22 жовтня 2016 року у Вінниці розпочався іще один проект, який реалізується за підтримують міжнародні організації, - форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Діалог. Залучення громадян». Він проводиться у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», що реалізується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH», яка діє за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. Від українського Уряду проект куруватиме Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. Захід спрямований на залучення активних представників громадянського суспільства до визначення кола основних проблем на шляху до сталого розвитку міста і розробку проектів, спрямованих на їх подолання.

Вінниця є одним із чотирьох міст країни, яке бере участь у проекті «Інтегрований розвиток міст в Україні». Він стартував у квітні поточного року і спрямований на підготовку пілотних міст-учасників проекту до посилення повноважень органів місцевого самоврядування та їх інституційної спроможності в рамках подальшої реформи децентралізації. Кінцевим результатом має стати створення Концепції інтегрованого розвитку міста, до розробки якої передбачається широке залучення місцевих громад.

Керівник проекту «Інтегрований розвиток міст» пан Матіас Брандт назвав Вінницю столицею децентралізації

Форум – це один з етапів роботи над Концепцією. Це майданчик, де активні громадяни мають нагоду висловити свої думки та ідеї, а також поділитися власними напрацюваннями в одній з 8 робочих груп за темами: економіка і ринок праці, мобільність і транспорт, технічна інфраструктура, медицина і охорона здоров’я, культура, спорт, туризм, освіта і наука, соціальна політика і соціальна інклюзія, архітектура та публічний простір.

Керівник проекту «Інтегрований розвиток міст» пан Матіас Брандт назвав Вінницю столицею децентралізації

Участь у форумі взяли Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, керівник проекту «Інтегрований розвиток міст» пан Матіас Брандт, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Керівник проекту «Інтегрований розвиток міст» пан Матіас Брандт назвав Вінницю столицею децентралізації

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що такі заходи, які організовані спільно з іноземними партнерами та за підтримки Міністерства регіонального розвитку, дуже важливі для розвитку місцевого самоврядування. «Кожне місто по-своєму бачить свій розвиток. Вінниця з 2013 році має Стратегію розвитку «Вінниця – 2020», в якій визначено п'ять пріоритетів, і по кожному з них ми працюємо з року в рік. Концепція інтегрованого розвиту міста – це той проект, який дозволить нам систематизувати всі ті напрацювання, які є, і сформувати вже в інших умовах плани розвитку міста до 2030 року паралельно з формуванням оновленої Стратегії Вінниці до 2030 року. Адже за останні два роки органи місцевого самоврядування можуть підтвердити, що реформа децентралізації нарешті почалося, і це вдалося лише за рахунок політичної волі в першу чергу Голови Уряду Володимира Гройсмана та Президента України Петра Порошенка. Ця реформа лише за два роки вже дала дуже суттєві результати», - сказав Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов

Те, що децентралізація триватиме і надалі, підтвердив Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, який також взяв участь у форумі. Також представник Уряду наголосив на тому, що держава сприятиме місцевим громадам у розвитку. Стосовно Вінниці Володимир Кістіон зазначив, що окрім підтримки вже діючих проектів, держава допоможе у розвитку Індустріального парку, який вже зареєстрований у загальнодержавному реєстрі. Також Віце-прем’єр-міністр сказав: «Фінансові ресурси – це лише одна складова розвитку відповідної території, оскільки важливо ефективно і правильно використовувати кошти і можливості, які отримують громади. Завдання таких проектів, який ми започатковуємо сьогодні, надати нам досвід, практику та здобутки наших іноземних партнерів та європейських міст. А також залучити громаду до формування загального бачення розвитку свого міста».

Володимир Кістіон

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що сьогодні регіон досить динамічно розвивається і в більші мірі за рахунок динаміки розвитку обласного центру Вінниці. Тому досить важливо чітко розуміти, яким місто має бути через 15 років. «На сьогоднішній день ми знаходимося у дуже цікавому історичному відрізку часу, оскільки ми можемо зараз зазирнути на 15 років вперед і подивитись, якою ми хочемо бачити Вінницю у 2030 році. Кілька останніх років показали те, що сильна Україна може бути тільки за наявності сильних територіальних громад», - каже Валерій Коровій.

Валерій Коровій

Такої ж думки Керівник проекту «Інтегрований розвиток міст» Матіас Брандт, який сказав: «Нам цікаво, щоб ключова реформа України – децентралізація та підтримка місцевого самоврядування – була успішно втілена. Тому ми започаткували цей проект. Ми хочемо передати вам свій досвід і знання. В 19 столітті Німеччина була зруйнована після періоду воєн. Власне, тоді і відбулась передача повноважень місцевим владам та розпочалась епоха індустріалізації та економічного розвитку. Вінниця в питанні децентралізації досить активно просувається. Декілька тижнів тому саме тут стартував ще один великий проект міжнародної співпраці (авт.: «U-Lead з Європою»). Тому можна сказати, Вінниця є своєрідною українською столицею децентралізації».

Матіас Брандт



Переглядів: 4213
Поширень: 0