Чому чорніє срібло на тілі людини

Кожен, хто носить срібні кулони, сережки або каблучки, напевно, помічав, що з часом срібло темніє й втрачає свій природний блиск. Так стається, навіть якщо ювелірна прикраса просто лежить у скриньці далі від інших виробів. Що вже говорити про коштовності, які контактують з людським тілом кожного дня. Багато хто пов’язує появу чорних ділянок з прикметами. Насправді ж відповідь ховається в хімічних властивостях срібла й людського організму.

Чому чорніє срібло: поширені прикмети

Так появу темних плям на срібних прикрасах намагалися пояснити наші предки. Вони вважали, що срібло темніє лише в людей з поганою енергетикою. Пояснювали це пристрітом і псуванням. Згідно з давніми віруваннями залежно від того, яка прикраса потемніла, можна було дізнатися про проблему, що чекає на її власника:

натільний хрестик — над власником нависло сильне сімейне прокляття; сережки або ланцюжок — людину зурочили; каблучка — значить жінка ніколи не вийде заміж.

Якщо в домі чорні плями з’являлися на срібному посуді, то це означало присутність потойбічних сил. Також вірили: якщо срібло почорніло на тілі людині, значить воно виконало своє основне завдання — захистило її від впливу поганої енергетики навколишніх.

Наукове пояснення процесу почорніння срібних прикрас

Наука вже давно знайшла відповідь на питання, чому на людському тілі чорніє срібло. Весь секрет — у складі й хімічних процесах. Срібло — м’який метал. Тож для виготовлення прикрас до нього додають спеціальні домішки. Найчастіше — мідь. Вона реагує на все, що містить сірку. Як тільки срібло контактує з киснем, запускається хімічна реакція, котра й стає причиною окислення.

Якщо людина тільки-но купила прикрасу зі срібла, а за кілька днів вона вкрилася темним нальотом, то варто знати, що кілька факторів пришвидшують цей природний процес:

    Стрес. Коли організм перебуває в стані підвищеного хвилювання, активізується потовиділення. Відповідно, на тілі збільшується концентрація сульфатів. А тому процес окислення відбувається швидше. Активні фізичні навантаження. Робота потовидільних залоз також посилюється під час інтенсивних занять спортом. Особливо швидко нальотом вкриваються кулони й ланцюжки, які безпосередньо взаємодіють з потом. Підвищена вологість. Якщо вологість повітря висока, то людський організм повільніше позбавляється від поту. Відповідно, зі шкіри він теж випаровується повільно. Контакт з хімічними речовинами. Косметика, парфуми, лосьйони для тіла, побутова хімія — все це також пришвидшує процес потемніння срібних прикрас.

Дехто стверджує, що срібло швидко окислюється, якщо людина страждає на певні захворювання. Це дійсно так. Якщо людина має певні гормональні порушення або патології нирок, то піт змінює свій хімічний склад. Тож срібні прикраси можуть потемніти навіть за кілька годин.

Ще один можливий варіант — коли срібло має низький показник якості. Чим нижча проба, тим швидше темнітиме прикраса.


Переглядів: 3063
Поширень: 1

Останні новини