Старости об’єднаних територіальних громад Вінниччини взяли участь у тренінгу з актуальних питань розвитку територій

Як розвивати території старостинських округів – про це говорили у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування під час тренінгу для керівників старостатів Вінниччини.

Захід організовано за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

У зустрічі на тему  «Актуальні питання функціонування старост в ОТГ» також взяли участь гості  з Дніпропетровщини, а саме –  радник з питань децентралізації Дніпропетровського ЦРМС Ольга Кірєєва  та староста Волоського старостинського округу Новоолександрівської ОТГ Дніпропетровської області Андрій Пінчук.

 Під час тренінгу старости Вінниччини ознайомилися із секретами успішної роботи старостинських округів та можливостями розвитку територій у складі ОТГ, а також дізналися про ефективні інструменти співпраці старости і громади.

Ольга Кірєєва розповіла присутнім про механізми паспортизації старостинських округів, про роль старости у бюджетному процесі та наголосила, що для населених пунктів важливо не тільки ефективно використовувати кошти громади, а й активно брати участь у розробці та реалізації розвиткових проектів.

У свою чергу, Андрій Пінчук презентував колегам свій досвід роботи: «До нашого округу входять 4 села, на території маємо цегельний завод, ЗОШ, амбулаторії, ФАП, ДНЗ, є об’єкти підприємництва, поряд траса державного значення, також є АЗС, мережа магазинів та закладів харчування, завдяки яким до бюджету надходять кошти. У нас була велика проблема з водопостачанням, але спочатку користувалися цією послугою лише на 10% території. Завдяки створенню КП з водопостачання і благоустрою сьогодні вода постачається на всю територію старостинського округу. Ми залучили кошти від донорського проекту Програми DESPRO, допомогла Дніпропетровська ОДА, тож тепер підприємство успішно працює без дотацій. Немає проблем, які не можна вирішити. На мою думку, реформи мають спиратися на людей, бо ж досвід показує, що ініціатива «знизу» завжди дає добрий результат».

На завершення тренінгу представники Вінниччини подискутували та поділилися досвідом практичної діяльності старостинських округів ОТГ області.



Переглядів: 2100
Поширень: 0

Останні новини