Vinnytsia Wine Days 2023: які заходи чекають на вінничан

У Вінниці вперше відбудуться дні винної культури Vinnytsia Wine Days. На пресконференції, що пройшла 4 травня у Туристичному хабі Visit Vinnytsia, організатори оголосили програму заходів і розповіли деталі проведення нової події у винному календарі України.

Дні винної культури Vinnytsia Wine Days триватимуть впродовж 25-28 травня і мають на меті популяризувати бренд «українське вино» та Поділля як винну туристичну дестинацію. Це професійний захід, що стане майданчиком для обміну досвідом між представниками галузі виноробства, гостинності та туризму. Також цікаві активності знайдуть для себе вінничани і туристи, які прагнуть пізнати українські винні регіони та принади Поділля.

У програмі Vinnytsia Wine Days – виставка українських вин врожаю 2022 року «Виноробство нескорених», де можна буде їх придбати, один з двох авторитетних національних дегустаційних конкурсів – Odesa Wine&Spirit Awards, конференція і симпозіум для фахівців, а також презентації, екскурсії, гастротури і кінопоказ. Участь у більшості заходів – за попередньою реєстрацією.

«Кількість українських виноробів на мапі України збільшується щороку. І Поділля на цій мапі відіграє дуже важливу роль. На Vinnytsia Wine Days винороби покажуть свої здібності і доведуть, що Поділля – це майбутнє українського виноробства. Наприклад, у Франції (це те, чому нам потрібно повчитися) цінують вино свого краю: жителі Бордо питимуть бордоські вина, бургундці – бургундські, і так далі. Ми віримо, що в Україні буде так само», – зазначив голова громадської спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко.

Про події для професіоналів розповіла завідувач кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету Оксана Ткаченко.

«Конкурс “Odesa Wine&Spirit Awards” - єдиний національний конкурс в Україні, який має наукове підґрунтя. Він дуже важливий, адже це дає українським виноробам орієнтир, на якому рівні вони зараз перебувають, яка їхня якість. Це неможливо перевірити самотужки – потрібно обов’язково виносити на суд експертів. Також 25 травня відбудеться міжнародна конференція про еногастрономічний туризм, де представники бізнесу і місцеві органи влади зможуть знайти нове для себе у розвитку винних і гастрономічних дестинацій. А 26 травня пройде Міжнародний симпозіум вина у Вінниці, присвячений відновленню членства України в Міжнародній організації виноградарства та виноробства. Наше завдання – розказати спільноті, що це таке, і як це може допомогти кожному виноробу. Центральною частиною нашого симпозіуму стане презентація Поділля як історичного винного регіону», – розповіла Оксана Ткаченко.

Vinnytsia Wine Days – подія не тільки для професійних виноробів. Зі слів директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександра Вешелені, в останній травневий вікенд зможе обрати щось цікаве для себе і ширше коло поціновувачів вина.

«Наш департамент теж долучився до формування програми. Для вінничан і туристів ми будемо пропонувати цікаві активності: це лекція сомельє і авторки книжок Анни-Євгенії Янченко «Подорож світом українських вин», а також презентація настільної гри Сергія Клімова «UWINES Амбасадори», яка дозволяє зрозуміти, що вино – це безліч цікавих історій та фактів. Вишенькою на торті будуть активності від Офісу туризму Вінниці – прем'єри нових екскурсій і турів, на які вже відкрита реєстрація. Загалом нам дуже важливо підкреслити пріоритет гастрономічного і винного туризму, тому що практично кожен тур так чи інакше включає в себе відвідування автентичних закладів та локальних виробництв. А Вінниччина має великий потенціал у цьому напрямку», – розповів Олександр Вешелені.

Для проведення наприкінці травня Vinnytsia Wine Days планують залучити локації в історичному кварталі біля Садків, де свого часу був розташований демонстраційний сад і виноградник першого директора вінницького реального училища Ярослава Нємеца, видатного помолога і винороба. Зокрема це буде Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, Туристичний хаб Visit Vinnytsia, де є укриття на випадок повітряної тривоги.

«Вінницька міська рада і міський голова Сергій Моргунов підтримує ініціативи, спрямовані на посилення іміджу Вінниці через ділові події. Ми сподіваємося, що це буде належним чином сприйняте громадськістю. Кожен має в умовах війни виконувати якісно свої завдання, а розвивати туризм означає показувати потенціал країни та регіону, – наголосив заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний. – Через гастрономію теж можна побачити, наскільки автентична культура України, наскільки наші люди прекрасні. І внутрішньо переміщені особи, яких у Вінниці зараз 46 тисяч, теж мають пізнавати наш регіон з різних ракурсів: не тільки з точки зору необхідної допомоги, але й з точки зору культури, мистецтва, гастрономії… Це все нас об'єднує. Я переконаний, що спільними зусиллями ми багато чого зробимо, і найголовніше – переможемо».

«Ми вже проводили у Вінниці фестивалі вина на аматорському рівні. А зараз ми робимо дуже професійну і масштабну подію. І ми сподіваємося, що Vinnytsia Wine Days, які вперше відбудуться в кінці травня, стануть поштовхом до проведення винних днів кожного року», – зазначив почесний президент Vinnytsia Wine Days Володимир Гігінеішвілі.

