Вінницького винахідника Івана Верещака нагородили за розробку міні-ГЕС

Винахідник з Вінниці Іван Верещак побудував на річці Вінничка власну міні-гідроелектростанцію. За цю важливу розробку він отримав подяку від Вінницької міської ради та грошову премію. Кошти йому знадобляться, аби вдосконалити конструкцію електростанції.

"Вирішили відзначити Івана Верещака за його небайдужість і наполегливість. З такими людьми Україну ніколи не здолати. Вінничани неймовірні - і ми маємо тисячі прикладів, щоб пишатися громадою. Разом - до Перемоги!", - сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Винахідник  Іван Верещак, розповів, що ГЕС він конструював півроку. 

Зараз, коли російські ракети нищать енергетичну інфраструктуру України, ця електростанція стала в нагоді. Місцеві мешканці мають можливість підзарядити свої телефони та ліхтарики тощо завдяки електроенергії, яка видобувається на водоймі і подається через акумулятор.

“Мені трохи незручно від такої кількості уваги. Я робив це, бо дуже люблю механіку та електрику, а тут вдалося з води через механіку зробити електрику. Тішуся з цього. Подяка від міської ради це відзнака моєї роботи, хоча я створював її не заради цього. Вдячний, що мене помітили. Буду намагатися довершувати свою іграшку. Мені багато допомагали дітки - ми разом виносили на смітник пляшки та інше сміття, коли прибирали територію”, — говорить Іван Верещак.

“Вінницька міська рада підтримує такі проєкти, оскільки питання збереження екології зараз на часі. Нагадаю, взимку минулого року, Вінниця стала першою в Україні, де підписали Європейський Зелений курс, який відповідає цілям Стратегії 3.0. Важливо, що конструкція створена з підручних матеріалів, більшість з яких мають повторне використання. Іван Григорович обрав ділянку прибережно-захисної смуги, де разом з дітьми провів генеральне прибирання від пляшок, пакетів та іншого сміття. Власним прикладом він показує, що потрібно дбайливо ставитися до нашого довкілля. Бо, на жаль, крім нас ніхто планету не врятує”, — розповів заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.



Переглядів: 1217
Поширень: 0

Останні новини