День Європи у Вінниці. Як все починалося

Цьогоріч вінничани святкували одне з найулюбленіших свят - День Європи -  лише онлайн. Через загрозу поширення коронавірусної інфекції, масові заходи у Вінниці відмінили, аби убезпечити вінничан від хвороби. Однак, святкування перенесли в онлайн. Бібліотечні заклади проводили низку майстер-класів, присвячених Дням Європи в Україні, заклади культури міста організували різноманітні онлайн виставки та віртуальні концерти. Різноманітні челенджі, які ширяться мережами, надихнули редакцію сайту «Моя Вінниця» зробити для читачів екскурс в історію та нагадати вінничанам, з чого починалось святкування Дня Європи у Вінниці та поринути, хоча б віртуально, але у святкову атмосферу.

А почалось все 13 років тому

Тодішній міський голова Володимир Гройсман започаткував традицію відзначення Дня Європи в незвичному форматі - у вигляді фестивалю стріт-арту (вуличного мистецтва). Ідея організаторів фестивалю полягала у тому, щоб Вінниця все більше набувала духу європейського міста. Однією з умов було святкування без алкоголю та політики. І ця традиція підтримується і до сьогодні. «Ми хочемо створити атмосферу європейської родини, в якій кожен знайде для себе щось цікаве. Дуже важливо, щоб це свято було домашнім, інтерактивним, теплим, доброзичливим і насиченим подіями, які будуть цікавими для кожної вікової групи», - зазначав міський голова Володимир Гройсман

У 2007 році вулиця Соборна вперше перетворилась на виставку «живих скульптур» та майданчик для вистав вуличних театрів.  Тоді для ролей «живих скульптур»  запросили акторів львівського театру Ярослава Федоришена. Саме вони першими показали вінничанам незвичні живі статуї, розважали вінничан ходьбою на ходулях. Власних, вінницьких скульптур, тоді ще тоді не було. Вже згодом, алея цікавих пам'ятників, що рухаються, почала розширюватися, і невелика алея з кількома десятками скульптур переросла в окремий фестиваль Жива Європа. Кількість скульптур зростала, кількість бажаючих спробувати себе у ролі статуй теж збільшувалась, як і збільшувалася кількість вінничан, які прагнули зробити фото на пам'ять із незвичними на той час «диковинками». Вже зараз кількість скульптур зросла на стільки, що під час святкування одні скульптури змінюють іншими, тож десятки тисяч вінничан, які виходили на вулиці, мали можливість побачити більше пам'ятників, зробити більше фото, «позолотити ручку» статуям, заставляючи їх при цьому змінити позицію чи поворушитися. 

Начальниця відділу молодіжної політики Вінницької міської ради Юлія Мончак згадує, яких труднощів зазнавали організатори під час перших святкувань. «Уявіть собі, тонна спеціальної фарби, плюс костюм, який важить щонайменше 5-10 кілограмів і пекуче сонце, - згадує Юлія. - Їм було вкрай важко фізично, ми постійно перевіряли їх самопочуття, приносили воду, поруч чергували «швидкі». Вже наступних років «Живі скульптури» заховали від сонця під тентами.  Було важко, оскільки це були перші такі спроби зробити щось цікаве, зробити якісь «фішки», які сподобаються вінничанам. Але нам це вдалося. І щоразу Вінницький фестиваль європейського стріт-арту почав поповнюватися новими елементами, хоч і має вже і свої традиції».

Юлія пригадує перші «живі» скульптури, які тоді стояли не лише на Соборній, а й в Центральному парку. Каже: емоції людей від побаченого - зашкалювали. 

«Я пам'ятаю, як перший раз скульптури поставили на Соборній, вінничани ще не знали що і до чого, вважали, що то просто скульптури, фотографуватись... І тут скульптура починає рухатись - емоції людей не передати словами (сміх, вереск, а скульптури без емоцій продовжували стояти», - згадує перші Дні Європи Юлія.

Вінничанам настільки сподобались «Живі скульптури», що в перші роки проведення Дня Європи намагались власними силами, фантазією та «підручними матеріалами» створювати статуї. До цього процесу активно залучалась молодь.

