У Вінниці відбулась толока на малій річці Дьогтянець

Днями у Вінниці на малій річці Дьогтянець провели толоку. Близько півсотні містян прибирали ділянку в районі парку «Вишенський». Мотлоху зібрали чимало - від пластикових пляшок до автомобільних шин.

Організували захід фахівці КП «Інститут розвитку міст». Саме на річці Дьогтянець у рамках проєкту «Малі річки Вінниці» фахівці досліджують проблеми та шукають шляхи вирішення, аби напрацювати систему, яку можна буде масштабувати на всі малі річки міста та виховувати позитивне ставлення до малих річок у вінничан.

Учасники толоки зібрали чимало пластикових та скляних пляшок, поліетиленових пакетів, старий одяг, матраци, автомобільні шини та навіть шматок бамперу. Крім того, на березі були й гори будівельного сміття.

 «Ця акція не одноразова. Ми займаємось нашим проєктом «Малі річки Вінниці» з минулого року. Саме Дьогтянець ми взяли як основний проєкт, тому що побачили, що на цій річці є дуже багато проблем, включаючи і сміття, - розповів заступник директорки КП «Інститут розвитку міст» Назар Коваленко. - Хоча ця річка невелика, але за раз все неможливо прибрати. Ми Дьогтянець умовно поділили на декілька зон і кожна з них має свій потенціал та свої проблеми. Минулого року було подібне прибирання на іншій ділянці вздовж Дьогтянця. Там також зібрали чимало сміття, зокрема й великогабаритного».

Фахівці «Інституту розвитку міст» наголошують, що акція з прибирання - це спосіб покращити стан території та зробити її привабливішою. Цю зону не варто перетворювати у смітники, від яких загородилися гаражами, на ній потрібно облаштовувати місця, де можна проводити дозвілля на природі.

Після прибирання з вінничанами фахівці обговорили проблеми та потенціал ділянки Дьогтянця в районі парку «Вишенський». Містяни також заповнили анкету щодо проблем водойми та її потенціалу. Про результати опитування незабаром повідомлять на сторінці «Інституту розвитку міст».

Нагадаємо, що мета проєкту «Малі річки Вінниці» - дослідити потенціал річок та струмків міста та стало інтегрувати їх у міський простір. Раніше вже влаштовували експедиції вздовж Дьогтянця, прибирали його в районі Хмельницького шосе, проводили опитування містян, розпочали проектування пілотного простору разом з мешканцями й почали гідрологічне дослідження малої річки.



Переглядів: 1427
Поширень: 0

Останні новини