Сьогодні у Вінниці постійно мешкає або навчається у вінницьких навчальних закладах понад 132 тисячі молодих людей, і з кожним роком вони дедалі активніше беруть участь у житті міста, виходять з різними ініціативами та намагаються цікаво, активно і з користю проводити свій вільний час. Для того, аби допомагати молоді у цьому та створювати відповідне середовище в місті, у 2009 році була прийнята Програма підтримки молодіжних ініціатив та створення умов для самореалізації молоді. За чотири роки її реалізації у місті відбулось чимало змін.

Практично першим проектом, яким стартувало виконання Програми, стало створення скейт-парку у Центральному парку культури та відпочинку ім..Горького для активного проведення часу дітей, підлітків та молоді. Тоді ж у місті створено Вінницьку міську молодіжну громадську організацію «Вінницька федерація екстремальних видів спорту».

А творча молодь за цей час звикла до мистецьких тусовок на площі Театральній, які організовуються в рамках проекту «Музика на Парижі. Романтика». Під час таких сейшинів молоді люди виступали просто неба та презентували свої таланти вінничанам. Реалізовувався також проект «Вуличні танці біля мерії», в рамках якого найкращі студії сучасного танцю міста презентували городянам провідні напрямки сучасного танцю. Яскравими подіями для Вінниці у 2009 році стали міжнародні змагання та Кубок України з сучасного танцю. Такого рівня змагання у місті проходили вперше.

Два роки тому в обласному центрі відкрилась муніципальна студія сучасного танцю, де проводяться майстер-класи для підлітків та молоді з метою підтримки творчих ініціатив, альтернативної молодіжної творчості, нових сучасних форм активного дозвілля.

Успішно діє Вінницька молодіжна рада з питань сприяння реалізації державної молодіжної політики, до складу якої входять перспективні, активні, небайдужі до свого міста молоді люди. Члени ради брали активну участь у заходах та проектах по виконанню Програми. «Приємно те, що молодь вже не потрібно вчити розважатися, як це було раніше, - каже Руслан Анфілов. - Молоді люди із задоволенням беруть участь у міських заходах».

Вже чотири роки у місті діє молодіжний проект «Пляжний патруль». З його допомогою вдалося урізноманітнити відпочинок вінничан біля водойм та зробити його безпечнішим. Волонтери не тільки проводять патрулювання місць масового відпочинку вінничан, але й розважають відпочиваючих різноманітними конкурсами, проводять виховні заходи для дітей.

А для тих молодих людей, які не вміють правильно запропонувати себе на ринку праці, в місті було створено «Клуб кар’єристів». Це «молодий» проект, який на сьогоднішній день набирає обертів.

Окрім цього, у місті постійно проводяться культурно-масові заходи спільно з органами студентського та учнівського самоврядування, сучасними танцювальними колективами та молодіжною радою. Серед них Хіп-хоп фестиваль серед молоді, фестиваль сучасної музики, екстрім-шоу «Я на вершині», танцювальний конкурс «Танцюють ВСІ!», художній конкурс «Моя творчість», байкерські зльоти, конкурси з використанням інформаційних технологій, ток-шоу «Правильний вибір професії – запорука успішного майбутнього», профорієнтаційний КВК для студентів та молоді «Моя кар’єра», семінар щодо сприяння підготовки молоді до подружнього життя «Студентська сім’я», «Українська родина», «Сімейний кодекс».

У 2011 році в ході реалізації Програми відбувся перший етап реформування системи роботи з дітьми і молоддю за місцем проживання. В результаті – створено комунальний заклад «Центр підліткових клубів за місцем проживання», який став базою для розвитку підліткових і молодіжних проектів. Відпрацьовано перспективні напрямки роботи клубів та визначено найбільш популярні серед молоді гуртки і секції. Також проведені поточні і капітальні ремонти в приміщеннях. Наразі з 19 клубів, під які є в наявності приміщення, розпочали роботу 17. Визначені перспективні клуби для запровадження госпрозрахункової діяльності. На базі комунального закладу «Центр підліткових клубів за місцем проживання» діють проекти «Студія журналістики», «Школа стюардес-екскурсоводів»,«Академія Блогерів».

У рамках реалізації Програми здійснювались заходи, спрямовані на підтримку молоді з особливими потребами. Одним із них є забезпечення функціонування та утримання комунального закладу «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія». Центр відвідують близько 50 осіб.

Також протягом останніх чотирьох років у місті успішно реалізовувались заходи, спрямовані на соціальну підтримку дітей та молоді, пропаганду здорового способу життя та профілактику негативних соціальних явищ в молодіжному середовищі. Цією роботою займався Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. До різних заходів було залучено 1320 осіб, яким надано 3822 послуги, а в груповій роботі було задіяно 10201 осіб.

«Мені надзвичайно приємно, що наша молодь активно бере участь у заходах, і завдання міської влади дослухатись до її проблем, допомагати та підтримувати, – каже міський голова Володимир Гройсман. – Але я думаю, що відштовхуватись необхідно не від проблем, а від того, що необхідно зробити для того, щоб життя молоді було якісним».



Переглядів: 3925
Поширень: 0