Як непобутовий споживач платить за електроенергію?

Як непобутовий споживач платить за електроенергію?

Різниця між ціноутворенням на електроенергію для населення та підприємств була завжди, і лишається після набуття чинності у липні 2019 року положень Закону України «Про ринок електричної енергії». Витрати на електроенергію для виробничих та інших компаній посідають важливе місце серед переліку видатків, тому їх завжди намагаються планувати, оптимізувати та прогнозувати. Ми розглянемо, як формується ціна на електроенергію для підприємств, від чого вона залежить, чи можуть постачальники істотно її змінювати виключно за власним бажанням.

Чи регулюється вартість електричної енергії для непобутових споживачів?

Якщо мова йде про підприємства, то жодного регулювання цін з боку держави немає, проте не варто це сприймати як безконтрольне ціноутворення. Самим Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, що затверджені постановою НКРЕКП, визначені умови для формування тарифів, є механізми захисту від недобросовісної конкуренції.

Так, ціна на електроенергію для непобутових споживачів не може бути нижчою за її собівартість з урахуванням витрат компанії-постачальника на організацію своєї роботи та інших видатків. Верхнього обмеження немає – цей показник регулюється ринковими законами формування попиту і пропозиції. В принципі, реакція непобутових споживачів і є важелем впливу на максимальну ціну.

Єдиний випадок, коли НКРЕКП може регулювати тарифи – суттєва нестабільність вартості електроенергії на РДН чи інших біржах. Проте такі заходи вважаються крайніми та не застосовуються без суттєвої потреби. Їх мета – захистити інтереси як постачальників, так і підприємств-споживачів.

Подробнее смотрите на странице https://enerhozbuttrans.com.ua/postachannya-elektroenergii/taryfy-ta-oplaty/

З яких компонентів складалися ціни на електроенергію 2021?

В принципі, алгоритм формування тарифу актуальній і для 2021 року. Основні складові:

Вартість електроенергії на ринковому сегменті, де постачальник її скуповує; Тариф на послуги з передачі електроенергії. Він встановлюється Регулятором на відповідний період; Вартість послуг самого енергопостачальника, яка містить в собі прибуткову частину та видатки на організацію роботи.

Також варто звернути увагу на наявність чи відсутність платні оператору системи розподілу (ОСР) за його послуги. Якщо вони не включені в тариф, їх підприємство буде сплачувати самостійно на підставі укладеного договору.

Дізнатися про запропоновані постачальником електричної енергії тарифи можна на офіційному сайті компанії. Кожен енергопостачальник зобов’язаний публікувати у вільному доступі комерційні пропозиції. В їх тексті обов’язково зазначається вартість електроенергії, диференціація тарифів, порядок розрахунків за послуги з передачі та розподілу.

Вільне ціноутворення, коли Регулятор може втрутитися тільки за особливих, справді екстремальних обставин – це родючий ґрунт для формування середовища здорової конкуренції. Такий ринок є економічно ефективним, він захищає непобутових споживачів та постачальників, але при цьому не порушує їх право самостійно обирати партнерів та встановлювати вартість на послуги з постачання електричної енергії.


Переглядів: 1827
Поширень: 0

Останні новини