Вінниччина першою в Україні розробила Регіональний план управління відходами на період до 2030 року

Про це на своїй офіційній сторінці у мережі Фейсбук повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов.

"Ми пройшли стратегічну екологічну оцінку та процедуру громадського обговорення документу державного планування.

Регіональний план управління відходами - це практичний посібник, в якому прийнято існуючу систему поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ). Використано зарубіжний та вітчизняний досвід, і відповідно запропоновано сценарії розвитку сфери поводження з ТПВ саме на місцевому рівні.

Є чіткий план дій органів місцевого самоврядування, який пропонує напрямок руху кожної окремої ОТГ області – заради екологічного благополуччя територій.

Якщо до обласної державної адміністрації звернеться, наприклад, Піщанська ОТГ, або будь-яка інша ОТГ щодо будівництва сміттєсортувальної лінії на власній території, РПУВ підкаже: чи це рішення є доцільним, а головне економічно обґрунтованим для даної ОТГ, чи можливо місцевій владі вигідніше купити декілька сміттєвозів і довантажити сусідню, вже побудовану сміттєсортувальну лінію.

Наступний крок - впровадження таких планів на рівні територіальних громад. Чинним законодавством саме на органи місцевого самоврядування покладено відповідальність за організацію та поводження в сфері твердих побутових відходів.

Як голова облдержадміністрації, я готовий підтримати, а ОДА виступити консультативно-дорадчим органом для місцевих ОТГ, а в подальшому і органом законодавчих ініціатив в сфері поводження з ТПВ.

Для інформації.

Щорічно на території Вінницької області утворюється близько 2,0 млн. тон відходів.

З них, частка муніципальних (побутових) відходів складає 470,0 тис тон - 26%, решта – це відходи переробної промисловості, сільського, лісового господарства та інші відходи.

При цьому переробляється або спалюється менше 20% відходів, як наслідок на полігонах накопичено майже 32 мільйони тон сміття.

Це катастрофічне навантаження. І меншим воно не стає…" - написав Сергій Борзов.




Переглядів: 3998
Поширень: 0

Останні новини