Вінниця в Топ-3 за кількістю стартапів, але є й погані новини

Київ, Львів, Вінниця та Харків – лідери за кількістю стартапів в Україні.

Найбільша частина -  64% всіх стартапів, що досі залишають в нашій країні орієнтовані на світовий ринок. І на діяльність кожного з цих бізнесів безпосередньо вплинула велика війна. 

Що відбувається із українськими стартапами?

Нещодавнє опитування, проведене в Україні, пролило світло на поточний стан у вітчизняних стартапів.

Всі респонденти, що взяли участь в опитуванні, описали вплив великої війни на свою діяльність як однозначно негативний. А більшість керівників стартапів відверто оцінили свій стан справ, як поганий. 12% компаний, повідомили, що під час війни вже припинили, або у процесі припинення своєї діяльності.

Причини закриття

На процес закриття стартапів в Україні вплинули такі фактори:

Третина бізнесів змушена була закритися через зниження продажів на внутрішньому ринку. Приблизно 25% опитаних не можуть продовжувати діяльність через відсутність можливості поїхати за кордон (що в їхньому випадку важливо для продовження ведення бізнесу). Більше половини підприємств (56%) зіткнулися з необхідністю проходження військової служби принаймні одним із членів колективу.

Виживають за рахунок доступу до світового ринку

Майже половина підприємств знаходиться в Києві. На другому місці – Львів. Трете – ділять між собою Вінниця та Харків.

Більша частина українських стартап-компаній орієнтується на глобальний ринок. Про залученість до міжнародних продажів  повідомили 64% опитуваних, водночас ці компанії за нагоди працюють і на внутрішньому ринку.

А от 13% заявили, что спрямовують свої послуги винятково за кордон. Такий стан справ доводить, наскільки прямий доступ до світової економіки впливає на виживання молодих інноваційних підприємств.

Проблеми з функціонуванням українських стартапів впливають на ринки, далеко за межами України. Йдеться про об’єктивні перешкоди, які виникають в клієнтів та партнерів, що співпрацюють з нашими підприємцями.  Це пов’язано із труднощами з електроенергією, втратою доступу до телефонного та інтернет-зв’язку, через що наші стартап-компанії не можуть повноцінно працювати та надавати свої послуги.

Нажаль, частина проаналізованих підприємств сприймає факт роботи на іноземних клієнтів як єдине джерело виживання.

Плани після війни

Втім, є й втішні новини: загалом 43% стартапів планують повернутися до України після завершення війни, або взагалі не передислоковувалися за кордон. Ці дані є доволі оптимістичними, оскільки свідчать, що Українська економіка буде більш-менш захищена від «вимивання» молодих талантів, та зможе відновлюватися у післявоєнний період.

За даними дослідження, підготованого польсько-українською командою Startup Bridge, у співпраці із Варшавською фондовою біржею та Українським фондом стартапів.

«Коли-небудь війна закінчиться, і світ повинен зробити все, аби в Україні залишилися молоді таланти. Повага до українських інтелектуальних досягнень та до боротьби суспільства за свободу повинна виражатися в допомозі та сприянню українським елітам, а також  в зусиллях, аби якомога більше капіталу повернулося в Україну», - резюмують автори дослідження



Переглядів: 1123
Поширень: 0

Останні новини