З 1 вересня ПЦУ переходить на новий календар. Коли будуть святкувати Різдво, Покрову та Миколая?

Різдво 25 грудня, а не 7 січня відтепер відзначатимуть віряни Православної Церкви України. Рішення про ухвалили 24 травня на Архієрейському соборі ПЦУ.

"Рішенням Архієрейського Собору помісної Української Православної Церкви під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 24 травня 2023 року затверджено Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року", – йдеться у повідомленні ПЦУ на Facebook.

Рішення про остаточний перехід на новий календар ухвалять 27 липня на Помісному соборі – вищому органі церковної влади. При цьому предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що питання вже вирішене, і з 1 вересня буде перехід.

Нові дати церковних свят

Покрова Пресвятої Богородиці - 1 жовтня (раніше 14 жовтня); Хрещення - 6 січня (раніше 19 січня); День святого Миколая - 6 грудня (раніше 19 грудня); Різдво – 25 грудня.

На Великдень та Трійцю новий календар не вплине.

Водночас Собор вирішив зберегти можливість парафіям та монастирям, які цього бажають, використовувати старий календар. У ПЦУ наголошують, що календарна реформа відбудеться без примусу, поступово і усвідомлено.

Нагадаємо, що минулого року стало відомо, що розглядається можливість переходу на Новоюліанський календар. Віряни та представники духовенства у грудні 2022 року обговорювали цю тему, Синод дозволив бажаючим відсвяткувати Різдво 25 грудня. Чимало релігійних громад зголосилося відзначити свято за новим календарем.



Переглядів: 1197
Поширень: 0

Останні новини