Першими ж живими скульптурами були львівські, одеські та м. Євпаторія.

«Вони їхали до нас величезними автобусами, переодягались, фарбувались, та інше - все робили в ФМГ. Годувала їх міськрада. А фарбу змивали в душах «Авангарду». За кожним був закріплений волонтер, який супроводжував та розважав свого підопічного актора. Годинникар, лицарі, янголи, Петро перший, Статуя Свободи, Корабельник, Король, Кухар, Мандрівник. Дійство починалось із виходу ходулістів і ними й закінчувалось вже коли смеркалось. Триметрові люди показували гостям свята фаєр-шоу», - додає начальник молодіжної політики. 

Однією з фішок Дня Європи була своя «спецвалюта» - вінницький євро. За його допомогою можна було отримати святкові знижки в кафе та ресторанах міста. Також, за допомогою Вінницького євро, обирали найкращу живу скульптуру.

Вперше вінницькі трамваї «заговорили» мовами різних країн Європи. Зупинки оголошували англійською, італійською, польською, німецькою та іншими мовами. Ця «фішка» прижилася, і щороку вінничани можуть дізнатися, як звучать звичні трамвайні та тролейбусні зупинки різними мовами. 

У 2009 році на День Європи у Вінниці вперше відбувся 1-й байкерський з'їзд. Саме з цього з'їзду згодом «виросте» окремий мотофестиваль. Тоді до Вінниці з'їхалися байкери з усієї України та святковою колоною проїхалися через місто, вітаю чи з Днем Європи. До слова, після першого з'їзду на Вінниччині відновився розвиток мотобайкерського руху - було зареєстровано 5 мотоклубів. 

Залізні коні та байкерські розваги, стали невід'ємною частиною святкування.  Минулого року на Днях Європи святкував свій ювілей Мотофестиваль ЗАГУЛ. З 2016 року для вінничан та гостей міста байкерська тусовка стала гарною традицією. Раніше, Мотофестиваль Загул проводили на тиждень раніше від Днів Європи, однак в 2016 було прийнято рішення про перенесення фесту на дати святкування Днів Європи.

Відтоді мотоколона байкерів з різних куточків України урочисто проїзджала центральною вулицею міста. Гул моторів та байкерські розваги привертали до себе увагу всіх гостей святкування. В свою чергу, на фестиваль Загул приїздили представники байкерських клубів з різних областей нашої країни та гості з Франції, Греції, Німеччини, Польщі, Угорщини, Молдови, Білорусії, Італії і ще багатьох країн. 

Для всіх гостей цього фесту Дні Європи стали традиційним та довгоочікуваним святом. Кожної п’ятниці, (напередодні Днів Європи) байкери каталися катером по Бугу та милувалися фонтанами, а в суботу їх залізні коні утворювали одну з найбільших фотозон. Поки охочі фотографувалися на байках, їх власники гуляли містом. Режисер фестивалю Олександр Добровольський, згадує, що залучення моторуху до святкування є не лише традицією, а й додатковою рекламою місту. Кожного разу гості фестивалю, повернувшись додому, розповідали про красу Вінниці та радили своїм друзям поїхати на вихідні саме до нашого міста.

«Організатори Мотофестивалю ЗАГУЛ в захваті від проведення Днів Європи. У Вінниці Дні Європи завжди святкували креативно, цікаво. В жодному місті України не побачиш такої краси.  Найбільше запам’яталися 2016 та 2017 роки. Бо на відміну від попередніх років, було багато європейських локацій, які представили культуру, традиції, звичаї та кухні європейських країн. Шикарними були фотозони, особливо ті, де аніматори працювали в національних костюмах. В 2017 році день Європи став справжнім відкриттям для гостей Мотозагулу. Саме того року на Мотофестиваль Загул приїхало найбільше гостей з інших країн та регіонів нашої держави.  В 2018 році ми мали величезну локацію (від Макдональдса до Костелу) де ми проводили естафети, виступи стартрейдерів та багато байкерських змагань. Але на мою думку саме 2016 та 2017 року Вінниця дійсно перетворилась на осередок Європи. Було таке враження, що всі країни світу об'єдналися в центрі нашого міста» - розповідає організатор фестивалів та режисер Мотофестивалю «Загул» Олександр Добровольський.

