Нещодавно у Вінниці презентували довідник про декомунізацію вулиць. У книзі представлено результати процесу перейменування 2015-2016 років, а також є інформація про назви вінницьких вулиць у ХІХ – ХХ століттях. Напередодні Міжнародного дня боротьби за права  жінок ми вирішили проаналізувати, скільки вулиць Вінниці носять жіночі імена, і хто ж удостоївся такої честі. Якщо рахувати у відсотковому співвідношенні, то наразі жіночими іменами названо близько 2% вулиць.

З майже 1000 вулиць, провулків та площ Вінниці лише півтора десятка названі на честь жінок: Марії Гавриш, Алли Горської, Марії Заньковецької, Ольги Кобилянської, Соломії Крушельницької, Марії Литвиненко-Вольгемут, Марка Вовчка, Ганни Морозової, Олени Пчілки, Лялі Ратушної, Юлії Рябчинської, Лесі Українки, Квітки Цісик, Лізи Чайкіної. Бачимо, що тут представлені як всеукраїнські постаті, так і місцеві активістки, спортсменки та громадські діячки. Все ж, про багатьох жінок, яких увіковічнили у назвах вулиць, ми не знаємо достатньо інформації. Саме тому, ми звернулися до історії:

Марія Гавриш (1931-2001) – уродженка П’ятничан, чемпіонка та рекордсменка СРСР та України з плавання, майстер спорту та тренерка. Перша учасниця Олімпійських ігор з Вінниці.

Алла Горська - українська художниця і відома діячка правозахисного руху 1960-х років в Україні. ЇЇ мистецький доробок та трагічна смерть викликали суспільний резонанс у всьому світі.

Алла Горська

Марія Заньковецька – українська актриса і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть.

Ольга Кобилянська - українська письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині.

Соломія Крушельницька - відома українська оперна співачка, педагог. Ще за життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу.

Марія Литвиненко-Вольгемут (1892-1966)співачка, громадська діячка, народна артистка СРСР. Розпочала педагогічну діяльність у Вінницькій народній консерваторії.

Марія Литвиненко-Вольгемут

Марко Вовчок - українська письменниця та перекладачка Марія Вілінська. Збірка перших україномовних творів Марка Вовчка була написана у Немирові та надрукована у Петербурзі під назвою «Народні оповідання» (1857).

Марко Вовчок

Ганна Морозова – розвідниця, керівниця радянського підпілля.

Олена Пчілка - українська письменниця, перекладачка, етнографиня, громадська діячка, кореспондентка Всеукраїнської академії наук; мати поетеси Лесі Українки.

 Ляля Ратушна - українська радянська підпільниця, у роки Другої Світової війни учасниця Вінницького підпілля, Герой Радянського Союзу, почесна громадянка Вінниці.

Ляля Ратушна

Юлія Рябчинська - українська веслярка, байдарочниця, олімпійська чемпіонка. Народилась у 1947 році в районному центрі Піщанка на Вінниччині.

Юлія Рябчинська

Леся Українка - українська письменниця, перекладачка, культурна діячка. В канон української літератури ввійшла передусім, як поетеса мужності й боротьби. 

Квітка Цісик -  американська співачка українського походження. Померла після довготривалої боротьби з раком молочної залози.

Квітка Цісик

Ліза Чайкіна - радянська партизанка.

Як бачимо, не зважаючи на декомунізацій ні процеси, деякі міські топоніми повертають нас в добу Радянського Союзу. Якби не було вулиць імені Лялі Ратушної чи Лізи Чайкіної, то тенденція була б ще сумнішою. Ми звернулися за коментарем до історика Олександра Федоришена. Він повідомив, що у ході декомунізаційних перейменувань, до уваги брали лише півтори сотні назв.

Справді, більшість вулиць носять імена чоловіків. Мабуть, це пояснюється своєрідною дискримінацією жінок у попередні історичні періоди. У ході перейменувань ми старались тримати квоту, але це виявилось нереально.

Хтозна, можливо через 100 років відбудеться постдекомунізація і сучасні місцеві діячки увійдуть до нових найменувань.



Переглядів: 5246
Поширень: 0