У Вінниці відбувся перший міжнародний інноваційний форум «Інноваційна система Поділля. Перезавантаження»

Сьогодні, 24 вересня, в м. Вінниця відбувся перший міжнародний інноваційний форум «Інноваційна система Поділля. Перезавантаження». Організатори – Вінницька обласна державна адміністрація, Вінницька міська рада, Донецький національний університет імені Василя Стуса та Науковий парк «ДонНУ-Поділля». Захід відбувся в комбінованому форматі – офлайн та онлайн.

Мета Форуму – популяризація інноваційної діяльності та консолідація інтелектуального потенціалу України за європейськими і світовими стандартами, формування міжнародної мережі «Бізнес-Наука», підтримка стартапів та культури підприємництва, створення центрів трансферу технологій та комунікаційної платформи для налагодження ефективного діалогу представників органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій, пошуку інвестиційних ресурсів і додаткових джерел фінансування перспективних інноваційних проєктів.

Вітаючи представників науково-дослідницької спільноти та бізнесу, які взяли участь у форумі, заступник голови ОДА Сергій Здітовецький висловив переконання, що Міжнародний інноваційний форум надасть новий імпульс формуванню і розвитку регіональної інноваційної системи.

«Форум проводиться на Вінниччині вперше і є важливою подією у житті нашого регіону. Одним із головних шляхів забезпечення зростання конкурентоспроможності Вінниччини і добробуту її жителів є розвиток інноваційної економіки, яка базується на постійному технологічному вдосконаленні, виробництві та експорті високотехнологічної продукції з високою додатковою вартістю. Важливу роль в житті суспільства стали відігравати «високі технології», а також галузі, що безпосередньо задовольняють потреби людей. В сьогоднішньому світі інновації є не лише підставою для формування конкурентоспроможності країн та регіонів, а й визначають їхнє місце у світовій ієрархії, - зазначив посадовець. Не менш важливим у розвитку інноваційної економіки є прийняття прогресивних організаційних і управлінських рішень в інноваційній діяльності. Це створення технопарків, технополісів, проведення політики ресурсозбереження, інтелектуалізації всієї виробничої діяльності, яка  забезпечує зростання компоненти розумової, творчої праці на майже всіх робочих місцях, збільшення її внеску до складу доданої вартості. Інновації виступають основним ресурсом та рушієм сучасного соціально-економічного розвитку. На жаль, маючи великий науковий та виробничий потенціал Вінниччина, як і вся Україна,  має низький рівень  реалізації інноваційної продукції. Це лише 1 %  у загальному обсязі реалізованої промислової продукції».

Сергій Здітовецький зауважив, що  розвиток промисловості області неможливий без інноваційної складової, оскільки саме інновації є запорукою стійкого економічного зростання, домінантою модернізації галузі та забезпечення її конкурентоздатності. За його словами,  в минулому році лише 15,4 %  промислових підприємств займались інноваційною діяльністю, 11,5 % - впроваджували інновації, освоєно виробництво 60 видів інноваційної продукції, з яких 15 – це нові види техніки.

За переконанням заступника голови ОДА, саме тому необхідно на основі досвіду інших країн, бачення науковців та виробничників,  консолідувати інтелектуальний потенціал регіону та формувати ефективну регіональну інноваційну систему, яка забезпечить впровадження передових розробок на регіональних та національних ринках.

«Нам дуже важливо почути бачення і пропозиції науковців, дослідників, представників бізнесу, практиків з  управління інноваційним розвитком щодо формування регіональної інноваційної системи  на Вінниччині. Переконаний, що Форум стане чудовим майданчиком для налагодження діалогу між наукою та бізнесом. Тож хочу побажати учасникам форуму плідної праці та конструктивних напрацювань і саме головне – разом втілити їх у життя», – наголосив Сергій Здітовецький.

Ректор Донецького національного університету ім. Василя Стуса Роман Гринюк зазначив, що сучасний економічний розвиток та швидкі темпи технологічних змін, а також глобальні виклики зовнішнього середовища вимагають формування регіональних інноваційних систем, які швидко адаптуються до змін і об’єднують зусилля науки, бізнесу та запитів суспільства.

«Саме з цією метою ДонНУ імені В.Стуса та Науковий парк «ДонНУ-Поділля» ініціювали проведення Першого міжнародного інноваційного форуму «Інноваційна система Поділля. Перезавантаження». Хочу висловити слова вдячності нашим  партнерам – Вінницькій обласній  державній адміністрації та Вінницькій міській раді, які постійно підтримують наші ініціативи», – зазначив Роман Гринюк.

Організатори Форуму ввпевнені, що він стане комунікативним майданчиком для вироблення спільних напрямів діяльності науки і бізнесу, а заклади вищої освіти та представники бізнесу, як стейкхолдери, зможуть в рамках Форуму напрацювати та визначити потреби наукового ринку і презентувати нові проєкти/стартапи.



Переглядів: 3466
Поширень: 0

Останні новини