Ще однією родзинкою стало проведення лицарських турнірів.  Спершу під час Дня Європи у Вінниці провели видовищний турнір «стародавніх лицарів». Шоломи, кольчуги, мечі та справжні обладунки - усе це також прийшлось до вподоби вінничанам. неподалік імпровізованої арени для боїв збиралися сотні вінничан, які вболівали за того чи іншого «лицаря». З роками на місці проведення турнірів «виростали» справжні середньовічні містечка. Тут можна було зустріти і «справжніх» монахів, скуштувати страви, які готувалися на відкритому вогні, поцілити у ціль із лука та випробувати свої  сили, викарбовуючи сувенірні монети.  В самому серці Вінниці вони розгорнули власний маленький світ Середньовіччя. Лицарське містечко було однією з найбільш видовищних локацій щорічних Днів Європи. 

Вперше на День Європи  клуб «Аркона» виступив у 2010 році. Хоча зброя учасників турніру - затуплена, але б’є вона із чималою силою. Як і 6 століть тому, міць своїх лицарських м’язів у Вінниці демонстрували професіонали. Це справжні натреновані роками бійці з різних куточків України.

«Нам якось одразу довірили відповідальну локацію – сцену на Європейській площі. Тоді крім лицарських поєдинків ми організовували старовинні танці та ігри. Це не було змагання – тільки показові бої. Наступного року все було так само, тільки наш клуб підтримали друзі з м. Гнівані – клуб «Еспада» та кияни з клубу «Переплуття». А оскільки  до нас приїжджають гості, ми подумали, що було б непогано провести у Вінниці повноцінний турнір, без постановок, а справжні змагання, з емоціями і непередбачуваним результатом. Звернулися з ініціативою до міської влади і нас підтримали», -  розповідає організаторка лицарських боїв у Вінниці Ольга Грабовська

Допомогти влаштувати видовищне дійство погодився Олександр Шемет. Так почалася історія фестивалю «Орден Сонця». І вже майже 10 років вінницький шоумен та ведучий і його команда «монахів» Ордену блаженного Шимона, співпрацює із «Аркона» та «кашеварять» у величезних казанах, щоб нагодувати хоробрих лицарів.

«Наше місто має свою історію, стародавню та величну. В нас є багато людей, яким не байдужа історія Вінниці. Колись відродження лицарської історії розпочалась з Фестивалю Ордену Сонця. Вагомий внесок в цю справу зробила Ольга Грабовська. Вінницькі реконструктори влаштовували неймовірне шоу! Спочатку на локації глядачі бачать професіоналів своєї справи, які відтворюють середньовічний бій, це вражає. Але, коли містаням випадає нагода самим одягти шати, коли хлопчики можуть стати лицарями, або дорослі чоловіки мають можливість поборотись на мечах - це запам’ятовується надовго. На нашій локації ми намагалися подарувати в першу чергу емоції! Хоча крім боїв у нас проходили майстер-класи з середньовічних танців, стрільба з луку та арбалету, ми частували гостей середньовічною кухнею, запрошували на театралізовані дійства та запрошували на фотозони. Територіально локації кожного року змінювалися. Ми були на галявині під вежею, в парку, на центральній вулиці. І кожного року це було цікаво та дивовижно!» - розповідає Олександр Шемет.

Перший фестиваль «Орден Сонця» відбувся 2012 року у Центральному парку. На нього приїхали десятки бійців з усіх куточків України. «Фестиваль «Орден Сонця» одразу завоював прихильників у «лицарській тусовці». До нас з радістю приїжджали команди і зі Львова і з Луганська, з Луцька та Харкова, не кажучи вже про киян. Водночас Олександр Шемет постійно ініціював якісь додаткові родзинки, допомагав зробити фестиваль більш видовищним. Так фестиваль «Орден Сонця» проводився до 2016 р. (з перервою у 2014 р. через початок війни). Вважаю, що «Орден Сонця» став потужним фактором популяризації історичної реконструкції і фехтування у нашому місті. Не пам’ятаю, щоб навколо лицарського «пристанища» було порожньо. У нас завжди багато глядачів. Поряд з цим ми утвердили свій авторитет серед лицарських клубів України», - каже Ольга.

