26 червня у Вінниці відбувся круглий стіл на тему «Започаткування сталого механізму фінансування ОСББ в Україні для енергоефективної модернізації житлового сектору», який було організовано Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) спільно із Вінницькою міською радою. Участь у ньому взяли не лише представники муніципалітету, обласної адміністрації, банківського сектору та керівники ОСББ, а і Віце-прем’єр-міністр - Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, який цього дня перебував у Вінниці із робочим візитом. Під час круглого столу міський голова Володимир Гройсман презентував пілотні механізми фінансування заходів з енергозбереження в будинках ОСББ.

Питання енергоефективності сьогодні є вкрай актуальним не лише для окремого міста, а для усієї країни. Втім, саме Вінниця стала першим містом держави, де Міжнародна Фінансова Корпорація розпочала реалізацію проекту «Енергоефективність у житловому секторі України». У квітні минулого року між IFC та Вінницьким муніципалітетом було підписано відповідний договір про співпрацю, головна ідея якого полягала у тому, аби стимулювати мешканців багатоповерхівок утеплювати будинки і таким чином економити на оплаті за теплопостачання. Основний акцент робився саме на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, оскільки саме керівники ОСББ ефективно та швидко приймають рішення та можуть здійснювати реконструкцію своїх багатоповерхівок. Адже найбільша кількість втрат теплової енергії відбувається саме на кінцевому етапі доставки тепла до споживачів (за даними експертів, на етапі виробництва теплової енергії втрати складають лише 5,5 %, під час транспортування – 12,5 %, а на етапі споживання вони сягають до 45%).

Станом на сьогодні розрахункові затрати на заходи з енергозбереження в житловому секторі по обласному центру загалом становлять 1,6 мільярди гривень, тоді як увесь цьогорічний бюджет міста становить 1,2 мільярди. При цьому на фінансування захищених статей бюджету (зарплат працівникам бюджетної сфери та оплати за спожиті енергоносії) спрямовується близька 90% коштів. І лише 10 відсотків (близька 120 млн. грн.) – залишається на утримання в належному стані та розвиток усієї інфраструктури міста, будівництво нових об’єктів тощо. Відтак, міський бюджет не в змозі взяти на себе фінансування заходів по енергозбереженню. А механізми, які б дозволили ОСББ звернутися до банків для отримання мікрокредиту на впровадження енергозберігаючих заходів, відсутні. Так само, як і відсутні чіткі законодавчі важелі щодо регулювання кредитних ліній для ОСББ.

Отже, для того, аби справді стати енергоефективним містом, потрібно об’єднати фінансові ресурси міського та державного бюджетів та кошти самих мешканців. Крім того, сьогодні важливо також заручитися підтримкою держави на законодавчому рівні та побудувати міцний законодавчий фундамент для створення кредитних ліній, якими б могли користуватися об’єднання співвласників багатоповерхових будинків.

Вінниця першою в Україні розробила пілотні механізми, які, у разі підтримки державою, зможуть надати ОСББ доступ до фінансових ресурсів на впровадження енергозберігаючих заходів. Перший механізм фінансування заходів з енергозбереження в будинках ОСББ – це лізинг. Тобто керівники ОСББ могли б придбати необхідне обладнання (терморегулятори, прилади обліку, блокові теплові пункти тощо) у лізинг, сплативши перший внесок та надалі щомісяця виплачувати решту вартості обладнання, Міська влада в свою чергу може виступити партнером, взявши на себе витрати по встановленню обладнання.

Другий механізм – кредитування. Йдеться про те, що ОСББ фінансує перший внесок у сумі не менш ніж 10 відсотків від вартості проекту з енергозбереження будинку. Іще 10 відсотків фінансування надається з міського бюджету. Окрім того, місто кредитує на пільгових умовах ще 20 % від вартості проекту через Фонд муніципальних інвестицій. Решта – це вже банківський кредит на 60 % від загального кошторису проекту.

Ці механізми розроблені спільно з Міжнародною Фінансовою Корпорацією, з допомогою якої у Вінниці рік тому було створено ресурсний центр по підтримці та розвитку ОСББ, яким на сьогоднішній день вже проведено близько 50 енергоаудитів та сформовано більш ніж 20 бізнес-планів щодо модернізації житлових будинків. «Сьогодні нам також необхідно отримати державну підтримку на законодавчому рівні та впроваджувати механізми щодо кредитування об’єднання співвласників багатоповерхових будинків для модернізації багатоповерхівок, - говорить Володимир Гройсман. - Це означає, що задля вирішення цієї проблеми потрібно об’єднати зусилля усіх зацікавлених сторін: держави, органів місцевого самоврядування, кредитних установ та самих мешканців».

За словами Віце-прем’єр-міністра України - Міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, на сьогоднішній день потрібно чітко відпрацювати весь ланцюжок рішень, дати шанс людям отримувати кредити через ОСББ та витрачати їх на заміну котлів, на утеплення будинків, на заміну вікон та дверей та ін. «Якщо б ми це могли зробити, маючи кредитні лінії, маючи абсолютно прозорі тарифи, тоді можна було б переходити до інших кроків. Тоді можна було би говорити і про підвищення тарифів, але лише при одній умові – що ми за рахунок певних механізмів захистимо 90-95% населення від такого підвищення». У комплексі, як вважає Сергій Тігіпко, усі ці заходи дозволять зробити сферу комунальних послуг привабливою для інвесторів.



Переглядів: 5559
Поширень: 0