Вінницький краєзнавчий музей виграв грант від посольства США на реставрацію предметів родини Леонтовича 

Вінницький обласний краєзнавчий музей виграв грант посольства США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP) на реставрацію предметів родини композитора Миколи Леонтовича. 

Про це повідомили на офіційній фейсбук-сторінці музею та на сайті Посольства США в Україні. Останні зазначили, що йдеться про суму в $27,917. 

“Отже, у вересні 2021 р. на реставрацію відправляться унікальні пам’ятки з нашої колекції, а саме – килим родини Леонтовичів та піаніно, клавіш якого торкалась рука всесвітньо відомого композитора. Грантова програма триватиме до вересня 2023 р.”, – зазначили у краєзнавчому музеї. 

“Завдяки грантовій програмі посольства США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP) ми маємо унікальну можливість реставрувати автентичні предмети, що належали родині автора відомого на весь світ “Щедрика” та зробити неоціненний внесок у збереження національної та світової культурної спадщини”, – йдеться у повідомленні.  

Довідка про Музей: 

У с. Марківка, нині Гайсинського району, діє один найсучасніших музейних закладів Вінниччини – Музей всесвітньо відомого композитора, диригента, фольклориста, педагога i громадського діяча, автора легендарного «Щедрика» Миколи Леонтовича, оновлена експозиція якого відкрита у серпні 2016 р. 

Музей у с. Марківка створено в 1977 р., до 100-річчя з дня народження Миколи Дмитровича. Адже саме тут колись мешкали рідні митця й неодноразово гостював, трагічно загинув та похований композитор. 

У листопаді 2012 р. експозицію музею було закрито для відвідувачів через аварійний стан приміщення, постало питання про передачу закладу на баланс області. Так, рішенням Вінницької обласної ради у вересні 2015 р. він став відокремленим підрозділом Вінницького обласного краєзнавчого музею. 

Здійснено реконструкцію приміщення музею та благоустрій його території. До створення експозиції залучили архітектора, керівника проєктно-виробничої організації «Майстерня музейних проектів» Олександра Антонця. Оновлена експозиція увібрала передові тенденції в цьому напрямі: має оригінальний дизайн, оснащена системою мультимедійного супроводу. 

Прилеглу територію могили Миколи Дмитровича, що за 300 м від музею, впорядковано та архітектурно доповнено стилізованою ротондою, яку утворюють чотири стели, що завершуються нотним станом з фрагментом партитури «Щедрика». Поряд висаджено «Діброву Леонтовича»: липи дуби, ялини, клени, ясени… 

Експозиція музею М. Д. Леонтовича розміщена у чотирьох залах. 

У 1914 р. в доробку композитора з’явився геніальний «Щедрик», який з тріумфальним успіхом був виконаний 25 грудня 1916 р. в Київському університеті хоровим колективом під керівництвом Олександра Кошиця. 


Переглядів: 2324
Поширень: 0

Останні новини