З кожним роком День Європи набирав обертів. Як і програма, яку пропонували вінничанам. Вуличні музиканти, стріт-арт, кнітта, танцювальні флеш-моби, виставки спортивних вмінь та досягнень вінницьких спортсменів та спортивних шкіл - усе це згуртовувало чимало глядачів. 

До слова, щороку, під час святкування Дня Європи, вивчалась думка вінничан - що подобається, що б хотілось побачити наступного року. І наступного року ці побажання намагались втілити у життя.

Відтак, на День Європи вінничани мали можливість переглянути вистави за участі відомих українських акторів, які ставили під відкритим небом на сцені Літнього театру у Центральному парку  культури та відпочинку.

А головна сцена на Майдані Незалежності згодом стала  осередком класики. На запрошення тодішнього мера Володимира Гройсмана у 2012 році до Вінниці приїздить  «Королева вальсу» солістка Віденської опери Вікторія Лук’янець.   Затим щороку на запрошення міської влади День Європи з вінничанами відзначали визначні симфонічні оркестри. Зі сцени лунали знані на весь світ класичні твори.

У 2014 році в зв’язку з початком війни на Сході України проведення Дня Європи опинилось під питанням. Однак, провести свято все ж вирішили, хоча і не так масштабно та масово, як зазвичай, а  «у вузькому колі».  Тоді організатори нагадали, що саме прагнення жити як цивілізована Європа, стало тим імпульсом, який в листопаді 2013-го вивів на Євромайдани по всій країні сотні тисяч громадян нашої держави.

Міський голова Сергій Моргунов тоді зазначив, що всі події Євромайдану відбувалися заради одного стремління – європейського вибору нашої держави. Було вирішено залишити лише три локації Майдан Незалежності, площа Європейська і вул. Соборна. Дрес-кодом Дня Європи-2014 стала українська вишиванка, а вінничани долучалися до збору коштів в підтримку українських воїнів, які були організовані «Подільською громадою».

Наступного,  2015 року, разом із вінничанами День Європи святкувала Джамала.  «Враховуючи, що Джамала з Криму, її участь у Днях Європи у Вінниці є символічною. Ми хотіли закцентувати увагу на тому, що Крим – це Україна, тому запросили людину, яка виросла в Криму, вболіває за нього, яка є справжньою українкою і патріоткою своєї держави», - розповідав тоді Сергій Моргунов

У 2016 році День Європи вирішили продовжити - масштабні гуляння переходили у  Ніч Європи.  Вінничан та гостей міста запросили на яскраве шоу від Театру танцю з міста Кельце, меппінг шоу на стіні міської думи, театр Тіней «TEULIS» з міста Києва. Також в цю ніч вперше відбулись екскурсії: пішохідні, на ретротрамваї, у краєзнавчому та художньому музеях. Жителі та гості міста мали нагоду побачити Вінницю інакшу, яка у темряві нічного неба стає ще більш цікавою, неординарною та яскравою. З того часу кожного року проведення Дня Європи у Вінниці «розтягувалося» до самісінької ночі. А кількість нічних екскурсій, переглядів кіно просто неба, розваг та заходів також зростала.

Для тих вінничан, які за тими чи іншими обставинами не мали змоги відвідати святкування, з 2017 року місцевий телеканал ВІТА почав онлайн-трансляцію свята у прямому ефірі. Це також дозволило залучати до перегляду глядачів з усієї Вінницької області. Далі глядачі з районів, які бачили трансляцію онлайн, спеціально на День Європи їхали до Вінниці, аби долучитися до святкування. У студію запрошували різноманітних цікавих гостей, а журналісти постійно робили прямі включення із різноманітних локацій святкування. За три роки це вже стало традицією. Про те, як починалися прямі ефіри присвячені Дню Європи, розповіла директорка МКП «ІТА «ВІТА» Ірина Форманюк.

