В обласному музеї відкрили виставку присвячену вінницькому футболу  

У малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилась виставка «Вінницький футбол: від становлення до сьогодення». В експозиції, яка охоплює історію вінницького футболу від 1911 до 2021 рр., представлено близько 300 оригінальних експонатів (від 1954 р.) – футбольні програмки та довідники, афіші, сувенірна продукція та атрибутика, особисті речі вінницьких гравців. 

 У Вінниці в 1911 році було відкрито спортивний клуб на одному з островів Південного Бугу (район Кумбар), який отримав назву «Спорт». Його засновниками були художник В’ячеслав Коренєв та юрист і колекціонер Густав Брилінг, відомі пізніше  започаткуванням крайового музею (1918 р.). Саме тоді на футбольному полі клубу відбулися перші матчі серед команд учбових закладів міста. 

 На виставці представлені особисті речі гравців, футбольні м’ячі та футболки, афіші і програмки матчів різних років, переможні кубки та фотосвітлини, надані Олегом Семеновим. Він зацікавився футбольною тематикою на початку 80-х, коли побував на першому стадіонному матчі. У приватній колекції є справжній раритет – футбольний м’яч 1981 року з автографами вінницьких гравців, я тоді були у складі місцевої команди. А також квиток на гру 9 квітня 1961 року, коли вінницький «Локомотив» приймав на своєму полі «Десну» з Чернігова. В на виставці і особисті речі які надали гравці Олександр Гайдарджі, Ігор Гатаулін та Леонід Абрамович. 

 Розвиток вінницького футболу був сповнений драматичних поворотів, злетів та невдач, сподівань та розчарувань. Проте, вінницькі команди завжди мали палких вболівальників, про що свідчать приватні архіви 50-літньої давнини. Саме до сучасних вболівальників клубу «Нива» належить Олег Семенов, колекція якого стала основою експозиції. Також висловлюємо подяку за допомогу в організації виставки Ігорю Гатауліну, Леоніду Абрамовичу, Володимиру Циткіну, Олександру Гайдарджі, Михайлу Петрову. 

Виставка триватиме до 18 квітня 2021 р. 


Переглядів: 1683
Поширень: 0

Останні новини