Відбулася конференція щодо відключення гарячої води у Вінниці 

Відсьогодні у Вінниці відключили гарячу воду. У зв’язку з цим відбулася конференція за участі заступника генерального директора підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» з економіки та збуту Сергія Корчака 

Ситуація з відключення води сталась і в інших містах, де гаряча вода подається населенню упродовж року.  

Сергій Корчак пояснив, що починаючи з 20 травня,  теплопостачальні  організації повинні обрати  постачальника  природного газу на вільному ринку, та придбати блакитне паливо  за умови 100 відсотків попередньої оплати, і повного розрахунку за раніше спожите - перед НАК «Нафтогаз України». 

Підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» заборгувало «Нафтогазу» 289 мільйонів гривень,  з них – 160 мільйонів – це борг споживачів перед теплопостачальною організацією. Водночас держава не відшкодувала витрати підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» по різниці в тарифах  на суму  500 мільйонів гривень, я це передбачалось підписаним в лютому Меморандумі. Це і призвело до припинення надання послуги населенню з гарячого водопостачання.  

"У січні цього року ціна на природний газ почала зростати, як для населення, так і для підприємств ТКЕ. Для нас це вилилось в Меморандум, підписаний між Асоціацією міст України, Урядом, НКРЕ КП та "Нафтогаз". Зі сторони АМУ було зобов’язання не піднімати для мешканців міст тарифи в опалювальний період. Своєю чергою Кабмін взяв на себе зобов'язання : перше - реструктуризувати заборгованість за природний газ, списати штрафні санкції і друге -  знайти фінансування різниці, яка виникає за ціною природного газу. Зі своєї сторони, як місто Вінниця, ми тарифи не піднімали. Хоча через подорожчання газу в січні, тарифи для вінничан мали б зрости на 42%.А от зі сторони Кабінету міністрів жодних заходів для погашення різниці, яка була утворена в опалювальний сезон, поки що не вжито", - сказав Сергій Корчака. 

 
Наразі підприємство «Вінницяміськтеплоенерго» шукає шляхи виходу з кризи та джерело фінансування, щоб придбати  блакитне паливо у приватного постачальника газу за умови попередньої оплати. Тепловики сподіваються, що уряд все ж виконає свої  зобов’язання перед теплопостачальними організаціями в частині фінансування компенсацій  по різниці у тарифах і не перекладатиме цей непосильний тягар на органи місцевого самоврядування. 

"Зважаючи на наявну заборгованість, обирати постачальника ми не можемо. До нас звернувся ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг". Це трейдер НАК Нафтогаз з пропозицією навіть за наявного боргу постачати нам природний газ. При цьому на умовах 100% попередньої оплати. Для прикладу,  на 10 днів травня - це становитиме 8 мільйонів гривень.  На червень майже 15 млн.грн. У підприємства відсутні на це кошти. На це є дві причини. Перше, нам споживачі сплачують у наступний місяць після того, як ми надаємо їм послугу. Друге - в нас діють розподільчі рахунки. Наразі, отримуючи кошти від наших споживачів, ями не можемо їх закумулювати, оскільки вони автоматично перераховуються за заборгованість перед НАК Нафтогаз. Джерела для фінансування авансового платежу у нас немає", - підсумував  заступник генерального директора підприємства  з економіки та збуту Сергій Корчака. 

Наразі  невідомо, скільки саме часу у домівках вінничан не буде гарячої води. За словами Сергія Корчаки, більшість українських міст взагалі відмовилися від надання послуги гарячого водопостачання в літній період. Водночас у майбутньому потрібно буде шукати механізми  початку опалювального сезону.   

Отож, якщо Уряд не виконає свої зобов'язання передбачені Меморандумом, ситуація залишатиметься у глухому куті, а вінничани - без гарячої води. 

Нагадаємо, через дії Уряду у Вінниці відключили гарячу воду. . 



Переглядів: 3773
Поширень: 6

Останні новини