Карантин як форс-мажор. Юридичні поради вінничанам

Якими є форс-мажорні обставини в умовах карантину та чи можна посилатись на пандемію в разі невиконання умов договору. Що потрібно робити для підтвердження форс-мажорних обставин в період запровадження карантину.

Українське законодавство визначає форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), як надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. Юристи зазначають, що підприємцям треба звернути на це свою увагу, адже навіть за умов надзвичайного стану діяти потрібно в рамках закону.


Ми запитали у головного спеціаліста відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Вікторії Чорби, як діяти в такій ситуації на на що треба звернути увагу підприємцям:

“Законом встановлено, що Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини та видають за заявою суб’єкта господарювання сертифікат про такі обставини.” - коментує Вікторія Чорба

З цього випливає, що сам по собі факт існування обставини (виникнення пожежі, введення воєнного стану, запровадження карантину, тощо) форс-мажором не є. Така обставина стане форс-мажорною лише у випадку, якщо особою буде доведено неможливість виконання через неї передбачених умовами договору зобов’язань.

“Другим важливим моментом, є те, що існування форс-мажорної обставини звільняє сторону договору від відповідальності за невиконання чи неналежне виконання зобов’язання, проте не звільняє від обов’язку виконати це зобов’язання після припинення форс-мажору Наприклад: погасити заборгованість по кредитам, оплатити рахунки та  комунальні платежі, поставити товар замовнику” - зазначає пані Вікторія. 

Наприклад: ви орендуєте приміщення, але наразі Ви та працівники знаходяться на дистанційній роботі вдома. В любому випадку, Ви не звільняєтесь від зобов’язання внести оплату за оренду приміщення, навіть якщо Ви ним не користуєтесь, на період запровадження карантину.

Що не відноситься до форс-мажору?

COVID-19 сам собою не є форс-мажором. Ним є карантин, введений постановою Кабміну № 211 від 11 березня 2020 року.

Не є форс-мажорними обставинами: відсутність грошових коштів (з будь-якої причини), зростання курсу валют, криза, дефолт, відсутність товарів на ринку, а також порушення зобов'язань контрагентами.

Що дає факт підтвердження форс-мажору?

У більшості випадків — можливість не виплачувати штрафні санкції.
“Фактично, мова йде про право не виплачувати встановлений договором штраф, пеню і не відшкодовувати збитки, пов'язані з порушенням зобов'язання.” - зазначає Вікторія Чорба.

Враховуючи складну ситуацію, в якій опинилася більшість підприємців на території України у зв’язку карантином, введеним Кабінетом Міністрів України, та запровадженням обмежуючих заходів у відповідних сферах, Торгово-промислова палата України(далі - ТПП) спростила процедуру подання заяви.

Більшість звернень, які надходять до ТПП, пов’язані з неможливістю виконання договірних зобов’язань. Якщо ваш випадок аналогічний, вам знадобиться мінімальний пакет документів:

відповідна форма заяви, підписана керівником підприємства тут  копія договору; копія наказу (розпорядження) у зв’язку з необхідністю припинення діяльності на підставі відповідних нормативно-правових актів; повідомлення (сповіщення іншої сторони).

Надсилати документи слід в електронному варіанті на електронну адресу: ucci@ucci.org.ua. Інформацію про засвідчення форс-мажорних обставин переглянути тут.

Звертаємо увагу, що заявник має право звертатися до ТПП за засвідченням форс-мажорних обставин у разі вже порушеного строку виконання зобов’язання у зв’язку з введеним карантином.

Контактна особа у Вінницькій ТПП: Фролова Наталія Станіславівна, тел.: 096 59 59 975.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Театральна, 14, каб. 419. Звертаємо особливу увагу читачів на те, що на період карантину центр працює дистанційно. 

Єдиний всеукраїнський телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).



Вулиці: ТЕАТРАЛЬНА

Переглядів: 5867
Поширень: 3

Останні новини