Засновниця свята Всесвітній День Вишиванки проведе пряме включення з вінничанами

Голова молодіжного короткометражного фестивалю «Кіноетніка» — Леся Воронюк вийде до прямого ефіру з вінничанами. Поспілкуватися з громадською діячкою можна буде цього вівторка о 11.00.

Авторка фільму «Соловей співає» та «Спадок нації», журналіст й письменниця Леся Воронюк ще за студенських років долучилася до започаткування Всесвітнього Дня Вишиванки. Ця тендітна пані на своїх плечах змогла «підняти» багато важливих питань, про які замовчували століттями. Останній її проєкт стосувався збереження української мови. Своїми фільмами Леся Воронюк закликає шанувати рідну культури, вона не просто розповідає про звичаї — своєю працею вона відроджує те, що намагалися викорінити зі свідомості всієї української нації.

Леся Воронюк, ще за студеньких років обрала для себе нелегкий шлях — відродження культурних цінностей у свідомості українців. Кожен її проєкт є унікальним та багатошаровим. Коли Леся піднімає питання занепаду рідної мови, вона намагається дійти до суті проблеми. Ніби шукає точку неповернення в цьому питанні. Роками раніше Леся презентувала фільм «Спадок нації», який розповів історію нашої рідної вишиванки. Їй вдалося донести до мільйонів глядачів важливість кожного хрестика на полотні. Саме завдяки цьому проєкту глядачі дізналися про нелегку історію кожного регіону України. Вона ніби об’єднала в одну кінострічку: історії української вишиванки, долі заробітчан, спогади депортованих, забуті імена репресованих, долі наших прабабусь та майбутніх майстринь. Їй вдалося закласти в думку кожного українця — наскільки важливим є збереження наших традицій.

Свято вишиванки, яке щороку проходить 21 травня було започатковано лише 14 років тому. Це була студентська ініціатива, яка переросла в міжнародний рух пошани та гордості. Тоді нікому невідома але смілива й рішуча дівчина вірила у відродження нашої країни — як держави. В це важко повірити, але за такий короткий проміжок часу, День Вишиванки став святом для кожного українця, незважаючи на його місця проживання. Навіть на інших континентах українці, які жодного разу не бачили рідної землі на власні очі, дістають з бабусиних скринь успадковані сорочки і з гордістю вибираться в вишиванки. Хто б міг тоді подумати, що вишиванка стане символом відродження нашої нації.

Цього вівторка об 11:00 Молодіжний центр Квадрат запрошує на прямий ефір з Лесею Воронюк — засновницею «Всесвітнього дня вишиванки», аби дізнатись:

як виникла ідея започаткувати таке свято? чи швидко свято стало популярним? чим займається організація «Всесвітній день вишиванки»? які найцікавіші заходи відбулися?

Ефір пройде на сторінці молодіжного центру «Квадрат» у Facebook 


Теги: вишивання

Переглядів: 6839
Поширень: 0

Останні новини