Цей важливий документ, який має велике стратегічне значення для обласного центру, ухвалили сьогодні, 30 серпня, депутати Вінницької міської ради на позачерговій сесії. Присутність на сесії міської ради губернатора Вінниччини Івана Мовчана та голови обласної Ради Сергія Татусяка підкреслює значення ухваленого документа для подальшого розвитку обласного центру.

- Розробленню стратегії розвитку Вінниці до 2020 року передувала серйозна аналітична робота з визначення основних проблемних питань розвитку міста, а також тих сильних сторін, на які б ми могли опиратися у процесі її реалізації, - сказав заступник Вінницького міського голови Валерій Коровій. - Було опрацьовано більше 200 різноманітних показників як статистичної звітності, так і фінансової. І це має принципове значення - подальша реалізація Стратегії повинна базуватися на реальному стані соціально-економічного розвитку, основних тенденціях і тих матеріальних базах, які є.

Як підкреслив Валерій Коровій, за останні сім років Вінниця суттєво нарощувала свій промисловий і економічний потенціал, і це відбувалося в умовах економічної кризи, яка панувала в Європі й Україні. Серед сильних сторін Вінниці заступник міського голови відзначив демографічний та соціальний профіль міста. Зокрема, з 2008 року у Вінниці констатується приріст народжуваності, а система нарахування субсидій, яка запроваджена у Вінниці, є найсучаснішою.

Стратегію розвитку міста «Вінниця-2020» презентував міський голова Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман презентує Стратегію- Сьогодні ми з вами визначимо напрямок подальшого розвитку Вінниці на найближчі сім років. Нам з вами вдалося сформувати стратегічне бачення розвитку нашого міста, - сказав Володимир Гройсман. - Усе почалося з того, що ми вирішили оперативні завдання. Безумовно, оперативні завдання завжди залишатимуться одним з наших пріоритетів. Зрозуміло, що той досвід, який ми з вами накопичили, дозволив нам дещо глибше зануритися у проблематику, яка є у місті. І ми вийшли на зовсім інший погляд і формування системи дій, пов’язаних не з тим, щоб постійно ліквідовувати якісь проблеми. Ми повинні знайти причини цих проблем і побудувати правильно, чітку систему роботу по недопущенню негативних ситуацій у нашому місті. Ми почали формувати галузеві стратегії – більш глибокі, системні, пов’язані між собою. І врешті-решт прийшли до стратегії «Вінниця-2020». На базі стратегії «Вінниця-2020», як на фундаменті наших подальших дій, ми маємо робити рестарт наших подальших дій і вибудовувати нашу роботу, безумовно не залишаючи поза увагою вирішення оперативних завдань, які у нас є.

Відповідно до Стратегії, до 2020 року Вінниця має стати містом усміхнених людей. Брендом Вінниці стане SMILE (посмішка). Власне, абревіатура SMILE містить ознаки міста, яким прагне стати Вінниця:

  • місто сильної та активної громади (Strong community’ City);
  • сучасне місто з якісною інфраструктурою (Modern City);
  • цікаве та інноваційне місто (Interesting City);
  • місто із високими соціальними стандартами (Liveable City);
  • енергійне місто, яке динамічно розвивається, забезпечуючи своє економічне процвітання (Energyfull City).

У Стратегія «Вінниця-2020» сформовані 5 пріоритетів.

  • Пріоритет 1 - Формування сильної місцевої громади
  • Пріоритет 2 - Економічний розвиток, спрямований на високий та належний рівень зайнятості.
  • Пріоритет 3 - Сталий екологічний розвиток і поліпшення надання житлово-комунальних послуг.
  • Пріоритет 4 - Якість життя.
  • Пріоритет 5 - Збалансований просторовий розвиток.

Проект Стратегії «Вінниця-2020» був презентований у червні. Після цього майже два місяці тривало громадське обговорення документу. Сьогодні на позачерговій сесії усі 38 присутніх депутатів підтримали прийняття стратегії розвитку міста до 2020 року.

- В основу усіх цих принципів має лягти одна ціль, зрозуміла буквально для усіх, - це забезпечення гідних і комфортних умов життя кожного мешканця нашого міста, - зазначив після ознайомлення зі стратегією Іван Мовчан. - Надзвичайно важливо, щоб усі ті кроки, які сьогодні демонструє міська влада, вони були зрозумілими для людей. Щоб той досвід, напрацьований фахівцями міської ради, ми могли поширювати на міста обласного значення. Я переконаний, що усіх цих планах є величезне прагнення керівника міста, є зрозуміла позиція депутатського корпусу, є підтримка.

Стратегія, яку прийняла Вінниця, повністю відповідає європейським нормам і європейській практиці. Цю особливість відзначив голова обласної Ради Сергій Татусяк. Крім того, він зазначив, що при формуванні стратегії розвитку Вінницької області, над якою наразі працюють в облдержадміністрації і в облРаді, вони обов’язково скористаються принципом «ближче до людей», на якому базується стратегія розвитку Вінниці.

Свою оцінку стратегії «Вінниця-2020» дали також у містах Цюріх і Кельце, з якими Вінницька міська рада співпрацює і співпрацювала, зокрема, на етапі підготовки стратегії. Відгуки з цих міст, які уже мають свої стратегії розвитку, зачитав секретар Вінницької міської ради Сергій Моргунов. Цюріх та Кельце позитивно оцінили стратегічний план розвитку міста «Вінниця-2020».



Переглядів: 9383
Поширень: 0