“Українська Антарктида: історія та сучасність”: у Вінниці пройде фотовиставка присвячена історії української антарктичної станції 

У Вінницькій міськраді другого вересня відкриється виставка "Українська Антарктида: історія та сучасність". Виставку присвятять історії української антарктичної станції. 

Організатори зазначають, що виставка пройде у зв’язку з тим, що 6 лютого 2021 року виповнилося 25 років з моменту передачі Україні антарктичної станції "Фарадей" від Великої Британії. 

У 1996 році над станцією підняли синьо-жовтий прапор, і її назва змінилася на "Академік Вернадський", яка функціонує донині. 

В Антарктиді є лише 30 цілорічних станцій від різних країн світу. Тому "Академік Вернадський вважається унікальним представництвом українських науковців в Антарктиді. Станція названа на честь українського науковця Володимира Вернадського. Українські науковці завдяки існуванню станції мають можливість долучатися до дослідження проблем планетарного масштабу.  

Виставка "Українська Антарктида: історія та сучасність" відкриється у Арт-холі міськради 2 вересня 2021 року о 12: 00 і надалі продовжиться у холі кінотеатру "Родина" до 10 вересня. 

Фотовиставка пройде за підтримки НАНЦ та Департаменту культури ВМР. 

Вхід на виставку безкоштовний. 

Довідка: 

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови, координати – 65°15′ пд.ш., 64°15′ зх.д. До 1996 р. це була британська станція «Фарадей». 

Проведення наукових досліджень на шостому континенті — головне призначення станції «Академік Вернадський». Цьому завданню підпорядкована вся життєдіяльність станції та Національного антарктичного наукового центру, який є національним оператором України в Антарктиці. 

Станція «Академік Вернадський» є складовим елементом, інтегрованим у систему органічної взаємодії багатьох інституцій та закладів як в Україні, так і за її межами. 

Сама станція  є системою з власною інфраструктурою, яка забезпечує її функціонування протягом усього року. Цілий рік на станції працюють 11-13 полярників. 

Українська антарктична станція, а також прибережні ділянки з розмаїтою живою природою (острів Пітерман, протока Лемайєр), пам’ятки ери героїчного відкриття Антарктики (“Хатина Ворді”, Аргентинські острови) приваблюють сюди багатьох туристів. 


Теги: виставки

Переглядів: 2708
Поширень: 0

Останні новини