День Святого Миколая: 6 грудня чи 19? Пояснення від ПЦУ

Цього року віряни святкуватимуть день Миколая Чудотворця не за Григоріанським календарем – 6-го, а як і раніше за Юліанським – 19 грудня.

Раніше Православна Церква України дала дозвіл відзначати Різдво 25 грудня. Однак рішення було прийняте в якості винятка, а офіційної зміни календаря не відбулося.  Релігійні громади на Вінниччині також визначаються щодо перенесення Різдва.


У Священному Синоді наголосили: «Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року».

Отже, релігійні свята віряни відзначатимуть в такі дати:

19 грудня – День святого Миколая; 7 січня – Різдво Христове; 14 січня – вшанування святителя Василія Великого; 19 січня – свято Хрещення Господнього.

Нагадаємо, що враховуючи суспільний запит на календарні зміни та повномасштабну війну Священний Синод ПЦУ дозволив аби богослужіння на честь Різдва Христового проводилися 25 грудня. Головною умовою є бажання вірян та настоятеля та відповідне рішення громади. Водночас у Православній Церкві зазначають, що це не відміняє Різдвяного богослужіння за старим календарем. У разі святкування Різдва 25 грудня віряни звільняються від посту в цей день.

Читайте також: «Вінницька обласна Рада звернулася до Президента з пропозицією заборонити московський патріархат»



Переглядів: 3154
Поширень: 4

Останні новини