На Вінниччині розпочато реалізацію проекту за підтримки ЄС - «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань»

Проект фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми  «Угода  мерів  –  Демонстраційні  проекти»  та  реалізується  Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

21 вересня, в приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція за участі Гніванського міського голови Володимира Кулешова, керуючої справами виконкому Гніванської міської ради Оксани Поштар, представника ГО Єврорегіон «Дністер» Андрія Кавунця та  фахівця відділу енергоменеджменту Департаменту  житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури  облдержадміністрації Тетяни Гальчак.

Володимир Кулешов  зазначив, що  метою  проекту  є  впровадження  сталої  енергетичної  політики міста Гнівань, а загальний  бюджет  проекту  складає 970,913.00 євро. 78% від цієї суми надає Евросоюз, а 22% громада міста. Це немалі кошти - 213,601 євро. Реалізація проекту запланована протягом 2018-2021 років. За цей час планується здійснити  комплексну енергомодернізацію  4-х муніципальних дитячих садочків у м. Гнівань; створити  та  налагодити  роботу  відділу  енергоменеджменту  Гніванської  міської ради; проводити  інформаційно-навчальну роботу щодо  впровадження енергоефективних заходів,передбачених у «Плані дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року м. Гнівань».

Про те як проходила підготовка до написання проекту задля співпраці з Євросоюзом, про участь у конкурсі та допомогу організацій – партнерів у підготовці  необхідної документації розповіла у своїй презентації Оксана Поштар.

У свою чергу, Андрій Кавунець повідомив, що у ІІ конкурсі енергоефективних проектів брали участь понад 100 учасників. Та лише 14 проектів отримали кошти Єросоюзу на реалізацію : в т. ч. 6 проектів з України.  Найменше місто яке отримало фінансування від ЄС – Гнівань.

Одним із головних пріоритетів Проекту є відповідність модернізації будівель європейським стандартам будівництва та безпеки. Тому остаточне визначення того, які заклади освіти будуть термомодернізовані у рамках проекту, відбудеться відповідно до рішення Представництва ЄС в Україні на основі матеріалів технічного обстеження будівель. Обстеження уже виконано в вересні 2018 року.

Наступним етапом компоненту стане проведення енергоаудиту будівель та виготовлення проектно-кошторисної документації. Саме такі заходи дозволять визначити точні об’єми робіт, їх вартість, що необхідно виконати для комплексної та якісної термомодернізації закладів освіти.

Після реалізації вищезазначених заходів будуть виконуватися будівельні роботи для термомодернізації закладів освіти, підрядники яких будуть визначені у рамках тендерних процедур. В залежності від потреб закладу, до таких видів робіт відносяться: термоізоляція стін, цоколю, перекриттів підвалів, ремонт елементів конструкції дахів із ізоляцією перекриттів, заміна вікон і дверей,  монтаж  системи  рекуперації повітря, реконструкція системи опалення з встановленням терморегуляторів, реконструкція індивідуальних котелень із встановленням приладів погодного регулювання подачі теплопостачання та лічильників тепла, утеплення магістральних тепломереж, модернізація системи внутрішнього освітлення, тощо.



Переглядів: 3245
Поширень: 0

Останні новини