Програма Vinnytsia Wine Days складається з понад десятка різних подій. Усю детальну інформацію можна буде знайти на сайті www.vwd.com.ua вже найближчими днями. Вхід на заходи передбачений тільки для повнолітніх.

Програма Vinnytsia Wine Days 2023:

24-25 травня – Всеукраїнський дегустаційний конкурс вина та спиртних напоїв «Odesa Wine&Spirit Awards» (ресторан «Тифліс», вул. Театральна 20). Термін подачі зразків - 20 травня. Контактна інформація щодо участі lsa.onaft@gmail.com .

25 травня: • 09:30-17:00 – Міжнародна конференція «Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій» (Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, вул. Соборна, 87). Реєстрація: https://forms.gle/5Lb8yqZKpiR9i5596 • 18:30 – Благодійний кінопоказ документального фільму «Поранена земля» (кінотеатр «Родина», вул. Миколи Оводова, 47). Благодійний внесок – від 100 грн.

26 травня: • 09:30-16:00 – Vinnytsia International Wine Symposium (Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, вул. Соборна, 87) за участі представників Міжнародної організації виноградарства і виноробства, Міністерства аграрної політики та продовольства України, галузевих асоціацій, міжнародних експертів та українських виноробів. Реєстрація: https://forms.gle/5Lb8yqZKpiR9i5596 • 17:00-19:00 – Нагородження переможців конкурсів «Odesa Wine&Spirit Awards» і «Кращий Одеський чорний» (Вінницький торговельно-економічний інститут ДТЕУ, вул. Соборна, 87). Реєстрація: https://forms.gle/5Lb8yqZKpiR9i5596 • 19:00 – Благодійна вечеря (ресторан «Тифліс», вул. Театральна 20). Вартість – 1000 грн. Реєстрація: https://forms.gle/5Lb8yqZKpiR9i5596

27 травня: • 14:00-15:30 – Лекція Анни-Євгенії Янченко «Подорож світом українських вин» (Туристичний хаб Visit Vinnytsia, вул. Соборна, 89). Вхід вільний • 15:30-17:00 – Презентація настільної гри «UWINES Амбасадори» за участю Сергія Клімова (Туристичний хаб Visit Vinnytsia, вул. Соборна, 89). Вхід вільний.

27-28 травня: • 12:00-20:00 – Виставка «Виноробство нескорених». Презентації кращих виноробень країни та переможців всеукраїнських конкурсів 2023 року, кругова дегустація (ресторан «Тифліс», вул. Театральна 20). Вартість вхідних квитків – 200 грн (без брендованого бокалу) і 300 грн (з брендованим бокалом). Для представників сфер туризму і HoReCa безкоштовно за реєстрацією: https://forms.gle/5Lb8yqZKpiR9i5596

26-28 травня – Екскурсії та тури по Вінниці й області • 26 травня о 12:00 – пішохідна екскурсія «Драми і кохання, гроші і вино» (квартал довкола реального училища і театру, з дегустацією вин). Вартість – 700 грн. Реєстрація: https://forms.gle/A3EEUQLsQZokCQdZ6 • 26 травня о 18:00 – екскурсія «Трамвай часу» (проїзд на екскурсійному ретротранспорті з дегустацією). Вартість – 350 грн. Реєстрація: https://forms.gle/WrN3thimfDDESLB9A • 27 травня о 7:00 – автобусний тур «Подільська Швейцарія» (Вінниця – Ладижин – Рахнівка – Карабелівка – Марківка – Тишківська Слобода). Вартість – 650 грн. Реєстрація: https://forms.gle/dAboxrKWnKZ4918M6
• 27 травня о 10:00 – інстамандрівка «Вінницькі кар’єри» (з відвіданням Винного дому Гігінеішвілі). Вартість – 700 грн. Реєстрація: https://forms.gle/YBCSBSodLK1yXdY29 • 27 травня о 11:00 – пішохідна екскурсія «Вінницькі Садки» (район міських садиб). Вартість – 180 грн. Реєстрація: https://forms.gle/Cp2Gy9EEmXqCAj8D6 • 27 травня о 17:00 – екскурсія «Трамвай часу» (проїзд на екскурсійному ретротранспорті з дегустацією). Вартість – 350 грн. Реєстрація: https://forms.gle/NZ1FE37w5gtM2Meu5 • 28 травня о 8:00 – автобусний тур «Шляхетна Вінниччина» (палаци Вороновиці, Немирова, Тульчина і Печери; з дегустацією). Вартість – 600 грн. Реєстрація: https://forms.gle/PN9TQoWpYq93Ymot7

Організатори: ТОВ «Експедіа», ГС «УКРСАДВИНПРОМ», Одеський національний технологічний університет, департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради. Vinnytsia Wine Days пройдуть за підтримки Вінницької міської ради. Генеральний спонсор: «Вінницябуд» Партнери проєкту: ТМ Коблево, Ювелірний центр DIADEMA, ГО «Союз виноградарів та виноробів Вінниччини», Gustos Life, Drinks+, Напої. Технології та Інновації, Серцевина, готель Fenix Town.



Переглядів: 1635
Поширень: 0

Останні новини