Близько 130 велосипедистів 22 червня взяли участь у велопробігу, присвяченому Тижню сталої енергетики у Вінниці. А в парку Дружби народів вінничани мали нагоду позмагатися у фестивалі вітряків, зробити цікаву річ з пластикових пляшок та посуду, газет і соломи. Для малечі була організована цікава програма, з допомогою якої в ігровій формі їх навчали, які існують нетрадиційні джерела енергії та як ефективно використовувати енергоресурси.

Цьогоріч Вінниця вперше приєдналася до ініціативи Європейського Союзу щодо відзначення Тижня сталої енергетики. Україна до цієї ініціативи долучилась у 2011 році. Просвітницькі заходи, що відбуваються в рамках Європейського тижня сталої енергетики в багатьох містах, спрямовані на поліпшення енергоефективності та збільшення використання відновлюваної енергії.

Символічно, що саме напередодні відзначення Тижня сталої енергетики депутати Вінницької міської ради затвердили План Дій зі сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року. Він спрямований на підвищення енергоефективності у всіх секторах енергетики міста: виробництві, транспортуванні (постачанні) та споживанні. «Цей документ передбачає наші кроки по досягненню сталої енергонезалежності. Мова йде про те, що ми беремо на себе зобов’язання в рамках Угоди мерів, яку ми підписали у 2010 році, забезпечити до 2020 року скорочення на 20% викидів вуглекислого газу в атмосферу і споживання енергоносіїв та тепла. По деяких показниках у нас навіть є більш оптимістичні прогнози, - прокоментував це рішення міський голова Володимир Гройсман. – Проект НЕФКО, швейцарський проект, інші заходи – це все спільні дії. Це наше зобов’язання, ми хочемо бути енергоощадними, і впевнено йдемо до цієї мети».

велопробіг у Вінниці

Святкування Тижня сталої енергетики у Вінниці розпочалося з велопробігу. Близько 130 велосипедистів рушили сьогодні колоною від адмінбудівлі мерії до парку Дружби народів. Цим заходом вони хотіли показати, що велосипед є гарною альтернативою пересування по місту, не забруднюючи повітря. У велопробігу взяли участь вінничани різного віку, а у самому парку для велосипедистів було організовано ще й цікаві конкурси. Колону супроводжували ДАІвці, тому рух автотранспорту не перекривався. Скориставшись власним велосипедом можна було ще й закип’ятити воду у чайнику, приєднаному до спеціального пристрою, розробленого студентами техуніверситету, та приготувати собі каву або ж чай.

Скориставшись власним велосипедом можна було ще й закип’ятити воду у чайнику

У парку також було проведено фестиваль вітряків. На огляд відвідувачів парку було виставлено більше 40 вітряків, зроблених учнями шкіл з підручних матеріалів – пластикових пляшок, залишків конструктора, ДСП та ін. У такий спосіб організатори хочуть привернути увагу громадськості до вітрової енергетики як одного з найбільш екологічних видів видобутку енергії нетрадиційними методами.

фестиваль вітряків

По всьому периметру центральної паркової алеї розмістилися столи з поробками учнів шкіл із паперу, поліетиленових пакетів, пластикового посуду та пляшок, соломи, газет та іншої вторинної сировини, які ми зазвичай викидаємо у сміття. Тут же можна було отримати майстер-клас з виготовлення поробок.

Вінничани змогли познайомитися з технологією виготовлення пелетів з біомаси (соломи й соняшникового лушпиння), дізнатися, як працюють сонячні колектори для нагріву води.

А для маленьких вінничан було організовано цікаву пізнавальну програму про нетрадиційні джерела енергії. Всі учасники захопливих конкурсів та ігор отримали подарунки від організаторів.

Для інформації:

Два роки тому Вінниця офіційно підтримала масштабну ініціативу Європейської комісії зі сталого розвитку міст, відому як Угода Мерів. Ця угода охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. Для досягнення цієї мети у Вінниці було розроблено План Дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року. Цей документ надалі стане основним стратегічним документом міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста, впроваджувати альтернативні джерела енергії. ​



Переглядів: 9683
Поширень: 0