На зміну дощу, який йшов у Вінниці 19 березня, мають прийти мокрий сніг та ожеледиця. А з п‘ятниці, 22 березня, у місті прогнозують ще й поступове зниження температури: від 5 градусів морозу у денний час до мінус 10 – у нічний.

Перші ознаки того, що зима не здає своїх позицій, Вінниця відчула минулої п‘ятниці, 15 березня. Потужний вітер приніс похолодання, температура знизилася до мінусових позначок, а в ніч на суботу, 16 березня, у місті випав сніг.

Так проявив себе у Вінниці циклон, який прийшов в Україну з Європи. Там його жертвами стали Велика Британія та Бельгія, а також Франція та Німеччина. Знеструмлені будинки, багатокілометрові автомобільні затори, частково паралізований залізничний рух та скасовані авіарейси – такими були головні повідомлення з цих країн.

В Україні найпотужніші удари негоди прийшлися на західні області: Львівську, Тернопільску, Волинську, Івано-Франківську, Рівненську, Чернівецьку, Закарпатську.

Зокрема, по Тернопільській області було передано попередження про шторм у 9 балів за 12-бальною шкалою. Це змусило владу обласного центру закрити 15 березня міські школи.

Ще одне звернення МЧСників та влади стосувалося водіїв: їх просили без особливої потреби не виїжджати на власних автівках. Ті, хто не дослухався поради, потрапили у снігові затори. Не в кращому стані опинилися й ті, хто користувався у ці дні громадським транспортом: снігові замети перешкоджали і його стабільній роботі. Завадила негода і безпеці руху: львівський трамвай, який зійшов з рейок, став одним з головніших символів повернення зимової погоди в Україну – поряд із застряглими на міжміських трасах вантажівках.

Наслідки негоди виявилися настільки серйозними, що ліквідовувати їх довелося упродовж декількох днів. Так, у понеділок, 18 березня, на офіційному сайті Львівської міської ради з‘явилась наступна інформація: «Львів продовжують прибирати від снігу. Як повідомили на «гарячій» лінії міста, вночі … працювала снігоприбиральна техніка. Загалом для посипання доріг використали 89,5 куб м піскосуміші». Ще одне повідомлення стосувалося міського транспорту: «… зранку відновлено роботу трамвайних маршрутів. Відтак, трамваї № 1,2,3,6,9 та 10 курсують без змін. Трамвайні маршрути № 5 та 7 курсують за зміненим маршрутом… трамвай № 5 не курсує по вул Замарстинівській, а трамвай № 7 – не курсує по вул Шевченка».

У Вінниці сьогодні спостерігався сніг з дощем, але комунальники, попри те, що у найближчі тижні планували вже приступити до весняного прибирання міста, залишаються у стані «зимової» бойової готовності. І недарма. Адже, за прогнозами, до дощу та мокрого снігу, які пройшли у Вінниці 19 березня, додасться ще й ожеледиця. А з п‘ятниці, 22 березня, у місті очікується зниження температури до мінусових позначок та нові снігопади.

А з ними комунальникам цієї зими доводилося боротися неодноразово. Вінничани пам‘ятають снігопади перших днів грудня 2012 року – таких у місті не фіксувалось з повоєнних років. Тоді протягом двох тижнів випала майже двомісячна норма опадів. Тож у прибиранні міських вулиць була задіяна вся наявна техніка – щодоби на прибирання виходили 63 одиниці. Щоб впоратися із наслідками стихії, допомагали комунальникам військові, МНСівці, студенти та небайдужі до свого міста вінничан. Понаднормовою кількістю опадів відзначився і січень. Загалом, за інформацією вінницького гідрометеоцентру, протягом зими 2012-13 у місті випало 140 мм опадів, а це більш ніж у півтора рази перевищує середню норму, яка складає 82 мм на зимові місяці.  Однак комунальні служби та всі, хто допомагав у приборканні стихійного лиха, із ситуацією впорались.

Такої негоди як на початку грудня у місті вже не очікують. Але комунальники до будь-яких вибриків погоди готові. Як повідомив начальник «Вінницького шляхового управління» Святослав Буше, комунальники весняну негоду зустрічають у всеозброєнні. «Протиожеледних матеріалів достатньо, і в разі необхідності 32 одиниці техніки прибиратимуть вулиці у цілодобовому режимі», - зазначив він.


Переглядів: 3667
Поширень: 0