Мобілізація в Україні: з’явився шанс отримати відстрочку від служби на 5 років 

На військову службу в Україні мобілізовують чоловіків віком 18-60 років. Згідно до чинного законодавства, максимальний термін відстрочки від військової служби складає 6 місяців.

Зарєстрований у Верховній Раді законопроєкт №9142, передбачає збільшення цього терміну до 5 років. Про це йдеться у тексті законопроєкту.

Згідно із чинним законодавством, на військову службу не призивають шість категорій чоловіків. Проте йдеться про відстрочення тільки на пів року. Після закінчення цього терміну, військовозобов’язані підлягають мобілізації.

Відстрочка від мобілізації на 5 років 

Автори нового проєкту закону внесли пропозицію зі змінами до умов відстрочення для військових, які звільняються після півтора року служби. Пропонують на законодавчому рівні обмежити період служби у межах мобілізації до 18 місяців, а крім того, гарантувати відстрочку тим, хто відслужив вказаний час та буде демобілізований.

Також законопроєкт передбачає відстрочення на 5 років військовим, звільненим зі служби у запас. Відстрочку пропонують надавати на певний час, але з обмеженнями. Зокрема, це залежатиме від необхідного у певний період розміру армії та від загальної кількості військовозобов'язаних.

Автори документа зауважують, що в Україні виникали ситуації, коли ті, хто воював від 2014 року, були мобілізовані повторно невдовзі після демобілізації. На думку авторів це неправедливо, тому пропонується збільшення терміну відстрочки для демобілізованих.

Нагадаємо, що в Україні з 1 квітня можуть мобілізувати певні категорії студентів.


 



Переглядів: 5796
Поширень: 22

Останні новини