Реконструктори з усієї України відтворювали у Вінниці події 1919 року

На один день Вінниця знову стала столицею Української Народної Республіки. Близько 100 реконструкторів у Центральному міському парку відтворили події, які відбувалися 13-15 жовтня  1919 року поблизу містечка Бершадь, що на Вінниччині. У реконструкції бою взяли участь і учасники АТО. Глянути на історичне дійство прийшли сотні вінничан.  

Уже традиційно напередодні відзначення Дня захисників України та козацького свята Покрови у Вінниці проходить масштабний Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця–Столиця УНР». В рамках фестивалю відбулася також хода захисників України по вулиці Соборній. 

Організовують фестиваль Центр історії Вінниці за підтримки Вінницької міської ради та міського голови Сергія Моргунова спільно з ГО «Жива історія» та ГО «Вінницьке історичне товариство». 

«Сьогодні до нас приїхали реконструктори із Києва, Чернігова, Луцька, Одеси, Кам’янця-Подільського та інших міст. Загалом близько 100 учасників. Ми намагалися відтворити події жовтня 1919 року, які відбувалися на Вінниччині. А саме, коли  Дієва армія УНР розпочала Генеральний наступ проти військ Збройних сил Півдня Росії. Цього року у фестивалю – новий логотип. Це колаж із національним прапором та бойовим знаменом 3-ї Залізної стрілецької дивізії.  За основу взято картуш відомого українського геральдиста Миколи Битинського, на якому він зобразив тризуб з літерами У.Н.Р.  та схрещеними мечами», - розповів директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен

Невеличкий яр у центральному парку, що поруч із «Міні-Вінницею», став справжнім майданчиком бою між вояками УНР та військами білогвардійців. Гучні постріли, поранені на полі бою, яких забирали сестри-жалібниці, дали можливість відвідувачам фестивалю заринутись в історичні часи 1919 року. На фестивалі побував і Вінницький міський голова Сергій Моргунов. 

«Вітаю усіх у тимчасовій столиці Української Народної Республіки  - Вінниці. Сьогодні ми нібито повертаємося на сто років назад. Приємно, що фестиваль військово-історичної реконструкції третій рік поспіль проходить у нашому місті, думаю, що цю гарну традицію будемо продовжувати і надалі. Досить символічно те, що сьогоднішній фестиваль проходить напередодні Дня захисника України, саме в той день, який став загальнонаціональним святом. Цей день об’єднує не тільки свято наших воїнів, а й свято козацтва, релігійне свято Покрови. Це свято єднання! І фактично сьогодні на прикладі військово-історичної реконструкції ми можемо побачити, як сто років назад об’єднувалися українці заради того, щоб саме на території Вінницької області боронити і захищати землю від російського загарбника. Історія повторюється, і важливо нам всім пам’ятати, що 100 років тому наші воїни боронили Україну. Сьогодні тільки від нашої єдності залежить, наскільки ми будемо сильною і успішною державою, тільки в єдності ми можемо перемогти ворога. Зі свято усіх захисника України!» - зазначив міський голова Сергій Моргунов.




Переглядів: 3434
Поширень: 1

Останні новини