Вінницю визнали містом, де найлегше вести бізнес в Україні

Сьогодні, 19 жовтня, у Вінниці презентували результати другого  всеукраїнського рейтингу Regional Doing Business 2018. Місто Вінниця, а з ним і Вінницький регіон, посіло перше місце рейтингу за легкістю ведення бізнесу в Україні у 2018 році. Відзнаку міському голові вручив операційний директор BRDO Олексій Дорогань. 

Щорічний рейтинг легкості ведення бізнесу Regional Doing Business 2018  проводився Офісом ефективного регулювання разом зі Спілкою українських підприємців. Вінниця визнана містом, в якому найлегше вести підприємницьку діяльність в Україні. Другу та третю позицію рейтингу зайняли Івано-Франківськ та Житомир. 

Операційний директор BRDO Олексій Дорогань  повідомив, що дослідження регіонів проводилося за шістьма ключовими складовими: створення підприємства, отримання дозволу на будівництво, сплата місцевих податків, оформлення земельної ділянки, під'єднання до електромереж та електронні сервіси. 

Електронні сервіси - це новий компонент, який вимірює, які адміністративні процедури, дозволи та погодження місцевої влади в мережі інтернет, чи можна отримати інформацію про процедури онлайн.

Методологія дослідження передбачала опитування підприємців із обласних центрів кожного регіону.

«Лідерами за прогресом у нас виявилися Вінницький, Чернігівський та Житомирський регіони. Вінниця показала найбільший прогрес  у загальному заліку, за місцевими податками, Чернігів - відразу в двох компонентах - отримання дозволу на будівництво та відведення земельної ділянки. Житомир став лідером зі створення підприємств, там, за нашими оцінками, найпрозоріше і найшвидше можна почати роботу товариства з обмеженою відповідальністю», - сказав операційний директор BRDO Олексій Дорогань

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що Вінниця в останні роки стає лідером у різноманітних рейтингах за різними показниками.  Чотири роки поспіль Вінницю визнано кращим містом для проживання, за Всеукраїнським муніципальним опитуванням. Сергій Моргунов наголосив, що відзнака найкомфортнішого міста для ведення бізнесу важлива, але ще є, над чим працювати в подальшому.

«Комфортність міста включає всі аспекти життєдіяльності міста: не тільки соціальну сферу, інфраструктуру, транспорт, забезпечення теплом -  ті речі, які в принципі важливі для кожного, а й, з точки зору ведення бізнесу,  -  малого і середнього. Бюджет міста Вінниці - 4,8 мільярдів гривень,  половина з яких - це власні надходження, і це визначає спроможність територіальної громади заробляти ці гроші. Наше завдання сьогодні - ефективно налагодити співпрацю з бізнесом для того, щоб створювати робочі місця та поповнювати бюджет. Це запорука успішного міста. Приємно, що  Вінниця посіла перше місце у рейтингу Regional Doing Business 2018. Минулого року ми мали  дев’яте місце, за рік оперативно відреагували на виклики - і це дало позитивні результати. Ми отримали 334 бали з 600 можливих, відпочивати на лаврах рано, нам є куди далі працювати. Я дякую вінницькому бізнесу, що ми знаходимо спільну мову і рухаємося далі», - сказав міський голова Сергій Моргунов.

Довідка:

Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office) – це незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та Ініціативи EU4Business. Офіс націлений на покращення умов ведення бізнесу та  інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налагодження публічного діалогу між бізнесом та владою. Офіс активно співпрацює з Кабінетом міністрів України та розробляє і впроваджує дерегуляційні ініціативи на національному рівні. 

Між Вінницькою міською радою та Офісом ефективного регулювання 1 листопада 2017 року було укладено Меморандум про співпрацю, що став стартом марафону міст «Територія європейських практик», метою якого є створення сприятливих умов для ведення бізнесу у м. Вінниця. 

При розробці рейтингу Regional Doing Business 2018 оцінювались обласні центри та місто Київ, за виключенням АР Крим та міста Севастополь за методологією Світового банку. За кожен пункт надавалося до 100 балів, тож максимальний бал, який можна було отримати по всіх пунктах — 600. 




Переглядів: 3644
Поширень: 2

Останні новини