У п’ятницю, 23 червня, о 12:00 у світлиці Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського (вул. І. Бевза, 15) відбудеться відкриття виставки серії робіт «Дитячі мандри містом Коцюбинського», присвячених природній красі Вінниці та дитячим казкам М. Коцюбинського. На презентації художниця Лілія Тєптяєва проведе майстер-клас для дітей і дорослих з використанням художніх паперових технік, у яких виконані картини проекту. Виставка «Дитячі мандри містом Коцюбинського» працюватиме до 9 липня у режимі роботи Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського (вул. І. Бевза, 15). Вхід вільний

На роботу над виставкою «Дитячі мандри містом Коцюбинського» Лілію Тєптяєву надихнула подорож до Вінниці у травні 2015 року на фестиваль «Intermezzo», де художниця проводила майстер-клас, а також екскурсія містом від вінничанина, куратора проекту Леоніда Марущака. Новий виток у розробці ідеї розвинув літературознавець Олександр Вешелені, запропонувавши долучити п’ять казочок Михайла Коцюбинського. Цього було достатньо, щоб закохатися у місто і зануритися на наступні півтора роки за відтворення його краси у паперових витинанках і аплікаціях.

«Мені тоді у Вінниці сподобалося багато: простір міста, зелені парки і велика кількість дитячих майданчиків, річка Південний Буг і катери, набережна і мости, чистота у місті без реклами і сміття, радісна і привітна молодь, взагалі якась позитивна атмосфера. І вже тоді, прогулюючись містом і парками, у моїй голові зводився «фундамент» ілюстрацій, вибудовувалась композиція. Прогулянка на катері Південним Бугом, проїзд у вінницькому трамваї, відвідування музею Коцюбинського і архітектурні пам’ятки, які ми встигли оглянути все це так чи інакше знайшло місце у моїх ілюстраціях», – розповідає Ліля.

Лілія Тєптяєва

Після оформлення ілюстрацій до казок Михайла Коцюбинського стало очевидним, що це абсолютно нова історія, яка потребує ілюстративного продовження і текстового обрамлення. Так до проекту долучилася Альона Кабалюк, студентка Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського, яка написала оповідання до робіт Лілії Тєптяєвої.

У результаті спільної творчості народився проект «Дитячі мандри містом Коцюбинського», який сповідує філософію homo naturalis і поєднує в собі виставку художниці Лілії Тєптяєвої про природну красу і принади Вінниці та оповідання Альони Кабалюк, у яких герої – дівчинка Яринка і хлопчик Сашко - гуляють містом і розповідають одне одному казки Коцюбинського.

У п'ятницю вінничан запрошують на відкриття виставки серії робіт «Дитячі мандри містом Коцюбинського»

Тож, відкриття виставки «Дитячі мандри містом Коцюбинського» відбудеться 23 червня о 12:00 у світлиці Вінницького літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського (вул. І. Бевза, 15). У програмі відкриття: вітальні слова від авторів проекту – куратора Мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру Леоніда Марущака, художниці, авторки робіт Лілії Тєптяєвої, літературознавця і спіавтора проекту Олександра Вешелені, авторки оповідання Альони Кабалюк, а також директора департаменту культури Вінницької міської ради Максима Філанчука. Родзинкою події стане майстер-клас Лілії Тєптяєвої для малечі й дорослих з паперової пластики і аплікації та екскурсія експозицією від авторів проекту.

Подія проходить у рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» FB: Культурна дипломатія між регіонами України.



Переглядів: 2221
Поширень: 0