Під час розкопок Домініканського монастиря у Вінниці виявили старовинні предмети (Фото)

Археологічна експедиція у Вінниці триває, Вінницький обласний краєзнавчий музей проводить дослідження на території Домініканського монастиря, що входить до архітектурно-історичного комплексу Мури на замовлення Департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради. 

Музейники розповіли про знахідки експедиції. Виявили низку предметів, що датуються 17–20 ст. Серед таких:

фрагменти кераміки 17-18 ст. виявлені під час розкопок у об'єкті з потужним горілим шаром дерева та великою кількістю уламків посуду. Можливо, споруда використовувалась як погріб або схованка; люльки "носогрійки" для паління. Виготовлені з білої глини та чудово орнаментовані, одна – із залишками зеленої поливи. Були поширені у 17-19 ст.; ручка від керамічної сковорідки, розповсюдженої у другій половині 17-19 ст. мала назву "ронда" – глибока сковорідка на чотирьох керамічних ніжках та з пустотілою ручкою, у яку вставлявся дерев'яний тримач. Такі сковорідки набули розповсюдження у зв'язку з новим способом термічної обробки їжі; набір скляних виробів, який використовувався, найвірогідніше, у фармацевтиці: флакони, пластина для розтирання порошків, допоміжний інструмент. Їх було виявлено у ніші споруди кінця 19 - поч. 20 ст. шість поховань, які ще потребують детального наукового аналізу.

"Значна кількість об’єктів того часу відома лише завдяки подібним експедиціям, що представляють можливість в певній мірі зазирнути у життя людей минулого. Розкопки ще тривають, і ми сподіваємося на нові цікаві знахідки", - зазначають у музеї. 


Переглядів: 1142
Поширень: 0

Останні новини