Хаб «Я – Маріуполь» сьогодні запрацював у Вінниці

Сьогодні, 24 травня, у Вінниці запрацював гуманітарно-інформаційний хаб «Я – Маріуполь». Це результат своєрідної співпраці муніципалітетів Маріуполя та Вінниці. У Центрі маріупольцям безкоштовно допомагатимуть з відновленням документів, пошуком зниклих та поверненням примусово депортованих у росію. Тут працюють дитячі й дорослі психологи, медики. Також людям надаватимуть допомогу у пошуку роботи та юридичні консультації щодо можливості відновлення знищеного майна й отримання фінансової та гуманітарної допомоги.

Вінницька громада стала прихистком для трьох тисяч жителів приазовського міста, яке росіяни практично знищили. У Центрі підтримки маріупольців люди зможуть отримати пакунки з гуманітарною допомогою – харчами, засобами гігієни, ліками. Отримати консультацію юриста, психолога, медика та інших спеціалістів.

«Сьогодні усіх маріупольців об’єднує, на жаль, біль та біда, яка сталась з нашим улюбленим містом. Але нас сьогодні об’єднує і надія, що ми скоро повернемось додому і будемо відбудовувати наш Маріуполь. Тому зараз головне – це всебічна підтримка та допомога маріупольцям: стати на ноги, допомогти працевлаштуватись, інтегруватись, адаптуватись в тих містах, у які були вимушені переїхати. Сьогодні ми відкрили центр у Вінниці – це дуже гостинне місто, яке прихистило наших людей, надало їм всебічну допомогу. І сьогодні ми бачимо куточок Маріуполя у Вінниці», - зазначає координаторка проєкту «Я - Маріуполь» Ксенія Сухова.

У Центрі «Я – Маріуполь» працює від 15 до 20 людей. Це реєстратори, адміністратори, психологи, юристи, лікарі. Усі вони – маріупольці.

«Команда хабу – це маріупольці, які переїхали до Вінниці. Вони виявили бажання допомогти своїм людям. Багато людей вже звертаються з питаннями щодо компенсації за зруйноване житло, питають про державні програми підтримки переселенців, грошові виплати, куди звертатись для отримання цих допомог. Приходять люди і за медичною допомогою. Ми тут видаватимемо деякі ліки, направлятимемо до профільних лікарень. Також надаватимемо психологічну допомогу. Філософія хабу – це допомогти в інтеграції наших мешканців до нормального способу життя у Вінниці», - розповідає керівник гуманітарно-інформаційного хабу «Я – Маріуполь» Олександр Халявінський.

Хаб створений за підтримки Маріупольської міської ради спільно з Вінницькою міською радою та міжнародних партнерів. Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що наше місто не могло лишитись осторонь, коли мешканці Маріуполя потрапили у справжнє пекло. Тож завдання Вінницької громади – прийняти цих людей, проявити толерантність і докласти максимум зусиль, щоб родини, які вимушено залишили рідні домівки, могли відчути підтримку у нашому місті і мали усе необхідне, аби почати влаштовувати своє життя.

«У 2017 році ми розпочали активний діалог між двома командами Маріуполя і Вінниці. З мером Маріуполя Вадимом Бойченком постійно були на зв’язку, часто обмінювались думками, як розвивати місто, як рухатись в наданні адмінпослуг. Але, на жаль, сьогодні такі часи, що ми вчимось жити у воєнний час. Хочу сказати, що сьогодні Маріуполь переніс, мабуть, найбільшу трагедію за XXI століття. Це можна порівняти з подіями в Хатині середини XX століття. Багато людей загинуло, лише за офіційними даними, а скільки ми ще не знаємо, чимало покинули домівки, деяких депортували на російську територію – це серйозна трагедія сучасної Європи і світу. Тому наше завдання – максимально сприяти тому, щоб дати можливість маріупольцям, які переїхали до Вінницької області, перше – не втратити зв'язок зі своїм рідним містом, яке вони люблять і цінують, друге – дати можливість команді міської ради Маріуполя максимально тримати цей зв'язок і надавати послуги і сервіси, які можна організувати. З нашого боку, ми повинні максимально сприяти, щоб була комунікація між нашими органами управління, медичними закладами, освітніми закладами, для того, щоб і маріупольці, і мешканці Донецької області могли комфортно себе почувати тимчасово у Вінниці і області. Ми повинні разом працювати для перемоги, щоб звільнити окуповані території, зокрема й Маріуполь, щоб відбудувати Маріуполь. Вінниця налаштована на те, щоб допомагати всіма можливими силами і засобами», - зазначає Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Мер міста-героя Маріуполя Вадим Бойченко подякував Вінницькій команді за допомогу і підтримку у такий складний час.

«Хочу щиро подякувати Вінницькому міському голові Сергію Анатолійовичу, який прийняв нас як рідних у своєму місті. Вінниця відгукнулась на нашу пропозицію щодо створення гуманітарно-інформаційного хабу «Я - Маріуполь». Це дуже важливо – підтримати кожного. Наше місто Маріуполь зруйнувала ворожа сила, але воно продовжує жити – не в будівлях, школах, садочках, лікарнях, а у серцях маріупольців, які люблять своє рідне місто. Тому дуже важливо підтримати в цей складний час маріупольців і допомагати їм далі жити. Ми будемо працювати з місцевою владою, щоб на всі питання, які є – дати відповідь. Ми маємо те, що має Вінниця – серце. І серце живе у Центрі «Я - Маріуполь»», - наголошує Вадим Бойченко.

Сьогодні гуманітарно-інформаційний хаб вже відвідали десятки маріупольців. Серед них і пані Наталія. Жінка прийшла зареєструватись як внутрішньо переміщена особа.

«Такий центр - це можливість впоратися зі складнощами та розпочати життя в нових реаліях. Це важко зробити одному, але легше, коли ми разом. Я дуже рада побачити тут своїх людей, які допоможуть, підкажуть. Ми дуже вдячні Вінниці за таку підтримку. Перемога буде за нами! І зовсім скоро ми повернемось додому, до рідного Маріуполя», - каже Наталія.

Наразі Центри вже працюють у Дніпрі та Запоріжжі, відсьогодні - й у Вінниці. Заплановано, що такі хаби з’являться ще у Києві, Одесі, Львові, Кропивницькому, Хмельницькому, Івано-Франківську та інших містах України.


Теги: Маріуполь

Переглядів: 4333
Поширень: 21

Останні новини