Поради при купівлі квартири для молодої родини

І ось прийшов довгоочікуваний момент — на сімейній раді прийнято рішення про придбання власного житла. Але мало хто має великий досвід на ринку нерухомості — як це зробити оптимально та з мінімумом ризиків?

Стара квартира чи новобуд?

Будь-який потенційний покупець нерухомості одразу задається питанням — купити нову квартиру чи звернутись до вторинного ринку житла? Однозначної відповіді не існує — плюси та мінуси можуть проявлятися в обох випадках. При ранній інвестиції в новобудову від оплати до фактичного заселення може пройти певний час, в котрий родині ще прийдеться витрачати на оренду житла помітну частину сімейного бюджету. Також не завжди при здачі житлового будинку вся інфраструктура мікрорайону вже повноцінно функціонує. З іншого боку, доволі часто вторинне житло може мати:

Зношені, або зроблені без урахувань сучасних стандартів комунікації; Застарілу геометрію приміщень — прохідні кімнати, відсутність балконів та лоджій, маленьку кухню, нероздільний санвузол, занадто вузький коридор або незручні для перенесення меблі кути;відсутність належної звуко- гідро- та теплоізоляції; Вищу вартість; Брудну історію, через що акт купівлі/продажу у будь-який момент може бути визнаний недійсним у судовому порядку.

Оптимальний метраж та кількість кімнат

Також важливим питанням є необхідний метраж та, відповідно, кількість кімнат. Житло купується надовго, тому варто враховувати не тільки наявний склад, але й можливе розширення сім’ї. Для облаштування комфортного житла має бути достатній простір для спільного користування. При цьому у батьків та дітей має бути окремі кімнати, а якщо діти різної статі, то не менш двох кімнат. З іншого боку — занадто велика квартира збільшує витрати на її придбання, оплату комунальних послуг та підтримку у належному стані. Тому остаточний вибір варто робити тільки з урахуванням усіх факторів. Розглянути актуальні на сьогодні квартири в новобудовах можна, наприклад, тут: https://budova.ua/kvartiry/

Як обрати забудовника

Якщо привабливіше виглядає варіант новобудови і сформовані всі вимоги до майбутнього житла — час обрати девелопера. В першу чергу звертається увага на відомість брендів компаній, її стаж роботи на ринку нерухомості, можлива наявність негативних епізодів діяльності (затримки будівництв, судові позови та подібне), кількість зданих об’єктів, відгуки клієнтів. Важливими факторами також будуть відкритість та професіоналізм представників компанії, доступність і прозорість усієї документації (фінансові звіти, відношення з податковою службою, наявність свідоцтва про власність на землю під будівлю і т. д.). Доволі важлива також репутація підрядників, з якими співпрацює компанія. Навіть якщо девелопер вже обраний — через наявність акцій в той чи інший час може значно змінитись вартість житла.

Іпотека чи розстрочка?

Порівняно з іншими країнами Європи іпотечні кредити в Україні надаються з помітно більшою річною відсотковою ставкою. До того ж для цього необхідна значна кількість різноманітних документів і можливість такого кредитування існує не для всіх операцій з нерухомістю. На відміну від іпотеки, розстрочка пропонується власне забудовником, без зайвих довідок, прихованих платежів (страхування та ін.) та відсотків. Наприклад, компанія “Будова” пропонує угоду розстрочки в деяких випадках до 5 років, із першим внеском від 10 %, при цьому щомісячна плата буде вже співвідносна з вартістю оренди чужого житла.


Переглядів: 1796
Поширень: 0

Останні новини