагою й волонтерів “Соціального Патрулювання”.

Далі робочий день Андрія Жури був доволі насиченим. Комусь треба було сходити по воду, комусь привезти продукти. Однак, Андрій звик допомагати людям. До карантину ГО “Полум’я Надії” на чолі з їх керівником Анатолієм Заглядою опікувалися безхатчинками. Вони вже багато років годують безпритульних в районі ринку “Урожай”. За їх кураторства відкрито два пункти, де безхатченки можуть помитись, поїсти та отримати чистий одяг. Його команда складається з 30 волонтерів.

“В нас є два підвальні приміщення, одне на Вишенці, а інше на Пирогова. Наші волонтери працюють з 9.00 до 17.00, з понеділка по п'ятницю. Підвальні приміщення ми відремонтували та облаштували самі. Міська рада з нами співпрацює вже три роки. На наших пунктах діє речовий обмінник, де люди можуть переодягатись в чистий одяг. Також, ми годуємо щоп’ятниці людей біля Урожаю. Минулого тижня, ми роздали нашим підопічним засоби гігієни”.


Зараз команда волонтерів на варті, але роботи з кожним днем стає більше. До напруженого графіку “Соціальний Патруль” цілком готовий, Андрій та його команда розуміють всю серйозність ситуації. 

Департамент Соціальної політики звертається до всіх вінничан та наголошує, що “Соціальне Патрулювання” здійснюється в нашому місті щодня. Якщо потрібна допомога, варто зателефонувати за номером (096) 006-36-05. Бережіть себе та своїх близьких.




Переглядів: 5653
Поширень: 9

Останні новини