З 1 серпня у вінницькому громадському транспорті зросте плата за проїзд

Сьогодні, 15 липня, виконком міської ради переглянув тарифи на послуги з перевезення пасажирів та вартості електронних проїзних квитків у міському авто- та електротранспорті на території ВМТГ. Про це звітують на сайті міскради. 

Востаннє вартість проїзду в муніципальному транспорті Вінниці змінювалась три роки тому. Нині перегляд тарифу в першу чергу викликаний суттєвим здорожчанням усіх складових – від 30 до понад 60%. Крім того, через карантинні обмеження значно знизився обсяг перевезених КП «ВТК» пасажирів (електротранспортом – на 54,6%, автотранспортом – на 58,9%). З 1 серпня вартість поїздки в усіх видах муніципального транспорту становитиме 8 грн. 

Тариф залишається соціально орієнтованим, проте для самого підприємства він буде збитковим. Вартість електронних проїзних документів залишається пільговою. Перегляд тарифів на проїзд зараз триває по всій країні.

З травня за новими цінами платять за проїзд у Львові, з червня – у Краматорську. У місті Лева поїздка в муніципальному транспорті вартує від 8,5 до 10 грн, у Краматорську – від 8 до 10 грн. В процесі перегляду тарифів такі міста як Дніпро, Маріуполь, Івано-Франківськ, Луцьк, Дрогобич та Полтава.
КП «Вінницька транспортна компанія» також навесні цього року звернулась до міської влади щодо підвищення тарифу на проїзд у громадському транспорті. 

Діючий тариф у Вінниці економічно необґрунтований. Генеральний директор підприємства Михайло Луценко нагадує, що востаннє його переглядали в 2018-му, і вже тоді він був збитковим. Тому що орієнтувались не на потреби транспортної компанії і розвиток муніципального транспорту, а на збереження соціального тарифу. Але за три роки значно зросли його складові. Водночас пасажиропотік у трамваях, тролейбусах та автобусах Вінниці лише за рік, з початком карантину, скоротився більш як вдвічі – на понад 55%. Всі ці чинники і призвели до необхідності збільшувати вартість проїзду.

Він зауважив, що нинішня вартість проїзду у 2018-му затверджувалась уже збитковою для підприємства. А за результатами роботи КП «ВТК» у 2020 році діючі тарифи відшкодовували фактичну собівартість перевезень транспортної компанії електротранспортом лише на 42,6%, автотранспортом – тільки на 36,3%. Економічно обґрунтовані тарифи, розраховані підприємством згідно відповідних нормативно-законодавчих актів, мали б становити 15,19 грн в електротранспорті за одну поїздку та 18,06 грн – у міських автобусах.

Новий тариф, який пропонується, складатиме 8 грн на всі три види муніципального транспорту: трамвай, тролейбус та автобус. І він залишиться соціально орієнтованим. Як і вартість електронного проїзного квитка.

Процедура перегляду тарифу на проїзд у міському авто- та електротранспорті Вінницької міської громади розпочалась на початку червня. Згідно з вимогами законодавства департамент економіки і інвестицій міської ради підготував та оприлюднив проєкт рішення виконкому міської ради. Він є регуляторним актом. І упродовж місяця жителі громади могли долучитись до обговорення, надіславши свої пропозиції чи зауваження.


Переглядів: 4387
Поширень: 11

Останні новини