«Кілька років тому ми почали транслювати  найбільш улюблені свята вінничан – День Європи та День міста – онлайн. Спершу це було дещо важко технічно реалізувати. Раніше цього ніхто не робив у Вінниці взагалі. Так, були спецрепортажі, були спецвипуски, але у прямому ефірі не виходив ніхто – жоден телеканал у місті. Ми були, так би мовити, першопрохідцями щодо онлайн-трансляції таких масштабних гулянь.  Однак, наш колектив впорався. Пам’ятаю, коли вперше робили включення, з вікна нашої студії  на 9-му поверсі спустили довгий шнур, а оператор, який знаходився поблизу головної сцени, підключався до камери і статично знімав церемонію відкриття свята.  Інший оператор знімав з вікна нашої студії, так би мовити, картинку зверху, - пригадує Ірина Форманюк. - Решта журналістів разом із операторами робили перші прямі включення з різноманітних локацій свята.  Ми дуже хвилювалися – і журналісти, і оператори, увесь колектив. Адже усе це відбувалося вперше. Коли відбувались перші прямі включення,  затримка сигналу  мобільного стрімеру (прилад для прямих трансляцій, - ред.) складала до 7 секунд. Тому, у прямих ефірах нерідко траплялись різноманітні казуси. Однак саме вони придавали сюжетам «лайфу» та допомагали зарядити глядачів позитивними емоціями. Глядачі, сидячи вдома, могли відчути усю святкову атмосферу.   Це було важко, але коли ми побачили, скільки людей нас дивилося на нашому ютуб-каналі та у мережі Фейсбук, зрозуміли, що колосальна робота, яку було проведено нашим колективом,  була недаремною. Наступного разу такий марафон був до Дня міста, і ми,  вже знаючи, що потрібно для онлайн-трансляцій, підготували усю необхідну техніку. Більш того, аби показати, наскільки вінничани люблять це свято, наскільки масово й масштабно мешканці Вінниці святкують – ми почали використовувати для зйомок квадрокоптер. Наш колектив викладався наповну, аби за допомогою картинки на екрані передати ту святкову атмосферу, яка панувала у центрі міста. І, на нашу думку, нам це вдалося»

Цього року, через пандемію COVID-19  вінничани святкували День Європи лише онлайн. Нагадаємо, кошти, які повинні були направити на святкування Дня Європи, вирішили перенаправити на медицину.

Міський голова Сергій Моргунов привітав вінничан на своїй офіційній сторінці  у мережі Фейсбук. Він зазначив, що День Європи вже давно став для Вінниці другим Днем міста.

«Саме ми, вінничани першими показали всій Україні, що таке європейські прагнення, європейські цінності та європейський вибір.

Саме у нашому місті є дороги, як у Європі, вулиці, як у Європі, атмосфера, як у Європі.

Та найцінніше, що є у Вінниці, – це сильна та згуртована громада, яка любить своє місто, пишається ним і робить його кращим. 6 років поспіль Вінниця визнається найкомфортнішим містом України.

І хоча сьогодні перед нами стоять складні виклики через пандемію коронавірусу та економічну кризу, я вірю, що наша згуртованість та відповідальність дозволить гідно пройти ці випробування.

А святкові концерти на вулицях та площах Вінниці ще обов'язково будуть!

Зі святом Вас, дорогі вінничани! З Днем Європи!», - зазначив Сергій Моргунов.

Редакція сайту «Моя Вінниця» також вітає городян зі святом, що минуло та закликає дбати про своє здоров’я та своїх близьких. Адже дотримуючись правил особистої безпеки, можна запобігти поширенню інфекції, а відтак і пришвидшити завершення пандемії. А отже, і святкування найулюбленіших свят мешканців нашого міста зможе чим швидше відновитися.  Тож бережіть себе, а ми обов’язково розповідатимемо, як Вінниця святкуватиме  День Європи  2021!




Переглядів: 7411
Поширень: 3

Останні новини