У холі Міської ради відкрилась виставка польського джазового плакату «POLISH INDEPENDENT JAZZ POSTERS»

У рамках міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST 14 вересня у холі Вінницької міської ради відбулось відкриття виставки польського джазового плакату колекції Кшиштофа Дидо з міста Кракова. Саме в цьому місті знаходиться його всесвітньовідома Галерея плакату.

«Ми впевнені, що за дні, поки виставка буде у холі міської ради, її побачать багато вінничан, адже плакати експонуватимуться тут до 5 жовтня. Запрошуємо всіх відвідати виставку та джазовий фестиваль, який вже зовсім скоро відбудеться в місті», – каже  заступник вінницького міського голови Галина Якубович.
 
«Я вдячний міській владі за те, що вже вдруге відбувається польська виставка у холі міської ради. Джазові плакати – це не лише інформація, це – мистецтво. Роботи, які тут експонуються, були презентовані у різних куточках світу і зараз вони тут. Щодо джазу, то це популярна музика у Польщі і радий, що у вашому місті відбуваються такі фестивалі, на яких виступають відомі джазові виконавці», – зазначив Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі.

«Вже стало доброю традицією те, що у рамках міжнародного фестивалю відбувається виставка польського джазового плакату. Експонати цієї виставки належать до краківської галереї плакату Кшиштофа Дидо. Польський джазовий плакат почав розвиватися починаючи з 1956 року, і до кожного джазового фестивалю створюються такі мистецькі шедеври, які потім передаються до краківської галереї», – каже арт-продюсер «VINNYTSIA JAZZFEST» Ірина Френкель.

В експозиції представлено роботи в різних стилях, які нині переважають у польському джазовому плакаті, традиція якого має довгу, цікаву історію, а його особливо стрімкий розвиток пов'язаний з поверненням незалежності Польщі 100 років тому.

У холі міської ради можна побачити роботи Вальдемара Свєжи – серію портретів відомих польських музикантів, Рослава Шайбо - плакат для Музею фестивалю джазу в Оструві Велькопольському. Також представлено роботи Рафала Ольбіньскі та молодої художниці Каліни Шимкевич – плакати для фестивалю «Джаз над Одрою» у Вроцлаві.

Відвідувачі Прозорого офісу зможуть побачити роботи Томаша Кіпка – «Джаз у руїнах» у Голожениці, Піотра Млодоженєця – «Джазова осінь» у Бельско-Бяла, Маріана Ослізло – Джазовий фестиваль «Музичні імпровізації» у місті Жабже-Катовіце. 

Експонуються плакати Богдана Бартека Бартковскі – «Old Jazz Meeting Золота Тарка» у місті Ілава, Кароля Банаха - Міжнародний фестиваль джазових піаністів у Каліші. Також - Патриції Лонгава – виставкові плакати «Faces of jazz»: Якуб Засада - Ніна Сімоне, Томаш Богуславські, Рішард Кая, Піотр Кунце, Яцек Станішевскі, Лешек Жебровскі.

Виставка є продовженням презентації колекції, яка демонструвалася у Вінниці у 2012 та 2013 роках. Це лише невелика частина кількох сотень плакатів, яка входить до складу однієї з найбільших колекцій, відомої як Dydo Poster Collection.


Переглядів: 2754
Поширень: 0

Останні новини